Eveniment Favorite 

ATENŢIE, NI SE PREGĂTEŞTE O BOMBĂ ECOLOGICĂ! Vivani Salubritate vrea încă un depozit de deşeuri periculoase la Slobozia

DEMERS. Vivani Salubritate SA a solicitat acordul de mediu pentru înfiinţarea unui al doilea depozit de deşeuri periculoase lângă cel construit în anul 2008 la un kilometru de Slobozia. În ciuda opoziţiei publice, reprezentanţii societăţii caută să înduplece autorităţile să închidă ochii şi să accepte transformarea municipiului reşedinţă de judeţ într-o groapă şi mai mare de deşeuri periculoase.

Vivani Salubritate SA, societate care tocmai ce-a impus prin şantaj o nouă majorare a tarifelor de colectare a deşeurilor menajere de la populaţie şi agenţii economici din Slobozia, pregăteşte o mega-afacere prin care vrea să transforme municipiul reşedinţă de judeţ în groapa de deşeuri periculoase a României şi nu numai. Deţinătoare a unui depozit de deşeuri periculoase cu o capacitate pentru care a primit aviz în anul 2008 şi care s-a construit în cea mai mare parte cu bani de la Fondul Naţional de Mediu (adică din taxele şi impozitele oamenilor), societatea vrea ca lângă acesta să mai planteze încă un loc unde să colecteze contra unor sume frumoase de bani tot soiul de resturi periculoase provenite mai ales din industria chimică.

Procedură pe certificat expirat!

SC Vivani Salubritate SA a solicitat şi primit din partea Primăriei Slobozia pe data de 1 martie a anului trecut un certificat de urbanism pentru obiectivul „Construire depozit deşeuri periculoase celula 2”, cel care a avut perioadă de valabilitate de un an şi pentru care nu s-a solicitat prelungire. În lipsa acestui document obligatoriu la investiţie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Ialomiţa închide în mod suspect ochii şi nu pune punct procedurii de obţinere a autorizaţiei de mediu. Mai mult, iniţiază la sediul Primăriei o dezbatere publică pe care SC Vivani Salubritate SA are tot interesul să o ţină cât mai departe de ochii publicului interesat.

Golănia merge mai departe şi documentele ce ar fi trebuit să fie accesate uşor de către cetăţenii municipiului Slobozia sunt plantate pe un site propriu al societăţii ce se dovedeşte a fi imposibil de utilizat, un nou motiv pentru care dezbaterea publică trebuia anulată, dar din nou instituţia condusă de directorul Laurenţiu Ghiauru trece cu vederea viciul de procedură.

Corolar al nesimţirii investitorului aflat în stare de insolvenţă şi care nu poate face dovada că are capacitatea financiară de a pune în operă un proiect în valoare de câteva milioane euro, nici măcar la dezbatarea publică acesta nu a pus la dispoziţie copii ale viitorului proiect pentru ca oamenii să poată emite eventualele obiecţiuni, un al treilea aspect ignorat de APM Ialomiţa. Instituţie care, în ciuda opoziţiei a 25 – 30 persoane aflate în sală joia trecută a parcurs şi această etapă, urmând ca în maxim trei săptămâni să comunice dacă dă undă verde proiectului cu impact semnificativ asupra mediului şi, implicit, vieţii a zeci de mii de oameni din Slobozia şi zonele limitrofe.

Depozit suficient pentru 40 ani

În urmă cu mai puţin de o lună, Agenţia pentru Protecţia Mediului Ialomiţa a re-autorizat actualul depozit de deşeuri periculoase de lâmgă Slobozia. Conform documentului intrat în posesia www.infoialomita.ro, în acest moment capacitatea disponibilă de depozitare a deşeurilor periculoase este de 40.000 tone. În conformitate cu Strategia Naţională de Gestiune a deşeurilor şi Planului Judeţean de Gestiune a deşeurilor Ialomiţa, cantitatea totală de deşeuri periculoase pe care o produce comunitatea judeţeană este de circa 1.000 tone anual. Asta înseamnă că Ialomiţa are acum un depozit de deşeuri periculoase suficient de încăpător încât să „înghită” periculoasele strânse în următorii 40 de ani!

De ce vrea însă Vivani Salubritatea mărirea capacităţii actuale cu încă o suprafaţă menită să colecteze peste 250.000 tone de deşeuri periculoase? Simplu, vrea să facă bani uşor şi aceştia se pot face prin sumele colectate de la poluatori din toată România ba chiar şi din alte state europene, poluatori dispuşi să achite ca să-şi ducă deşeurile periculoase cât mai departe de casă, de ce nu la Slobozia, că este un oraş mic şi cu autorităţi incapabile să reacţioneze ori uşor de înduplecat prin mijloace specifice!

Nu mai contează că amplasamentul propus se găseşte la doar un kilometru de intrarea în municipiul Slobozia, în partea de nord a oraşului, şi în aceste condiţii mirosurile degajate din depozit vor afecta locuitorii, investiţiile cu risc mare de poluare fiind dezvoltate în partea de sud, vezi exemplu Combinatul Chimic Amonil. Nu lipsit de importanţă este şi că în locaţia pe care Vivani Salubritate SA intenţionează să o extindă generos pentru alte celule unde să aducă deşeuri periculoase funcţionează în acest moment un depozit de deşeuri urbane, depozitul de deşeuri periculoase construit pentru Ialomiţa şi atât, dar şi un incinerator cu o capacitate mare de depozitare temporară în care se neutralizează o parte dintre deşeurilor periculoase.

 Primarul Sloboziei este împotrivă

Adrian Mocioniu, primarul municipiului Slobozia, a atras atenţia Agenţiei de Protecţia Mediului că nu a procedat corect atunci când a organizat dezbaterea publică la sediul instituţiei fără ca acest lucru să fie comunicat gazdei şi depus un memoriu prin care-şi arată dezacordul cu privire la extinderea depozitului de deşeuri periculoase. El a trecut în revistă lipsa unui certificat de urbanism valabil la această dată, lipsa unui studiu de impact cu privire la influenţa curenţilor de aer ca vector de transport al pulberilor contaminate, lipsa unui studiu pedologic din care să reiasă influenţa actualului depozit precum şi efectele măririi capacităţii acestuia, lipsa unui studiu de specialitate asupra apelor de suprafaţă dar şi a pânzei de apă freatică, mai ales în contextul unor informaţii că în zonă ar exista un izvor de apă dulce.

„Înţelegem că se preconizează ca în această locaţie să fie aduse deşeuri şi materiale periculoase din alte zone ale ţării şi nu numai, situaţie cu care nu putem fi de acord. Apreciem că la acest moment sunt foarte multe necunoscute cu privire la impactul acestei investiţii asupra mediului şi populaţiei şi suntem împotriva investiţiei iar dacă va fi nevoie vom strânge şi 30.000 de semnături de la cetăţeni pentru a o bloca.”, a transmis Adrian Mocioniu.

Related posts