Forumul APPR îl somează pe ministrul agriculturii să ofere lămuriri privind soluții la problemele grave pe care le au fermierii români
Forumul APPR a formulat o scrisoare deschisă adresată lui Florin Barbu, ministrul agriculturii, prin care sunt solicitate clarificări suplimentare.
Forumul APPR (Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România) solicită public șefului Ministerului Agriculturii să ofere clarificări suplimentare cu privire la problemele pe care le întâmpină fermierii la început de an.
Reprezentanții Forumului APPR anunță că nu își pot asuma să ceară încetarea protestelor ce au loc în acest moment în țară și solicită constituirea sau convocarea grupurilor de lucru cu părțile interesate și afectate pentru ca agricultorii să aibă certitudinea că soluțiile propuse vor fi implementabile și corect implementate.
Vă asigurăm că am tratat și tratăm cu maximă seriozitate dialogul instituțional cu MADR și cu dumneavoastră personal, chiar dacă avem opinii diferite pe care nu ezităm să ni le susținem transparent și cu argumente. Considerăm că un dialog în contradictoriu ar trebui să fie constructriv, mai constructiv decât laudele și aplauzele, obiceiuri pe care le considerăm aparținând altor vremuri. (Forumul APPR)
Ce solicită Consiliul Director al Forumului APPR
- IRIGAȚII ȘI GESTIONAREA RISCURILOR
- În ceea ce privește continuarea planului de investiții în irigații-infrastructură principală, vă rugăm să detaliați cum se va desfășura acesta în următorii doi ani.
- Ce măsuri de compensare aveți în vedere pentru fermierii din zonele unde nu este posibilă realizarea irigațiilor?
- Vă rugăm să dispuneți cu celeritate convocarea GL privind gestionarea riscurilor, pentru convenirea mecanismelor de funcționare și despagubire a fermierilor afectați de calamități majore (și, în general, neasigurabile) precum seceta.
- CREDITARE
- În ceea ce privește creditele agricole cu dobândă subvenționată si garanții de stat pe care le-ați anunțat, fie că vorbim despre cele de capital de lucru sau de investiții, solicităm consultări urgente cu băncile comerciale și cu fermierii, în grupuri de lucru comune, pentru a ne asigura că nevoile celor din urmă sunt înțelese și, pe de altă parte, că resursele vor fi accesibile și fermierilor nebancabili, adică celor care au cea mai mare nevoie de astfel de lichidități.
- Creditul Fermierului și alte tipuri de ajutoare acordate pe cadrul de ajutor de stat “Ucraina”, se cumulează la beneficiari? Dacă da, care va fi, de fapt, suma rămasă efectiv la dispoziția beneficiarului sub formă de credit pentru capital de lucru, având în vedere că ajutorul de stat, de cel mult 280 000 euro/fermă, va include și garanția acordată de stat și cei 100 de euro/ha pentru culturile din toamnă 2022?
- În același context, vă solicităm să notificați Comisiei Europene schema de ajutor de stat privind despăgubirile la culturile de primavară, tot pe cadrul Ucraina, pentru ca aceasta să fie pregătită în momentul rectificării bugetare.
- GAEC 7 și 8
- Când vom ști exact cum se aplică GAEC 7 (rotația obligatorie) și GAEC 8 (procentul mininim de suprafață arabilă alocat elementelor neproductive), având în vedere că în postarea dvs. de pe FaceBook, referitoare la întâlnirea de la MADR din 15 ian., vorbiți de diminuarea procentului de sancțiuni, având la bază forța majoră ?
- TAXE SI IMPOZITE
- Într-o perioadă atât de complicată, inclusiv din perspectivă geo-politică, constatăm și o înăsprire a regimului fiscal, respectiv noile taxe guvernamentale asupra sectorului bancar, energetic, multinaționale etc., se vor repercuta mai departe pe lanț. Aveți în vedere măsuri concrete de reducere a poverii fiscale în agricultură?
5. LOGISTICĂ PORT CONSTANȚA ȘI MĂSURI DE MONITORIZARE
- În prezent, capacitatea anuală de operare în portul Constanța este de cca 36 milioane tone cereale și oleaginoase. Ucraina și România au o sezonalitate similară a ritmurilor de export, de unde rezultă o uriașă presiune în vârful de sezon din intervalul iulie-noiembrie, exacerbată de retragerea Rusiei din Acordul de export al cerealelor pe Marea Neagră. Care sunt masurile de investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii astfel încât fermierii din România să nu fie privați de posibilitatea de a-și valorifica la momentul optim recolta?
- În privința monitorizării fluxurilor, solicităm plasarea de cântare obligatorii, în vamă și pe traseele prestabilite tranzitului cerealelor.
- ÎNREGISTRAREA CONTRACTULUI DE ARENDĂ
- În practica curentă, acolo unde nu sunt dezbatute moștenirile, există cerința unor declarații notariale de la toți moștenitorii. Îndeplinirea acestei condiții este foarte complicată, anevoioasă și nejustificată, deoarece secretarul primăriei ar putea ține loc de notar pentru astfel de spețe. Cum intenționează autoritățile să simplifice acesată povară?