Administrație Favorite Finanţări 

Alexandru Potor: „S-a muncit mult și împreună cu echipa din Consiliul Județean Ialomița am atins această performanță”

Alexandru Potor, administrator public al județului, explică performanța de a ajunge la 98,20% grad de absorbție fonduri europene.

Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița, este cel care a coordonat echipele de specialiști din Consiliul Județean ce au lucrat la implementarea cu succes a proiectelor cu finanțare europeană.

Unele pe care, de departe, ușor este să le accesezi dar infinit mai greu este să le implementezi cu succes și în termenele și termenii conveniți cu organismele ce pun la dispoziție fondurile europene. O spun toți cei care au trecut prin implementarea unui proiect european, indiferent de mărimea lui, o recunoaște și Alexandru Potor.

Alexandru Potor: „A fost vital ca gradul de absorbție să fie cât mai mare”

Alexandru Potor, cum s-a ajuns la acest grad de absorbție impresionat, de 98,20%?

S-a ajuns aici printr-o organizare foarte bună a echipei de la Consiliul Județean care a venit în sprijinul constructorilor și a diriginților de șantier pentru a grăbi cursul documentelor. În ultimul moment a fost chiar o bătălie pentru a putea să facem plățile finale pentru că se închidea anul financiar iar până în data de 29 decembrie trebuiau achitate toate facturile emise de constructori ca urmare a lucrărilor efectuate.

Condiția de bază pentru a te bucura de fondurile nerambursabile este ca plățile să fi fost făcute până la finalul anului 2023. Nu era suficient că fondurile nerambursabile erau virate ca avansuri către noi, ca prefinanțări, era obligatoriu ca banii să plece spre executanți, evident pe baza documentelor legale justificative. (ALEXANDRU POTOR, administrator public județul Ialomița)

Așa s-a ajuns la acest grad de absorbție de 98,20% care nu este ideal dar pe care noi îl considerăm excepțional având în vedere problemele numeroase ce au apărut în timpul derulării investițiilor.

Ce riscuri există în acest moment cu aceste proiecte finanțate din fonduri nerambursabile?

ADR Sud-Muntenia, instituția prin care ne-au fost alocate fondurile europene, va veni în control pentru a verifica execuția, dacă s-a respectat proiectul, dacă acolo unde a fost nevoie de modificări acestea au în spate o documentație completă aprobată în prealabil de finanțator.

Ca beneficiar al unui proiect european, dacă te lauzi doar că ai realizat acel proiect dar de fapt, în realitate, ai atras puțin din fondurile nerambursabile avute la dispoziție și, de fapt, vei achita mare parte din investiție din bugetul local, atunci ești un manager, un administrator sau un conducător de instituție foarte prost. (ALEXANDRU POTOR, manager public județul Ialomița)

Un risc este ca toate proiectele declarate nefinalizate până la data de 31 decembrie 2023 și care trebuie finanțate din bugetul local al beneficiarului (Consiliul Județean ori Primărie) până la data de 31 decembrie 2024 să depășească acest termen. În această situație, ca penalizare, bugetul beneficiarului trebuie să restituie și banii primiți pentru lucrare până la sfârșitul anului 2023.

Să înțelegem că mai este de lucru la aceste proiecte derulate de Consiliul Județean Ialomița?

Închiderea efectivă a proiectelor, cu obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare, trebuie realizată până la finalul anului 2024 tocmai pentru a evita ca pe proiectele nedeclarate terminate în acest an să se declanșeze procedura de restituire a fondurilor deja primite.

Toată această birocrație mănâncă foarte mult timp și de aceea toată echipa de la Consiliul Județean Ialomița este concentrată și lucrează pentru a închide proiectele până la 31 decembrie 2024.

Cine se gândește că atunci când lucrezi cu fonduri europene este de glumă și poate acționa pe principiul lasă că merge și așa, se înșeală amarnic. Nu am oprit motoarele și din prima zi a anului 2024 lucrăm pentru a închide cu succes toate proiectele. (ALEXANDRU POTOR, administrator public județul Ialomița)

În ultimele șase luni ale anului 2023 a fost o anumită abordare de management în proiecte și am căutat să nu rămânem cu bani care să fie din bugetul județului și să avem un procent cât mai mare de absorbție de fonduri din sursa europeană. Din prima zi a anului 2024 avem un alt tip management, un alt tip de abordare, acela să închidem la timp proiectele.

Consiliul Județean Ialomița a avut un an istoric: 98,20% grad de absorbție, echivalentul a 59 milioane euro

Related posts