Consiliul Concurenței suspectează înțelegeri între producători de alimente de bază. Pe listă apar și unități din Ialomița
Consiliul Concurenței investighează 13 producători de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr, bănuiți că s-au înțeles în privința prețurilor.
Consiliul Concurenței a declanșat trei investigații privind posibile înțelegeri între producători de alimente de bază în ceea ce privește prețurile de vânzare.
„Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creșterea inflației, și s-au înțeles să crească suplimentar prețurile de vânzare pentru unele produse, obținând, astfel, profituri mai mari, nemeritate. Dacă, în urma investigațiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancționa drastic.”, promite Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Ce firme sunt bănuite că s-au înțeles la prețurile de vânzare
În cadrul celor trei investigații au fost făcute mai multe inspecții-surpriză la sediile și punctele de lucru ale mai multor firme de pe piața producției și comercializării de ulei de floarea-soarelui.
Este vorba de Bunge România SRL, EXPUR SA, Prutul SA și Ardealul SA.
De pe piața producției și comercializării de unt, printre companiile vizate s-au numărat Albalact, Covalact, Dorna Lactate, Friesland România SA, Lacto Food SRL și Fabrica de Lapte Brașov (Olympus).
Consiliul Concurenței și-a îndreptat controalele și spre firme importante de pe piața fabricării și comercializării de zahăr. În acest sens cu fost verificate unități deținute de Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL și Lucsor Impex SRL.
„Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate sunt analizate de autoritatea română de concurență, în cadrul procedurilor specifice. Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.”, a anunțat joi Consiliul Concurenței.
Instituția precizează că efectuarea controlalelor nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor dar atrage atenția că legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare. (Foto: pixabay.com)