Administrație Favorite 

DOSAR PENAL PRIMAR CONSTANTIN SAVA: Popriri bancare anulate în urma unor solicitări telefonice

PROCES. Constantin Sava, primarul municipiului Urziceni, încearcă la Curtea de Apel Bucureşti să scape basma curată în dosarul penal instrumentat de DNA pentru două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, fapte produse la jumătate de an distanţă pentru favorizarea aceluiaşi afacerist local.

Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru începutul lunii mai procesul ce-i vizează pe Constantin Sava, primarul municipiului Urziceni, şi Maria Irimie, fost şef al Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale din cadrul Primăriei Urziceni, termen acordat pentru administrarea probelor.

Achitat în primă instanţă de Tribunalul Ialomiţa (judecătoarea Tăncuţa Muşat considerând că niciuna dintre cele două fapte de instigare la abuz în serviciu nu s-a produs cu vinovăţie!) primarul Sava trebuie să convingă şi instanţa superioară că a acţionat legal atunci când a dispus în două rânduri anularea fără respectarea cadrului legal a două popriri bancare instituite ca urmare a neplăţii unor taxe şi impozite locale de către o societate comercială din Urziceni.

Nu-i va fi uşor având în vedere probele materiale şi înregistrările unor convrobiri telefonice depuse de procurori la dosar.

Ai pile la Primăria Urziceni, eşti salvat!

Cam aşa se poate descrie simplu ce s-a întâmplat la începutul lunii iunie 2014, mai exact pe data de 6 iunie, atunci când primarului Constantin Sava i-a sunat telefonul mobil. Era apelat de amicul Gheorghe Ceteraş care-i cerea să intervină de urgenţă pentru ridicarea popririi instituite pe contul societăţii Carman Urziceni.

Ce se întâmplase? În luna februarie, Primăria Urziceni constantă că societatea avea debite restante de 50.539,52 lei pentru taxe şi impozite locale neplătite în anul 2013 şi emite atât somaţie de plată cât şi titlu executoriu pentru recuperarea datoriei, documente pe care debitorul nu le bagă în seamă.

În data de 28 mai 2014, Raiffaisen Bank Urziceni este notificată în scris de Primăria Urziceni cu privire la debitul restant. Unitatea bancară primeşte şi înregistrează documentul pe data de 3 iunie 2014, blochează contul firmei şi o zi mai târziu Ceteraş pune mâna pe telefon pentru a rezolva problema direct cu primarul Sava, pe firul scurt.

Convorbirea este scurtă, primul îi cere primarului o păsuire iar al doilea promite să rezolve urgent solicitarea verbală.

După terminarea discuţiei, Constantin Sava o cheamă la el pe Maria Irimie, şefa Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Urziceni, şi îi cere să trimită urgent băncii o adresă prin care să comunice că societatea comercială nu mai are nicio datorie la bugetul local deşi aceasta nu plătise vreun leu!

Ceea ce se întâmplă iar în cursul aceleiaşi zile contul este deblocat şi Ceteraş are acces neîngrădit la banii de cont în vreme ce bugetul local rămâne în continuare să fluiere a pagubă după jumătate de miliard lei vechi.

„Doar intervenţia personală a lui Ceteraş Gheorghe şi influenţa personală pe care acesta o avea asupra lui Sava Constantin determină înlăturarea popririi prin adresa nr. 935/4.06.2014, adresă care este înregistrată la bancă în aceeaşi zi. Întocmirea adresei şi semnarea ei de către Irimie Maria are ca rezultat imediat ridicarea popririi instituite de Primăria Urziceni. Toate dispoziţiile legale privind ridicarea popririi bancare au fost încălcate.”, susţin procuorii DNA.

Excepţia a devenit obicei

Din verificarea soldului la data întregii tărăşenii s-a constatat că societatea Carman Urziceni avea disponibilă o sumă cu mult mai mare decât jumătatea de miliard lei vechi pe care o datora bugetului local dar, pur şi simplu, administratorul societăţii nu a vrut să plătească ceva în contul datoriilor acumulate în 2013 şi, cu complicitatea primarului în funcţie, a reuşit să nu achite vreun leu la momentul respectiv.

În schimb, din cont se acoperă pe 6 iunie 2014 două bilete la ordin către alte societăţi comerciale cu care Carman avea relaţii comerciale. Din rulajul contului se constată că în acea perioadă se efectuează plăţi de peste 14 miliarde lei vechi, ceea ce arată că exista posibilitatea achitării restanţelor bugetare locale.

La jumătate de an distanţă, pe acelaşi algoritm, povestea se repetă, de data aceasta pentru o sumă dublă, peste un miliard lei vechi. În data de 6 ianuarie 2015, societatea Carman acumulase debite totale în valoare de 102.919,13 lei, banii pentru care fusese iertată cu jumătate de an înainte dar şi ce s-a strâns ca datorie în anul 2014.

Pentru această sumă fusese emisă o somaţie de plată încă din luna decembrie, iar pe data de 29 decembrie 2014 este notificată în scris de către Primăria Urziceni unitatea bancară cu privire la poprirea pentru neplata datoriilor. Imediat după reluarea activităţii bancare, Gheorghe Ceteraş este înştiinţat că nu mai are acces la bani şi alege să-şi deblocheze contul, aţi ghicit, pe acelaşi algoritm telefonic.

Este sunat pe 6 ianuarie 2015 primarul Constantin Sava, i se cere ridicarea popririi, acesta o cheamă din nou la el pe subordonata Maria Irimie care comite o nouă adresă ce nu corespunde realităţii şi o înaintează urgent băncii căci, nu-i aşa, nu se cădea să stea bietul agent economic cu banii blocaţi.

Martorul Ceteraş îşi ia verbal un angajament de plată dar ulterior efectuează plăţi nesemnificative, la impresia artistică, mai întâi pe 6 ianuarie puţin peste 15.000 lei şi, la mişto, în 30 aprilie 2015, suma de 2.190 lei, bani ce nu au cum să acopere datoria de peste un miliard lei vechi!

Abia după ce faptele penale au intrat în atenţia procurorilor iar primarul Sava a fost reţinut pentru 24 de ore societatea comercială a stins datoriile către bugetul local, în încercarea de a-i îndulci pedeapsa celui care intervenise ilegal pentru ridicarea popririlor bancare.

Procurorii DNA au solicitat condamnarea la închisoare cu executare a primarului Constantin Sava, plus interdicţia de a ocupa funcţii publice, însă Tribunalul Ialomiţa l-a achitat pe primarul municipiului Urziceni la sfârşitul anului trecut, DNA a atacat decizia şi în acest moment procesul este în plină desfăşurare la Curtea de Apel Bucureşti.

 

 

Related posts