Favorite Sănătate 

REALITATE TRISTĂ ÎN SISTEMUL SANITAR DIN IALOMIŢA: Sănătatea ialomiţeană, finanţată din banii strânşi în alte judeţe

DEFICIT. Serviciile medicale din judeţul Ialomiţa au înghiţit anul trecut 200 milioane lei, perioadă în care din contribuţiile ialomiţenilor pentru sănătate abia s-au adunat 108 milioane lei. Diferenţa a fost acoperită de sumele strânse din judeţele prospere şi trimise într-unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară.

Sănătatea ialomiţeană respiră greu şi este ţinută în viaţă doar graţie banilor colectaţi în alte judeţe, „transfuzii băneşti” fără de care activitatea medicală s-ar bloca. Concluzia tristă este demonstrată cu cifrele reci ale valorilor achitate în 2017 pentru serviciile medicale în unităţile medicale şi laboratoarele din Ialomiţa, valori din care reiese că judeţul Ialomiţa strânge doar puţin peste jumătate din banii pe care-i plăteşte sistemului sanitar pentru serviciile medicale.

„În ultimii ani bugetul asigurărilor de sănătate a fost într-o permanentă dinamică iar anul trecut a ajuns la 200 milioane lei, finanţare ce nu a creat sincope. Veniturile colectate de ANAF şi care sunt atribuite bugetului asigurărilor de sănătate s-au ridicat anul trecut la 108 milioane lei, un buget deficitar, puterea de colectare şi de contribuţie la nivelul judeţului ţine cont de activitatea economică şi de numărul de contribuabili. Sumele colectate sunt mai mici decât sumele de care este nevoie dar Ialomiţa s-a înscris la redistribuire naţională şi a beneficiat de banii colectaţi din alte judeţe mai puternice din punct de vedere economic. Sperăm ca fondurile să ajungă până spre finele anului, când, probabil, se vor distribui sumele reţinute la Casa Naţională în cuantum de 10%.”, a explicat situaţia Mihai Geantă, preşedintele Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate Ialomiţa.

„La laboratoare pacienţii aşteaptă în medie 20 – 25 de zile pentru analizele ce nu reprezintă urgenţe iar fondurile alocate pentru analize laboratorarelor din judeţul Ialomiţa ajung până pe 15 – 20 ale fiecărei luni.” (MIHAI GEANTĂ, director CJAS)

Sănătoşii plătesc salariile din spitale!

La spitale fondurile contractate cu CJAS Ialomiţa ajung până la începutul lunii noiembrie, asta în cazul fericit (ori nefericit, depinde din ce perspectivă priveşti lucrurile!) că îşi ating numărul de bolnavi pentru care au obţinut finanţare, dar totul depinde şi de modul în care managerii unităţilor medicale înţeleg să gestioneze bugete proprii, să limiteze cheltuielile nejustificate şi să facă achiziţii de medicamente şi, mai ales, servicii la preţuri corecte. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia conduce cu o valoare de 29,932 milioane lei, ceea ce înseamnă că lunar primeşte aproape 2,5 milioane lei. Spitalul Municipal Feteşti are un contract anual de 7,87 milioane lei, Spitalul Municipal Urziceni a semnat pe 2018 pentru o valoare de 6,47 milioane lei în vreme ce Spitalul Orăşenesc Ţăndărei are contractate servicii de 3,49 milioane lei, în total contractele semnate cu CJAS Ialomiţa ajungând la 47,77 milioane lei în anul 2018.

Deşi sunt impresionante, sumele nu acoperă nici pe departe cheltuielile salariale, cele ce atârnă greu în bugetele unităţilor medicale mai ales după măririle de salarii brute din ultimele luni. La Spitalul Slobozia, spre exemplu, la o medie de 2,5 milioane lei servicii medicale plătite lunar de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, cheltuielile cu salariile pe luna aprilie 2018 au fost de 4,793 milioane lei! De unde se acoperă diferenţa? Aţi ghicit, din buzunarele dumneavostră, ale celor care sunteţi sau nu bolnavi dar mereu contribuiţi la bugetul de stat!

„De la bugetul statului se virează lunar aproximativ 4,99 milioane lei pentru plata salariilor medicilor, asistenţilor medicali şi personalului din toate cele patru spitale din judeţul Ialomiţa. Suma reprezintă diferenţa între ce reuşesc spitalele să acopere din veniturile lor şi fondul total de salarii, aşa cum a fost el aprobat în acest an. Practic, dacă îşi fac contractele unităţile medicale au 3,5 milioane lei pe lună pentru salarii iar prin transfer de la Ministerul Sănătăţii mai primesc încă 4,99 milioane lei pe lună.”, spune Mihai Geantă.

Raportat la toată populaţia pe care judeţul Ialomiţa o are în scripte (puţin peste 290.000) rezultă că în fiecare an, doar pentru plata diferenţei de salariu dintre ce „produc” spitalele şi plătesc salarii fiecărui ialomiţean îi revine un efort financiar de circa 50 euro! În realitate suma este însă mult mai mare dacă raportul se face strict la persoanele ce contribuie lunar cu sume de bani la susţinerea sistemului medical şi eliminând şomerii, copiii şi bătrânii care nu plătesc contribuţii plus miile de ialomiţeni plecaţi provizoriu sau definitiv peste hotare şi care nu cotizează la bugetul de stat plata indirectă a salariilor din spitale de către un plătitor de taxe ajunge spre 150 euro în fiecare an! Un motiv suficient pentru ca atunci când ajungi să treci pragul vreunuia dintre cele patru spitale din judeţ să refuzi categoric să mai bagi mâna în buzunar pentru plata vreunui medicament, a vreunei seringi ori, şi mai grav, a unei „atenţii” sub formă de numerar pentru medici ori asistente.

Sume necesare plăţii salariilor în spitalele din Ialomiţa: TOTAL: 8,49 milioane lei/lună: 3,5 milioane lei/lună din bugetele spitalelor (42% din total); 4,99 milioane lei/lună de la bugetul de stat (58% din total).

 

 

 

 

 

Related posts