FENTĂ ADMINISTRATIVĂ LA URZICENI: Sava și Rosal au obținut scumpirea ilegală a taxei de salubrizare
ȘMECHERIE. Primăria Urziceni a pus batista pe țambal în cazul conflictului cu incompetenții de la Rosal, renunțând la rezilierea contractului de curățenie, ba chiar obținând, cu largul concurs al dezorientaților consilieri locali, o mărire a tarifelor de salubrizare.
Deznodământul halucinant s-a consemnat după o ședință extraordinară în care aleșilor locali li s-a băgat sub nas, la propriu, complet neanunțat, cu doar câteva minute înaintea ședinței, un proiect de hotărâre prin care se abrogau normativele anterioare și se propunea continuarea contractului cu Rosal-ul și indexarea prețului serviciului per capita cetățenească.
Argumentația edilitară a fost cea obișnuită în situațiile de presiune, pledoaria pentru continuitate a primarului Sava dezvoltându-se în zona deja cunoscutului ”dacă nu votați abrogarea rezilierii, or să vină ăștia de la Rosal cu o armată de avocați și o să plătim despăgubiri!”.
Asta după ce, în ședința din 30 septembrie, același Sava îndemna aleșii să voteze rezilierea contractului, anunțând public că Rosal-ul înștiințase Primăria asupra faptului că nu își mai poate onora contractul de salubrizare!
Sava și Rosal, cu batista pe țambal!
Deși toată lumea se aștepta, din momentul aprobării rezilierii contractului cu Rosal-ul, la o rezolvare treptată și cât mai grabnică a problemelor legate de salubrizare în Urziceni, în nici trei săptămâni situația s-a dat pur și simplu peste cap, acuzatorul public al celor de la Rosal, Constantin Sava, devenind în scurt timp un veritabil avocat al apărării pentru societatea în cauză, ba chiar un promoter pledant al intereselor societății!
Pe data de 3 octombrie, Sava i-a convocat din nou pe consilierii locali pentru aprobarea în regim de urgență a unui nou contract cu un nou operator de salubrizare, Supercom.
Oferta operatorului a fost ”pusă pe masă”, iar tariful, 13 lei de persoană, destul de piperat în comparație cu cel precedent, a fost trecut cu vederea din pricina necesității de acțiune imediată.
Aleșii au aprobat entuziast atât noul contract cât și alocarea imediată a 600 de milioane lei vechi pentru ridicarea tuturor maldărelor de gunoaie strânse între blocuri.
În câteva zile, Supercom și-a trimis în oraș utilajele și a cărat din oraș peste 120 de tone de deșeuri menajere. Ghenele fuseseră curățate, se pare, doar pentru a face loc altor grămezi ce au început să se adune de la sfârșitul primei decade a lunii octombrie.
Asta pentru că, din 3 octombrie, vreme de două săptămâni, tot Rosal și-a plimbat utilajele semi-defecte și oamenii printre blocuri, debarasând, așa cum obișnuise deja, ici și acolo, și cărând către destinații necunoscute.
Surprinzător pentru toată lumea, în data de 17 octombrie, în cadrul unei ședințe cu alte puncte pe ordinea de zi aleșilor locali li s-a băgat sub nas, la propriu, complet neanunțat, cu doar câteva minute înaintea reuniunii, un proiect de hotărâre prin care se rezilia contractul cu Supercom-ul din 3 octombrie, și se propunea continuarea contractului cu Rosal-ul!
Parteneri de ilegalități!
Prin felul în care a fost fundamentată, propusă și aprobată, Hotărârea de Consiliu Local din 17 octombrie, ce repune Rosal-ul în drepturi și impune arbitrar noi tarife de salubritate la nivelul Urziceniului, transformă Primăria, aleșii locali și operatorul de salubritate în parteneri de ilegalități cu acte-n regulă.
Astfel, Rosal-ul nu a făcut altceva decât să își impună, cu ajutorul lui Sava și al Consiliului Local, condițiile de preț, în baza unui simplu centralizator de tarife care nu are nicio legătură cu prevederile legale conținute în Ordinul 109/2007 al ANRSC.
Potrivit articolului 11 din respectivul normativ, tarifele pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare se determină de către operatori, luând în calcul numai acele cheltuieli care sunt specifice activității respective.
Nimic din toate aceste participații de calcul nu este reliefat de Rosal în adresa sa trimisă către Consiliul Local, centralizatorul neținând cont nici de formularul tip pentru stabilirea tarifelor la activitățile specifice serviciului de salubrizare, impus de același ordin 109/2007.
Ilegalitatea în cauză, la care Sava și Consiliul s-au făcut părtași prin asociere, susținere, promovare și aprobare, este explicată de alte ilegalități săvârșite în prezent de operatorul de salubritate. Astfel, calculul tarifelor nu a putut fi prezentat transparent și legal, pentru simplul fapt că nu are un suport real pe care să se bazeze.(Articol preluat din www.barikada.ro)