DOBÂNZI DE CORONAVIRUS: Creșteri spectaculoase de dobânzi pentru cei care solicită amânarea plății
Băncile calculează noile valori ale creditelor pentru românii care sunt loviți la portofel de pandemia de coronavirus. Noile dobânzi sar în aer.
Criza economică și șomajul tehnic pun românii în situația de a nu avea banii necesari plății creditelor de consum, a celor imobiliare ori leasing-uri auto.
Facilitatea oferită de Guvernul României de amânare cu până la nouă luni a plății ratelor nu reprezintă o formă de ajutor ci împovărează și mai mult împrumutații.
Cei mai loviți sunt românii care s-au împrumutat cu puțin timp înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus.
Sumele de plată generate de noile dobânzi cresc dureros atunci când este vorba de credite imobiliar-ipotecare întinse pe perioade de cel puțin 20 ani.
Dobânzi cu aproape 8 procente mai mari la creditele de nevoi personale
Băncile au început deja să primească solicitări de amânare a plății ratelor de la împrumutații rămași fără venituri prin pierderea totală sau temporară a locurilor de muncă.
Banca Comercială Română prezintă formule de calcul pentru mai multe tipuri de credite contractate.
Simulările au darul de a arăta, în cifre, efortul bugetar suplimentar pe care românii îl vor avea de suportat de la 1 ianuarie 2021.
Un prim exemplu este al unui credit de consum în valoare de 20.000 lei, cu 9% dobândă, contractat pe o perioadă de 36 luni.
Suma de plată lunar este de 636 lei, ceea ce înseamnă că pentru cei trei ani de credit împrumutatul plătește în total 22.896 lei, respectiv o dobândă totală de 14,48%.
Amânarea cu nouă luni aduce din luna ianuarie 2021 o nouă sumă lunară de plată de 679 lei.
Asta înseamnă că pentru cei trei ani de credit împrumutatul plătește în total 24.444 lei, respectiv o dobândă totală de 22,22%, cu aproape opt procente peste dobânda inițială.
Dobânzi cu peste 12 procente mai mari la creditele imobiliare
Banca Comercială Română oferă un exemplu de calcul și pentru credit Casa Mea/Prima Casă.
Se ia ca exemplu un împrumut pe 180 luni, cu o valoare de 150.000 lei și o dobândă de 5,5% la semnarea actelor.
Rata lunară în aceste condiții este stabilită la 1.226 lei, ceea ce înseamnă o plată totală pentru cei 15 ani de credit de 220.680 lei, respectiv o dobândă totală de 47,12%.
Amânarea cu nouă luni a plăților aduce din luna ianuarie 2021 o nouă sumă lunară de plată de 1329,2 lei.
Asta înseamnă că pentru cei 15 ani de credit împrumutatul plătește în total 239.256 lei, respectiv o dobândă totală de 59,5%, cu peste 12 procente peste dobânda inițială.
Gâlceavă politică pe modalitatea de amânare a plăților ratelor pe perioada pandemiei de coronavirus
Guvernul PNL este cel care a permis acest mod de calcul între bănci și împrumutații care, de voie, de nevoie, apelează la sistemul de amânare cu nouă luni a plății ratelor bancare.
În replică PSD, partid din opoziție interesat și de punctarea la impresia electorală, a trecut prin Parlament o variantă de amânare a ratelor fără vreun cost suplimentar pentru împrumutat.
Este vorba de suspendarea plăților pe perioada stării de urgență plus încă 30 zile. Cum aceasta a fost prelungită cu o lună, facilitatea de plată ar urma să se aplice pentru trei luni.
Evident, având în vedere interesul financiar direct, băncile nu acceptă sub nicio formă varianta propusă de opoziție.
Liberalii au atacat la Curtea Constituțională legea trecută de PSD, ALDE și Pro România și ajunsă acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Tinel Gheorghe, președintele PNL Ialomița, îi acuză pe inițiatorii legii că vor să-i păcălească din nou pe românii de bună credință.