ALTĂ SOLUŢIE, ALTĂ DISTRACŢIE: Avem o parcare subterană la Slobozia dar pe unde şi cum intrăm în ea?
LUCRARE. Groapa făcută pentru accesul în parcarea subterană trebuie astupată pe jumătate! Este decizia adoptată de autorităţile locale după ce varianta iniţială de creare a accesului a fost interzisă în urma unei expertize tehnice realizată de Inspectoratul de Stat în Construcţii.
În urma expertizei celor de la Inspectoratul de Stat în Construcţii s-a stabilit că soluţia cu pereţii realizaţi pe baza îngropării plăcilor metalice poate afecta structura de rezistenţă a clădirilor din zonă (clădirea Palatului Administrativ – sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean, clădirea Primăriei Slobozia, clădirea Camerei de Conturi şi sediul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor), recomandându-se găsirea unei alte soluţii tehnice pentru realizarea accesului şi consolidarea pereţilor laterali ai acestora. Interesant este că întreg procesul de experizare s-a făcut abia după ce constructorul a săpat adânc pe toată lungimea şoselei dintre Primărie şi Prefectură şi, cum se întâmplă de foarte multe ori în cazul lucrărilor publice din România, acum se constată că săpătura a fost făcută de pomană pe toată lungimea străzii şi că este nevoie ca aproximativ jumătate din groapă să fie acoperită cu pământ!
Proiectantul s-a lăsat greu înduplecat
„În urma expertizei ni s-a interzis să folosim soluţia prinsă iniţial în proiect şi atunci se va apela la soluţia cu pereţi mulaţi. În aceste condiţii contractul în care era prevăzut accesul nu mai este de actualitate şi în cele din urmă am obţinut din partea proiectantului acordul pentru modificarea proiectului.”, explică primarul Adrian Mocioniu în ce stadiu se află acum cu lucrarea de realizare a accesului în parcarea subterană.
Lupta de lămurire dusă cu proiectantul ce deţine drepturile de autor asupra proiectului de modernizare a Pieţei Revoluţiei şi de realizare a celebrei parcări subterane nu a fost însă uşoară şi s-a purtat mai bine de patru luni, perioadă în care, normal, lucrările au fost sistate, fapt ce pune în pericol inclusiv încadrarea în termenul maxim fixat pentru 31 decembrie 2018 de finalizare a întregii investiţii ce a bulversat centrul municipiului reşedinţă de judeţ în ultimii 6 ani. „I-am trimis mai multe adrese în care nu ne-a răspuns, într-un final am reuşit să ne întâlnim şi să-i explicăm că nu avem cum să punem în operă accesul aşa cum a fost aprobat şi a acceptat schimbarea soluţiei tehnice.”, adaugă primarul.
În paralel a trebuit fi convins şi constructorul să renunţe la partea financiară legată de plata accesului, modificarea proiectului implicând automat şi scoatarea la licitaţie a unei noi lucrări la care constructorul actual nu poate participa pe motiv de insolvenţă. Lucru cu greu acceptat de vreme ce accesul în parcare era prins în contract la o valoare deloc de lepădat, circa 90 miliarde lei vechi, echivalentul a 2 milioane euro!
„În condiţiile în care vom demara o nouă licitaţie pentru accesul în parcare vom cere un nou termen. Pentru că sunt motive justificate de întârziere eu cred că nu va fi vreo problemă să obţinem o amânare, mai ales că am găsit de fiecare dată înţelegere din partea Ministerului Dezvoltării, instituţie care chiar vrea să fie accesate fondurile europene şi acestea să nu fie pierdute.” (ADRIAN MOCIONIU, primar Slobozia)
Altă procedură care lungeşte agonia
Primăria Slobozia a ajuns acum în punctul în care pentru accesul în parcarea subterană trebuie să iniţieze o procedură nouă de scoatere la licitaţie mai întâi a proiectării pe sistem cu pereţi mulaţi. Abia după executarea proiectului şi stabilirea unei valori de execuţie instituţia publică va purcede la organizarea unei alte proceduri de atribuire, de data aceasta a contractului pentru realizarea propriu-zisă a gurii de intrare şi a pereţilor din jurul acesteia. La cum merg lucrurile cu achiziţiile publice la noi în ţară, în cel mai fericit caz prin luna august ar putea fi demarate lucrările, constructorul desemnat să le execute fiind obligat să lucreze într-un ritm susţinut pentru ca la sfârşitul anului să fie tăiată pamblica inaugurală.
Şi cum o nouă depăşire a termenului poate aduce corecţii financiare suplimentare de peste 160 miliarde lei vechi bugetului local, primarul Adrian Mocioniu încearcă să mute termenul fixat la 31 decembrie 2018 măcar până la jumătatea anului viitor. „În condiţiile în care vom demara o nouă licitaţie vom cere un nou termen. Mai întâi trebuie să avem toate datele cu privire la termenul de execuţie şi pentru că sunt motive justificate de întârziere eu cred că nu va fi vreo problemă să obţinem o amânare, mai ales că am găsit de fiecare dată înţelegere din partea Ministerului Dezvoltării, instituţie care chiar vrea să fie accesate fondurile europene şi acestea să nu fie pierdute.”, a anunţat primarul municipiului Slobozia.
Conform datelor economice oficiale, în anul 2017, pentru lucrarea din centrul municipiului Slobozia s-au decontat de la bugetul local doar 40 miliarde lei vechi din totalul de 254 miliarde lei vechi, credit contractat de municipalitate pentru a acoperi necesarul de fonduri pentru finalizarea Reabilitării Pieţei Revoluţiei, împrumut purtător de dobânzi şi comisioane ce umflă nota de plată şi aşa teribil de încărcată a lucrării ce poate fi catalogată fără a greşi drept cea mai inutilă din istoria Sloboziei.