Favorite Sănătate Social 

EXCLUSIV, CORONAVIRUS ÎN IALOMIȚA: Cum este organizat Spitalul Fetești, spital-suport COVID-19, și câte paturi sunt în realitate disponibile

Spitalul Municipal Fetești are în acest moment ocupate toate paturile destinate persoanelor confirmate cu coronavirus. Alți bolnavi sunt în așteptare la spitalele din județ.

Unitatea medicală aleasă de Ministerul Sănătății să se transforme în spitalul COVID-19 din Ialomița face față cu greu numărului de bolnavi.

Autoritățile locale iau în calcul nominalizarea unui al doilea spital din județ care să preia și să trateze bolnavii cu COVID-19.

Până acum Spitalul Municipal Fetești a avut 97 de pacienți infectați dintre care 40 au părăsit unitatea medicală ca oameni vindecați.

Matematica paturilor bolnavilor din județul Ialomița

Spitalul Municipal Fetești a fost nominalizat prin ordin de ministru să fie spital-suport COVID-19 în Ialomița.

Capacitatea totală de 150 de paturi nu este însă și cea care poate fi asigurată în realitate. Totul ține de organizarea circuitelor medicale și de dotarea Spitalului Fetești.

Sunt paturi oprite pentru situația nedorită a infectării cadrelor medicale, paturi pentru persoanele ce primesc teste negative, saloane transformate în loc de dezinfecție.

Matematica paturilor special destinate persoanelor infectate cu coronavirus din Ialomița este explicată de Liviu Patrichi, managerul unității medicale.

Trebuie organizate zone roșii, cu potențial de infecție, și zone verzi care acoperă circuitul cadrelor medicale și al personalului cât și zona de filtrare a cadrelor medicale care ies din circuitul roșu.”, explică managerul.

Prin pregătirea unor saloane ca zone de dezechipare și dezinfectare cadre medicale ce ies din tură și echipare a celor ce intră în contact cu pacienții cu COVID-19 s-au pierdut 40 de paturi.

Este un joc logistic solicitant, este ca o tablă de șah, încerci să ai ocupat cât mai eficient numărul de paturi disponibile.” (LIVIU PATRICHI, manager Spitalul Municipal Fetești)

Din cele 110 paturi rămase 20 sunt organizate ca izolator pentru cadrele medicale din Spital. Aici trebuie ținute 14 zile în izolare toate cadrele medicale care au participat direct la tratarea pacienților cu COVID-19.

Trebuie să păstrez un număr de paturi în probabilitatea, eu sper să nu se întâmple niciodată, în care se infectează cadre medicale din Spitalul Fetești.”, spune Patrichi.

Cadrele medicale din Spitalul Municipal Fetești au scăpat până acum de infectarea cu coronavirus.

Din cele 90 de paturi rămase, pe secțiile de tratament COVID-19 rămân la dispoziția bolnavilor 78 de paturi, din care 8 paturi sunt cele de ATI.

Am 78 de paturi dar este discutabil, trebuie să ținem cont de distribuția pe sexe, să ținem cont de familii… Am în momentul de față mamă aparținătoare cu copil de trei luni, vă dați seama că trebuie să stea împreună în salon.”, spune Patrichi.

Diferența de 12 paturi până la 90 este alocată unei zone de izolare a bolnavilor ce primesc un prim test negativ la coronavirus.

Ca să poată fi considerat vindecat este necesar ca un bolnav să primească două teste negative consecutive la un interval de 24 – 48 de ore.

În momentul în care primește un prim test negativ bolnavul trebuie scos din zona aceea, trebuie să-i ofer o șansă să nu stea cu cei pozitivi, și atunci ajunge la izolare.”, adaugă managerul Spitalului Fetești.

Doar trei aparate de ventilare la opt paturi în secția ATI

Spitalul Municipal Fetești are 8 paturi în secția ATI, locul unde ajung să fie tratați pacienții cu formele grave ale COVID-19.

Paturile de ATI trebuie să le ocup ultimele, trebuie să creez șansa ca dacă unul dintre pacienți se decompensează, un pacient care se compensează să ocupe un pat în zona de ATI ca să poată beneficia de ventilație și supraveghere permanentă.”, descrie situația Liviu Patrichi.

Doar trei dintre paturi au ventilatoare mecanice, unul pe care unitatea medicală îl avea achiziționat și alte două cumpărate de curând cu bani de la Consiliul Județean Ialomița.

Spitalul Fetești mai are un ventilator mobil la secția de urgențe, pentru asigurarea transferului pacienților în cazul în care aceștia pleacă spre unități medicale din capitală.

Toate cele 8 paturi au instalație de oxigen iar unde este nevoie se poate transfera ventilatorul mobil de la un bolnav la altul. Din nefericire, în acest moment toate paturile din ATI sunt ocupate.

Grad de vindecare de aproape 40%

Datele statistice arată că până acum prin Spitalul Municipal Fetești au trecut 97 de pacienți confirmați cu coronavirus.

Unul dintre ei a decedat iar alți patru au fost transferați în stare gravă spre unități medicale din capitală.

25 de bolnavi au fost vindecați și externați până joi, 23 aprilie, iar alți 15 norocoși care au scăpat de coronavirus așteptau astăzi să plece acasă.

În total sunt 40 de persoane bolnave de COVID-19 care s-au însănătoșit după ce au fost tratate la Spitalul Municipal Fetești.

Plecarea unora nu înseamnă însă paturi libere. Toate celelalte Spitale din Ialomița așteaptă eliberarea locurilor pentru a trimite alți bolnavi.

Avem pacienți în zona de așteptare din celelalte spitale, facem externările de azi și apoi spre seară vor ajunge la noi alți pacienți cu coronavirus din județ.”, spune Liviu Patrichi.

Managerul unității medicale este mulțumit de colaborarea cu unitățile medicale din Ialomița dar le cere acestora să înțeleagă că între externări și internări există perioade necesare dezinfecției secțiilor.

Se mai pierde timp, se mai pierd spații și de aceea este foarte importantă o coordonare perfectă între noi și celelalte spitale ce ne fac transferul de pacienți.”, completează șeful unității medicale din Fetești.

Related posts