Finanţări 

MOMENT FESTIV: Consiliul Judeţean Ialomiţa a semnat pentru finanţarea a patru lucrări de drumuri

PRIMUL PAS. După mai bine de un an de promisiuni repetate obsesiv, preşedintele Victor Moraru a semnat contracte de finanţare pentru mai multe sectoare de drumuri judeţene prinse în patru lucrări mari de investiţii. Ce-a fost mai uşor a fost făcut, urmează ce este mai greu, implementarea în termenul maxim de trei ani.

Patru mega-lucrări pe drumurile judeţene, în echivalent valoric de peste 60 milioane euro, au primit finanţare din fonduri europene (prin Agenţia de Dezvoltare Regionalp 3 Sud-Muntenia) şi din fonduri de la bugetul de stat prin PNDL 2 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală). Banii sunt deocamdată pe hârtie căci după semnarea contractelor începe nebunia procedurii de atribuire la licitaţie (chiar dacă Victor Moraru şi-ar dori să ofere lucrările prin atribuire directă unei firme noi de drumuri a instituţiei pe care o conduce!), a semnării contractului cu firmele executante şi a respectării termenului fixat la 36 de luni.

Startul este uşor, execuţia este grea!

„Sunt proiecte la care s-a lucrat un an de zile şi prin semnarea contractelor demonstrăm că şi judeţul Ialomiţa poate atrage fonduri europene.”, a spus Victor Moraru, aruncând astfel o săgeată direct către fostul preşedinte Vasile Silvian Ciupercă, aflat şi el în sală, fost şef de Consiliu Judeţean care a ales în vremea mandatelor sale să se împrumute la bancă decât să atragă fonduri nerambursabile.

Semnarea contractelor este însă doar primul pas, mai sunt multe etape de parcurs cu brio pentru ca fondurile nerambursabile să nu se transforme în corecţii financiare, aşa cum judeţul a mai plătit în trecut. Şi se cuvine să amintim aici doar „groapa” de la Slobozia (parcarea subterană, ca să nu se supere cei din fruntea Primăriei!) pentru care bugetul local a fost obligat să se împrumute 254 miliarde lei vechi pentru a acoperi pierderea de fonduri oferite iniţial prin Agenţia 3 Sud-Muntenia dar irosite pentru neîncadrarea în termene de execuţie.

Tot la „bile negre” se înscrie şi celebrul SAM (Şcoala de Arte şi Meserii) Fierbinţi Târg, acolo unde după ce s-au prăduit mai întâi banii din bugetul naţional a urmat o finanţarea ratată din fonduri europene iar pentru acoperirea pierderilor s-a ales tot varianta unui împrumut bancar care acum atârnă ca o piatră de moară la gâtul administraţiei locale, ajunsă aproape de faliment din această cauză.

Dincolo de festivismul exagerat al preşedintelui Victor Moraru, se cuvine să remarcăm că pentru a nu fi puşi în situaţia de a se achita de la bugetul judeţului penalităţile de întârziere este obligatoriu ca lucrările să fie finalizate în termen de trei ani, orice zi în plus generând corecţii serioase ce vor fi achitate de fiecare ialomiţean în parte. Mult mai lejere vor fi termenele de execuţie în cazul finanţărilor venite de la bugetul de stat, prin PNDL 2 la acest capitol fiind semnate contracte pentru reabilitarea a trei sectoare de drumuri judeţene în lungime totală de 84,105 kilometri ce au alocări iniţiale de 156,7 milioane lei.

Contracte de finanţare semnate de Consiliul Judeţean Ialomiţa

  1. Modernizarea DJ 302 Drăgoeşti – Roşiori – Moviliţa – Dridu, DJ 101 Dridu – Fierbinţi Târg – limită judeţ Ilfov, DJ 101 Dridu – Jilavele şi DJ 402 limita judeţ Călăraşi – Sineşti. Valoare 115,127 milioane lei, lungime drum 49,517 km.
  2. Modernizare DJ 201: tronson I cuprins între DN 2 Coşereni – Axintele – Orezu. Valoarea 83,911 milioane lei, lungime drum 33,373 km
  3. Modernizare DJ 203 F Griviţa – Smirna – Iazu – Scânteia – Valea Ciorii – DN 21A. Valoare 40,028 milioane lei, lungime drum 25,803 km.
  4. Modernizare DJ 201 Bueşti – Ivăneşti – Ciulniţa – Cosâmbeşti – Mărculeşti. Valoare 32,821 milioane lei, lungime drum 24,929 km.

 

Related posts