Administrație Eveniment Favorite Finanţări Social Viața la țară 

Deszăpezirea drumurilor județene din Ialomița a depășit nivelul de anul și milionul de euro

Deszăpezirea în județ este cu aproape 50% mai scumpă față de precedentul contract de 4 ani încheiat de Consiliul Județean Ialomița.

Deszăpezirea în Ialomița a fost atribuită pe firul scurt uneia dintre cele două firme la care UAT Județul Ialomița este acționar majoritar, SC Infrastructură Drumuri și Poduri SA.

Singura funcțională căci cealaltă, SC Drumuri și Poduri SA Slobozia, își trăiește ultimele clipe de viață, fiind în plină procedură de deposedare a bunurilor de către acționarul majoritar.

Ce mai înseamnă milionul de euro în ziua de azi?

Mai nimic, am putea spune, dacă analizăm valoarea contractului de 4 patru ani primit prin încredințare directă online de firma județului chiar de la județ.

Pe românește, pentru că legislația a fost special creată să permită astfel de lucruri, Consiliul Județean Ialomița a organizat o procedură de atribuire a contractului de prestare servicii de deszăpezire și combatere a poleiului de pe drumurile județene iar firma câștigătoare a fost chiar societatea pe care o controlează.

Astfel, pentru perioada 1.11.2023 – 15.03.2027, SC Infrastructură Drumuri și Poduri SA Slobozia va executa, cel puțin pe hârtie, deszăpezirea și combaterea poleiului pe cei 507 km de drumuri județene, așa cum au fost ei măsurați oficial în Ialomița.

Valoarea primită de firma din subordine se ridică pentru cei patru ani la 18.299.842,25 lei. Se adaugă TVA și se ajunge la un total de 21.776.812,28 lei, ceea ce înseamnă, la cursul de schimb din data semnării contractului, 10 octombrie 2023, echivalentul a 4.385.535 euro.

În aceeași zi s-a semnat și contractul adițional pentru primul an de contract, perioada 1.11.2023 – 15.03.2024, pentru o pătrime din total, respectiv 5.444.203,07 lei, cu TVA, echivalentul a 1.096.383,73 euro.

Un kilometru de drum județean, deszăpezit cu 8.650 euro

Dacă ne raportăm la cei 507 km de drumuri județene, distanță anunțată oficial de Consiliul Județean Ialomița, valoarea pentru cei patru ani a deszăpezirii și combaterii poleiului ajunge la echivalentul a 8.650 euro pe kilometru.

Anual, valoarea serviciilor din timpul sezonului rece vor fi răsplătite cu maxim 2.162,5 euro, valoare pe care reprezentanții instituției județene speră să nu o atingă în contextul unei ierni pe care și-o doresc la fel de blândă precum cea precedentă.

Valoarea pe kilometru a serviciilor de deszăpezire și combatere a poleiului din contractul încheiat acum pentru următorii patru ani de Consiliul Județean Ialomița este sensibil mai mare decât la precedentul contract de patru ani atribuit în anul 2019.

Pentru a păstra un element de comparație cât mai corect am calculat comparativ prin echivalare la cursul de schimb leu / euro de la data atribuirii contractelor de acum patru ani.

Spunem contracte pentru că instituția condusă la vremea respectivă de Victor Moraru a rupt contractul în trei loturi, Slobozia, Urziceni și Fetești.

Serviciile de deszăpezire și combatare a poleiului au fost atribuite mai întâi pentru lotul 3, prin licitație deschisă online, celeilalte firme din subordine, SC Drumuri și Poduri SA, în septembrie 2019, la o valoare de 730.731,76 euro.

Lotul 2 a fost primit în octombrie 2019, prin licitație deschisă online, de asocierea dintre firmele SC Drumuri și Poduri SA și ITARO Slobozia (cea care a făcut cele mai mari profituri, deloc întâmplător, când firma Consiliului Județean Ialomița, partenera sa de afaceri, intrase în picaj financiar!) pentru o valoare de 1.060.063,79 euro.

În fine, în noiembrie 2019, SC Drumuri și Poduri SA primește prin încredințare directă (se plictisiseră, probabil, oamenii lui Moraru să mai mimeze echidistanța!) contractul pentru lotul 1 pentru 1.206.837,64 euro.

În total, valoarea pe patru ani (2019 – 2023) pe cele trei loturi s-a ridicat la 2.997.663,19 euro, cu TVA, respectiv 5.912 euro pentru fiecare kilometru de drum județean.

Comparativ cu valoarea contractului din acest an, costul pentru serviciile de deszăpezire și combatare a poleiului pe drumurile județene din Ialomița a crescut cu peste 46%!

Consiliul Județean Ialomița dă asigurări că firma sa are de toate în lupta cu sezonul rece

„S-a scumpit motorina, s-au scumpit toate… Rău când nu era contract de deszăpezire în județ, rău că acum avem contract!”, s-a arătat deranjat un reprezentant al instituției județene când a fost întrebat de ce a crescut atât de mult costul pe kilometru în sezonul de iarnă.

Oficial, SC Infrastructură Drumuri și Poduri SA, o societate comercială cu puține utilaje proprii și care, cel mai probabil, va alege varianta închirierii pe timpul iernii, va deszăpezi corespunzător drumurile județene.

Cel puțin așa sună asigurările date de Gheorghe Proca, director executiv al Consiliului Județean Ialomița, cel care s-a ocupat de atribuirea contractului de deszăpezire și combatare a poleiului.

„Conform clauzelor contractuale s-au verificat bazele și s-a constatat că sunt asigurate 30% din cantitățile de sare. În baze sunt utilajele care trebuiau să fie la această dată și se execută instalarea parazepezilor, operațiune aflată la un stadiu de 50 – 60%.”, a transmis directorul executiv la o ședință organizată săptămâna aceasta de Instituția Prefectului Ialomița.

Cât de pregătită va fi firma Consiliului Județean Ialomița rămâne de văzut în cele trei ierni ce vor urma. Nu avem mult de așteptat, nu mai târziu de sâmbătă spre duminică noapte intră în vigoare în tot județul un cod portocaliu de ninsori și viscol!

Related posts