Consiliul Județean Ialomița derulează un proiect de 22,5 milioane euro pentru gestionarea deșeurilor în județ
Consiliul Județean Ialomița este beneficiarul unui proiect finanțat prin POIM 2014 – 2020 pentru creșterea gradului de colectare a deșeurilor.
„Extindere colectare separată a deșeurilor municipale” este proiectul promis a fi implementat de Consiliul Județean Ialomița până la finalul anului 2024.
Derulat prin POIM (Programul Operațional de Infrastructură Mare) 2014 – 2020, Axa Prioritară 3 Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor, proiectul promite investiții menite a reduce numărul de depozite neconforme și creșterea gradului de pregătire pentru reciclare a deșeurilor în Ialomița.
Sunt necesare investiții pentru extinderea sistemului de colectare separată a deșeurilor din județ pentru atingerea unui nivel ridicat de reciclare, cantitativ și calitativ. Consiliul Județean Ialomița s-a angajat ca prin colectarea deșeurilor conform standarelor europene să asigure creșterea standardului de viață al populației și îmbunătățirea calității mediului. (ALEXANDRU POTOR, administrator public al județului Ialomița)
4 milioane euro, fonduri asigurate de Consiliul Județean Ialomița
Beneficiarul proiectului în valoare de 22,5 milioane euro, din care de la bugetul județean se acoperă o contribuție nerecuperabilă de 4 milioane euro, este ADI ECOO 2009, entitate la care Consiliul Județean Ialomița este acționar majoritar începând cu anul 2021.
Pornită de la 9 UAT-uri membre în 2021 și ajunsă la 66 UAT-uri membre la finalul anului 2022, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOO 2009 s-a trezit că vrea să colecteze deșeuri dar nu are cu ce.
Cât mai urgent este nevoie de achiziționarea vehiculelor destinate colectării și transportului deșeurilor menajere dar și cumpărarea pubelelor pentru colectarea separată a deșeurilor la sursă.
Ce se cumpără în cadrul proiectului
- 236 pubele individuale 120 l în vederea implementării sistemului de gestionare
- 860 containere 1,1 mc pentru colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile stradale, amplasate în zonele centrale ale localităților
- 97 containere 5 – 7 mc pentru colectarea deșeurilor provenite din activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a locuințelor
- 20 containere 20 mc amplasate în anumite zone în vederea preluării de la mai multe localități a deșeurilor reciclabile colectate, pentru optimizarea încărcăturii în vederea transportului la stațiile de sortare
- 4 autogunoiere 7 mc
- 11 autogunoiere 12 mc
- 18 autogunoiere 14 mc
- 22 autogunoiere 16 mc
- 9 autogunoiere 20 – 22 mc
- 4 autospeciale Skip Loader pentru transport containere 5 – 7 mc
- 4 autospeciale Greifer
- 4 autospeciale Abroll Kipper dotate cu remorci
- 1 cap tractor cu semiremorcă cu prelată și semiremorcă basculabilă
- 2 autospeciale Vola încărcător frontal cu cupă de 4 mc