Formularul pentru testarea elevilor generează gâlceavă la nivel guvernamental
Formularul pentru acordul părinților privind testarea elevilor, cerut insistent de Ministerul Sănătății, nu este văzut ca prioritate de primul-ministru Florin Cîțu.
Formularul pentru testarea elevilor trebuie să fie completat urgent de către părinți și trimis la școală începând de luni, consideră Ministerul Sănătății.
Instituția a publicat formularul pe site și îi îndeamnă pe părinți să completeze hârtia fără de care elevii care prezintă simptome în timpul orelor de curs nu pot fi testați rapid cu test de tip antigen.
„Părinții trebuie să își exprime acordul pentru testare, este foarte important. Vor exista teste rapide în școli, o parte au fost deja distribuite către școli.”, a anunțat Vlad Voiculescu.
Ministrul Sănătății le-a cerut părinților să completeze formularul pentru testare cât mai repede posibil și a avertizat că dacă se refuză testarea la școală și nu este anunțat nici medicul de familie Direcția de Sănătate Publică îi poate interzice elevului prezența la școală.
„Testarea se va face pentru profesorii și copiii cu simptome în cabinete medicale sau în izolator. Când un copil e testat pozitiv, urmează ancheta epidemiologică condusă de DSP, va fi nevoie de colaborarea cu conducerea școlii. Colegii care au interacționat cu copilul pozitiv trebuie testați, dacă au consimțământul părinților. Dacă nu au consimțământul, se va lua legătura cu medicul de familie.”, a explicat Vlad Voiculescu.
Florin Cîțu: „Cineva s-a grăbit să pună acel document în spațiul public.”
Decizia de publicare a formularului de testare a fost însă rapid criticată atât de Ministerul Educației și Cercetării cât și de către premierul Florin Cîțu.
„La școală acel formular trebuie primit de cadre didactice, de diriginte, de învățător dar cadrele didactice din școlile din România nu pot face astfel de operațiuni fără ca Ministerul Educației să decidă acest lucru.”, a anunțat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
Oficialul din fruntea Ministerului Educației a anunțat că formularul prezentat de Ministerul Sănătății trebuie modificat pentru a respecta cadrul legal iar instituția a făcut precizări în acest sens pe site-ul propriu.
„Ministerul Educației a venit cu un comunicat care face o traducere a precizărilor din ordinul de ministru comun Educație și Sănătate. A fost o grabă, nu o greșeală, dar o grabă care nu face bine într-o situație tensionată.”, a adăugat Cîmpeanu.
Liberalul Florin Cîțu, premierul României, a criticat și el decizia Ministerului Sănătății, condus de Vlad Voiculescu, ministru USR-PLUS.
„Cineva s-a grăbit să pună acel document în spațiul public. Vor fi situații excepționale când vor fi aceste teste. Nu testăm pe toată lumea din prima zi. Sunt persoane cu copii care vor avea simptome și atunci va trebui să fie completat acel formular, nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la școală.”, a comentat Florin Cîțu pe tema formularului pentru testarea elevilor.
Ca de obicei, în toată gâlceava guvernamentală, părinții sunt prinși la mijloc și nu știu cum să procedeze de luni, 8 februarie, atunci când se redeschid școlile, își trimit copiii la școală cu formularul de testare în ghiozdan sau fără această hârtie.
Formularul de testare, în viziunea Ministerului Educației
Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2 se aplică protocolul de izolare.
„În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.”, se arată în Ordinul comun al Ministerelor Educației și Sănătății.
În cazul elevilor care au împlinit 18 ani, consimțământul scris va fi semnat de către aceștia. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către Direcția de Sănătate Publică în maxim 24 ore.
Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul apariției unor simptome specifice ori dacă școala nu are cabinet medical, acesta are obligația de a lua legătura cu medicul de familie.
„Testarea cu teste antigen rapide se recomandă cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, ale căror simptome de boală debutează în timpul orelor de curs dar și colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.”, informează Ministerul Educației și Cercetării.