Social 

BĂTAIE DE JOC: Locuri de casă pentru tineri, cea mai mare minciună electorală a anului 2016 în oraşul Fierbinţi Târg

MANEVRĂ. Ca să-şi asigure plusul de voturi necesar pentru a câştiga mandatul de primar la alegerile de anul trecut, primarul Iusein a semnat punerea în posesie a tinerilor pe parcele de teren situate la marginea oraşului însă contractele au avut trecut ca termen de valabilitate doar un an!

„Am înfiinţat 300 de locuri de casă a câte 400 mp pentru tineri pe care le vom da în această primăvară celor cu vârsta de până la 35 de ani. Este un cartier întreg, în care va fi un loc de joacă pentru copii, un teren pentru ridicarea unei biserici, un teren pentru spaţiu comercial. Absolut toate promisiunile mele electorale au fost îndeplinite sau sunt în curs de derulare.”, se lauda primarul Iuksel Iusein în primăvara anului trecut. Omul s-a ţinut de cuvânt şi a fixat atribuirea contractelor chiar în săptămâna de dinainte alegerilor locale din luna iunie. Întâmplător sau nu, diferenţa de voturi a fost chiar cea dată de numărul de locuri de casă date! Manevra şmecherească se poate întoarce ca un bumerang duminică, atunci când localnicii (inclusiv tinerii prostiţi în faţă acum un an!) sunt chemaţi la urne pentru a vota primarul care să-l înlocuiască pe Iuksel Iusein, între timp condamnat.

Realitatea bate filmul!

Atât de mândru era deja fostul primar de mândreţea de cartier rezidenţial încât am avut curiozitatea să-l vedem cum arată la 12 luni distanţă! Ne-a fost greu să-l găsim căci în zona indicată din apropierea staţiei de epurare a RAJA Constanţa cât vezi cu ochii nicio casă sau măcar o baracă ori vreo urmă de fundaţie. „Acolo este cartierul, de ce vă uitaţi aşa de lung, uite, lângă stâlpul ăla de curent electric sunt puse nişte ţigle şi se văd nişte pari, este unul dintre locurile de casă!”, ne arată cu degetul un crescător de animale ieşit la păscut. O sută de metri mai încolo se iţesc din buruieni patru pari de lemn ca nişte suliţe. De ele sunt legate nişte urme de bandă albastră, semn că vântul a stricat ideea de delimitare a terenului de către unul dintre proprietari. Buruienele sunt neatinse, nu există vreun drum de acces, doar nişte urme de căruţă se văd pe latura dintre localitate. Pe terenul indicat trece şi reţeaua de medie tensiune care s-a dovedit a fi fost prea greu de deviat pentru ca tinerii „omeniţi” cu dărnicie în campania electorală să poată obţine avizele legale în vederea ridicării caselor. În realitate Primăria nici nu s-a omorât cu firea să-şi scoată actele legale pentru dezvoltarea cartierului de case, alegerile oricum au trecut şi nu mai contează dacă tinerii au sau nu posibilitatea de a construi! Parte dintre beneficiari s-au trezit că ţeapa a fost maximă iar în contractele de atribuire a terenului a fost trecut la mişto ca termen de ridicare a locuinţelor 12 luni! An care a trecut şi din această pricină mult lăudatele atribuiri sunt de acum lovite de nulitate. Au fost beneficiari care au vrut să demareze construcţii dar nu au primit certificate de urbanism de vreme ce instituţia publică nu rezolvase nici devierea reţelei de alimentare electrică şi nici legalitatea privind regimul juridic al terenului!

Cartierul este lux pe hârtie

Grandomania lui Iuksel Iusein se regăseşte din plin în desenul proiectului celui ce s-a vrut a fi cartierul de lux al oraşului, unul care a trebui să-i facă invidioşi pe cei care ridică mega-cartierele din Capitală. La comanda sa străzile sunt asimetrice, loturile nu au forma unor dreptunghiuri ci au laturi în formă de semicerc, iar de aici a apărut o problemă administrativă cu costuri suplimentare pentru beneficiari. Din proiect, multe dintre loturile atribuite gratuit depăşesc cu câţiva metri limita legală maximă de 400 metri pătraţi stabilită drept folosinţă gratuită în cazul tinerilor şi pentru tot ce sare de această limită este necesară încheierea unor contracte de concesiune ce generează dincolo de o plată anuală şi o problemă de legalitate. Există persoane care vor acum să dea în judecată Primăria pentru că instituţia publică pur şi simplu i-a blocat să se apuce de treabă! Nu este deviată reţeaua de medie tensiune, nu s-au montat obligatoriile transformatoare, nu au fost amenajate drumurile de acces iar unuia dintre beneficiari, atunci când a apelat la un avocat, i s-a spus că a trecut anul prevăzut în contract în care el era obligat să-şi construiască locuinţa şi că nu mai are locul de casă promis şi atribuit de primar cu doar câteva zile înaintea alegerilor locale. Pe lista obligaţiilor Primăriei Fierbinţi Târg mai sunt: întocmirea documentaţiei în vederea dezmembrării terenului conform planului de parcelare, întocmirea planurilor de trasare şi trasarea pe teren a domeniului public, întocmirea unui proiect pentru amenajarea reţelei de spaţii verzi stabilite prin Planul Urbanistic Zonal, trecerea terenului aferent căilor de comunicaţie în domeniul public, plantarea arborilor de aliniament cu creştere lentă, întocmirea unui proiect de extindere a reţelei de apă şi canalizare, a reţelei electrice, iluminat public, etc. Inutil să mai spunem că nimic din toate acestea nu s-a regăsit pe agenda publică a viceprimarului cu atribuţiuni de primar Alin Cîmpean, omul ajutat acum de Iuksel Iusein să ajungă primar, pentru ca ulterior acesta să-i ofere o slujbă de consilier personal fostului primar şi împreună să continue în aceeaşi notă administraţia locală în oraşul lui „Las Fierbinţi”.

 

Related posts