Administrație Favorite Finanţări 

Consiliul Județean Ialomița acordă un împrumut de urgență firmei de drumuri din subordine

Consiliul Județean Ialomița ține în viață SC Drumuri și Poduri SA cu un împrumut fără dobândă acordat pentru o perioadă de 12 luni.

Consiliul Județean Ialomița a decis acordarea unui împrumut fără dobândă în valoare de 7 milioane lei pe care SC Drumuri și Poduri SA Slobozia trebuie să-l returneze în termen de 1 an.

Decizia instituției a fost validată marți prin votul consilierilor județeni: PSD și PRO România – pentru, PNL – abținere, respectiv vot contabilizat la împotrivă.

SC Drumuri și Poduri SA, amenințată cu insolvența de creditori

SC Drumuri și Poduri SA, societatea de drumuri înființată de Consiliul Județean Ialomița în anul 1998, a primit o vitală gură de oxigen fără de care intrarea în insolvență ar fi fost o chestiune de, maxim, săptămâni.

Strânși cu ușa de debitorii care nu mai acceptă amânări repetate la plată, șefii societății comerciale au apelat la mila acționarului unic și au solicitat acordarea unui împrumut urgent pentru a supraviețui.

De 7 milioane lei au calculat cei care vor să salveze de la pieire societatea că ar fi nevoie, bani pe care acționarul unic putea să-i acorde sub forma unui împrumut fără dobândă pe o perioadă de maxim 12 luni.

Dacă SC Drumuri și Poduri SA Slobozia nu va returna banii în următoarele 12 luni, de la 1 septembrie 2023 vor curge penalitățile de întârziere calculate conform legislației în vigoare.

Pentru inițierea contractării de noi lucrări se impune luarea unor măsuri de urgență cu privire la acordarea unui împrumut financiar. Acest fapt este susţinut şi de riscul iminent de deschidere a procedurii de insolvență de către oricare dintre furnizorii societăţii ale căror debite nu au fost onorate în termen şi cu care s-au purtat discuţii multiple şi au fost făcute nenumărate eşalonări la plată, în acest moment existând deja pe rolul Tribunalului Ialomița o cerere în acest sens.”, a susținut Marian , președintele Consiliului Județean Ialomița, necesitatea acordării împrumutului.

Drumuri și Poduri a calculat un profit de peste 8 milioane lei într-un an de zile

Cele 7 milioane lei fără de care firma ar sucomba vor acoperi urgent plata obligațiilor restante față de furnizori, plata salariilor pe lunile iulie și august precum și plata obligațiilor fiscale legate de acestea.

Banii luați de la bugetul județean vor fi folosiți și pentru acoperirea cheltuielilor necesare punerii în funcțiune a stației de betoane, pentru achiziționarea materialelor necesare fabricării mixturilor asfaltice și producerii betoanelor de ciment și pentru plata utilităților și carburanților.

Cum banii trebuie dați înapoi într-un an, șefii societății comerciale au calculat pe hârtie un profit de cel puțin 8,478 milioane lei, la încasări totale estimate la o valoare de minim 46,138 milioane lei, ceea ce înseamnă un profit de aproximativ 18,37% raportat la banii încasați.

În principal sunt venituri din furnizarea de produse din mixturi asfaltice și betoane de ciment, preconizate a se realiza în viitoarele proiecte finanțate în plan local prin programul Anghel Saligny, aproximativ 29,2 milioane lei la care anticipăm un profit de 4,381 milioane lei. Vom realiza venituri din contracte în derulare în valoare de 2,1 milioane lei, venituri din lucrări de drumuri executate și nefacturate la acest moment de aproape 2,3 milioane lei, plus alte venituri.”, a prezentat optimist Rudolf Gradea, directorul SC Drumuri și Poduri SA Slobozia.

Argumentele sale au convins doar 18 dintre cei 28 de consilieri județeni prezenți în sală, pe consilierii PSD și Pro România, suficient pentru a fi aprobată acordarea împrumutului.

Consilierii județeni PNL au fentat abil un vot negativ și s-au ascuns curajos în spatele unui vot de abținere care se contabilizează tot în dreptul celor care nu sunt de acord cu propunerea.

SC Drumuri și Poduri SA Slobozia, siluită financiar de administrația Victor Moraru

SC Drumuri și Poduri SA Slobozia parcurge cei mai grei ani de existență pe piața de profil din Ialomița.

Lăsată pe linia de plutire de administrația Vasile Silvian Ciupercă și de directorul Ștefan Ghibanu, SC Drumuri și Poduri SA a intrat apoi pe mâinile lui Victor Moraru, președinte Consiliului Județean Ialomița, și Cristi Stan, directorul cu trecut penal uns șef la societatea județeană de drumuri.

Talentul managerial de excepție a lui Stan, coroborat cu o suspectă susținere necondiționată a lui Moraru, au condus la o devalizare financiară rapidă a SC Drumuri și Poduri SA.

De la un profit de 58.000 lei în anul 2017 societatea a luat-o vârtos la vale, în 2019 înregistrând o pierdere de 948.000 lei pentru ca în 2020, ultimul an de domnie a lui Victor Moraru la Consiliul Județean Ialomița, firma să intre în colaps, cu o gaură financiară de 5,8 milioane lei!

Echipa susținută de Victor Moraru a încheiat cu bună știință contracte prin care firma câștiga lucrări la, să zicem, 1 leu și apoi le dădeau în execuție spre firme atent alese cu valori chiar și de 3 lei, îngropând astfel societatea comercială a instituției județene și îmbogățind firme private prietene.

În total, prejudiciul creat de echipa lui Cristi Stan, ținută în brațe de Victor Moraru, a generat un prejudiciu enorm, calculat la 9,98 milioane lei, echivalentul a peste 2 milioane euro. Sumă pe care acum Consiliul Județean Ialomița încearcă să o obțină pe cale judecătorească de la cei care au siluit financiar SC Drumuri și Poduri SA Slobozia.

Related posts