FOTOVOLTAICE CU SCANDAL: Introducere frauduloasă în sistem a dosarelor pentru accesarea programului de panouri fotovoltaice
CASA VERDE. Administrația Fondului pentru Mediu a blocat sistemul informatic de introducere a dosarelor pentru panourile fotovoltaice după ce s-au constatat grave încălcări ale procedurilor stabilite inițial cu instalatorii autorizați.
Mult-așteptatul program de subvenționare a panourilor fotovoltaice destinat persoanelor fizice îmbracă aspecte penale. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a blocat încărcarea dosarelor după ce instalatorii din România au sesizat introduceri frauduloase în sistem.
Unii dintre instalatorii autorizați au fost ținuți pe bară chiar și 5 ore prin netransmiterea parolei de acces, perioadă în care alți instalatori au introdus dosare pe bandă rulantă.
Din primele informații se pare că s-au introdus date inclusiv din sediul instituției care gestionează programul național de montare a sistemelor panourilor fotovoltaice.
Un instalator din Ialomița a fost blocat câteva ore
Ioan Martin, reprezentantul SC MIN CONS SRL Slobozia, unul dintre cei doi instalatori autorizați din județul Ialomița, a fost blocat mai multe ore marți, 10 septembrie, ziua introducerii în sistem a dosarelor persoanelor fizice.
„Eu am făcut solicitarea de parolă la ora 10.00, așa cum fusesem înștiințat anterior, și am primit-o la ora 14.50. Patru ore și cincizeci de minute am stat în așteptare, timp în care alți instalatori din țară au avut acces și au introdus dosare.”, spune reprezentantul MIN CONS Slobozia.
Cum au existat informații că unii au introdus direct din sediul AFM la ora 16.30 sistemul a fost blocat și toată procedura este acum în cercetare.
„Eu am reușit să introduc doar 5 dosare dintr-un număr de 30. Eu sunt pregătit să le introduc pe toate când sistemul va fi repornit pentru că la momentul blocării mai erau locuri disponibile pentru regiunea din care face parte Ialomița.”, a completat Ioan Martin.
Județul Ialomița este alături de județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova și Teleorman inclus în Regiunea Sud-Est pentru care sunt alocate fonduri în valoare totală de 72,88 milioane lei.
La un cost de 20.0000 lei pe proiect cele șapte județe au la dispoziție 3.644 proiecte individuale, în medie 520 de proiecte pentru fiecare județ. La nivel național suma alocată este de 537,2 milioane lei, echivalentul a 26851 proiecte.
Se ia în calcul reluarea de la zero a procedurii
Sesizările făcute de instalatorii care au fost blocați de funcționarii AFM prin netransmiterea parolei de acces în sistem au determinat conducerea instituției să blocheze operațiunea de primire a dosarelor în sistem începând cu ora 16.30.
În cele șase ore și jumătate, conform datelor oficiale de pe site-ul www.afm.ro, fuseseră introduse solicitări pentru un număr total de 13.271 beneficiari, aproximativ jumătate din numărul total anunțat oficial.
Blocarea primirii dosarelor și toate sesizările venite din țară se pare că au atras deja atenția oamenilor legii care vor cerceta modul în care unii instalatori au fost favorizați în dauna altora.
Sunt informații că deși un instalator avea alocat un singur IP de acces, au fost situații când pe user-ul și parola aceluiași instalator autorizat s-au înregistrat concomitent în sistem dosare chiar și de pe 20 IP-uri diferite, lucru ce contravine procedurii.
Cum sistemul permite înregistrarea concomitentă a doar 300 de dosare instalatorii cu parolele primite la timp au blocat sistemul iar alți instalatori nu au mai avut posibilitatea tehnică să introducă datele viitorilor beneficiari.
Reprezentanții AFM încearcă să afle cine se face vinovat de încălcarea procedurilor stabilite în cadrul programului panourilor fotovoltaice și nu este exclus ca întreaga procedură să fie reluată de la zero.
Programul de montare a panourilor fotovoltaice destinat persoanelor fizice prin subvenționarea cu 20.000 lei a costurilor de achiziție și instalare se derulează cu fonduri europene iar orice neregulă poate atrage inclusiv o anchetă din partea OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă).