Administrație Favorite 

Consiliul Județean Ialomița dă vina pe Guvern pentru neplata transportului elevilor

Consiliul Județean Ialomița anunță că este în imposibilitatea de a deconta cheltuielile pentru transportul local și județean al elevilor.

Consiliul Județean Ialomița anticipează că nu va putea asigura plata cheltuielilor cu transportul elevilor de la domiciliu la unitățile de învățământ și retur și dă vina pe Guvern pentru acest lucru.

Redeschiderea școlilor, anunțată pentru data de 8 februarie, aduce din nou în discuție decontarea cheltuielilor pentru transportul local și județean al elevilor din învățământul preuniversitar.

Potrivit modificărilor legislative intervenite în noiembrie 2020, elevii din învățământul preuniversitare acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Lege avem, lipsesc normele metodologice de aplicare!

Decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer către unitățile-administrative, prevede legea, numai că până acum nu au fost emise și Normele metodologice de punere în aplicare a noilor dispoziții de decontare.

Fără aceste norme nu se poate fundamenta necesarul de sume destinate decontării deplasărilor efectuate de elevi care să fie solicitate bugetului de stat. În plus, în acest moment nu se știe nici care este modalitatea concretă de decontare a banilor.

Consiliul Județean Ialomița are intenția fermă este de a sprijini elevii prin decontarea cheltuielilor pentru transportul local și județean al elevilor din învățământul preuniversitar pentru a preveni anumitele situații de abandon școlar cauzate de lipsa fondurilor pentru transport.”, a transmis luni Marian Pavel, președintele Consiliul Județean Ialomița.

Consiliul Județean Ialomița a semnalat Guvernului României și Instituției Prefectului Ialomița necesitatea reglementării unitare a procesului de decontare a transportului elevilor din învățământul preuniversitar pe tot parcursul anului școlar.

Sunt imperios necesare norme metodologice pentru a putea aplica unitar în practică prevederile Legii nr. 226/2020 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, în caz contrar existând pericolul ca autoritatea publică județeană să fie în imposibilitatea de a pune în aplicare noile prevederi legislative. Până în momentul de față autoritățile publice centrale nu au transmis niciun punct de vedere referitor la acest subiect!, a adăugat Marian Pavel.

Related posts