APUCĂTURI POST-ELECTORALE: Banii de la Spitalul Ţăndărei mutaţi în confortul celor din Primărie
PRIORITĂŢI. La solicitarea primăriţei Nicoleta Toma o sumă alocată iniţial lucrărilor de extindere a secţiei de psihiatrie a Spitalului Orăşenesc a fost mutată în buget pentru plata unui studiu privind reabilitarea termică a sediului administrativ în care-şi are biroul şefa localităţii.
Nicoleta Toma a fost femeia desemnată de PSD în primăvara acestui an să candideze pentru funcţia de primar al oraşului Ţăndărei după ce ex-primarul Cristi Roman fusese condamnat definitiv pentru abuz în serviciu din cauza gestionării incorecte a banilor din visteria locală. Cu aerul distins al unui cadru didactic doamna Toma promitea localnicilor bunăstare pe repede-înainte şi finalizarea asfaltării tuturor străzilor în mai puţin de trei ani.
Promisiuni de campanie
„Nu mi-a fost uşor să iau această decizie de a candida pentru funcţia de primar al oraşului Ţăndărei, fiind femeie. Dar, după cum s-a demonstrat şi în ultimul timp şi femeile pot face carieră şi pot avea proiecte şi pot face performanţă, da, în administraţie. Candidez la această funcţie pentru că avem proiecte mari pe care trebuie să le finalizăm, sunt proiecte grandioase pe care trebuie să le finalizăm până în anul 2020, când sunt următoarele alegeri.”, spunea senină Nicoleta Toma în primul său discurs public în calitate de candidat PSD şi urmaş demn al fostului primar Roman pe care nu s-a sfiit să-l laude pentru ceea ce realizase în fruntea instituţiei!
Rugată să spună care este proiectul prioritar pe care vrea să-l pună în aplicare întru bunăstarea cetăţenilor din Ţăndărei, Nicoleta Toma şi-a rostit la perfecţie lecţia învăţăţată: „La Ţăndărei pe infrastructură mergem, a fost finalizat un proiect, au fost modernizate în jur de 20 de străzi, în acest moment este depus un proiect la Ministerul Dezvoltării prin PNDL 2 în valoare de 140 de miliarde lei vechi şi încercăm să rezolvăm problema aceasta a infrastructurii în perioada imediat următoare, noi mai avem 40% de asfaltat.”
Realităţi post-alegeri
Cum era de anticipat, între promisiunile de campanie şi ce se întâmplă după ce omul şi-a oferit votul de încredere diferenţele sunt ca de la cer la pâmânt. Mai întâi, atât de interesat a fost Guvernul PSD de soarta locuitorilor din oraş încât din mega-proiectul vânturat electoral pe sub ochii alegătorilor de cea care avea să devină astfel primar de Ţăndărei s-a tăiat nu cu un cuţit ci cu ditamai barda şi din suma de 140 de miliarde lei vechi pe care o promitea doamna Nicoleta Toma în campania electorală din luna mai n-a mai rămas în iulie decât un „rest” de 30 miliarde lei vechi, adică puţin peste o cincime din total! O sumă întinsă pe urmărorii patru ani dar una ipotetică, scrisă doar pe hârtie căci până la accesarea fondurilor mai sunt multe etape obligatorii de parcurs, cum ar fi elaborarea până la sfârşitul lunii octombrie a studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic şi a tuturor documentaţiilor ce trebuie, la rândul lor, depuse şi aprobate la Ministerul Dezvoltării.
La nivel social priorităţile imediate au fost şi ele revizuite din mers. Cea mai importantă vizează tăierea fondurilor alocate iniţial susţinerii sănătăţii şi mutarea lor peste noapte în lucrări menite a creşte confortul celor care lucrează în Primăria Ţăndărei. Printr-o documentaţie avizată de Nicoleta Toma, dintr-un condei s-a tăiat suma de 1,1 miliarde lei alocată pe lista de investiţii extinderii secţiei de psihiatrie a spitalului Ţăndărei, sumă care a fost mutată instant pentru reabilitarea termincă a sediului Primăriei! Iar dacă vă închipuiţi că suma acoperă costul materialelor ce vor fi folosite pentru izolarea pereţilor exteriori şi a plăţii constructorilor vă înşelaţi, banii sunt doar pentru realizarea documentaţiilor specifice: relevee, expertiză tehnică, expertiză energetică D.A.L.I., hârtii prin care să se stabilească valoarea totală a investiţiei, plus cerere de finanţare pentru lucrarea propriu-zisă!
Lefurile mari înainte de toate!
Nici la capitolul salarizare doamna primar n-a stat cu mâinile în sân. Beneficiară directă a modificărilor legislative impuse de Guvernul PSD, Nicoleta Toma s-a trezit peste noapte cu un salariu brut de 8.700 lei, ceea ce înseamnă 6.101 lei „în mână”. Cum nu se cădea să fie arătată cu degetul de subordonaţii cu salarii mici, după ce a stat şi a calculat a decis că ar fi bine ca 90% din fondul de rezervă din bugetul local să fie mutat pentru plata salariilor. Este vorba de 4,01 miliarde lei din totalul de 4,46 miliarde lei, bani pe care comunitatea îi avea pentru „zile negre”, în general fonduri de rezervă care să asigure funcţionarea instituţiei în cazul unor perioade cu încasări mai mici ori pentru asigurarea cheltuielilor specifice unor intervenţii de urgenţă.
Pentru că oamenii de încredere trebuie şi ei răsplătiţi pe măsură, mâna sa dreaptă angajată ca administrator public a fost omenită sănătos că tot era pe banii oamenilor Alexandru Rareş Sileanu încasând lunar începând cu iulie o retribuţie de 7.178 lei brut, peste 5.000 lei „în mână”! Pe aceeaşi linie, primăriţa Toma are în subordine nu unul ci doi consilieri personali, unul dintre posturi fiind retribuit cu aproape 4.000 lei brut (2776 lei net).