Administrație Favorite 

FUDULIE: „Moftul lui Victor Moraru” sare de o sută de miliarde!

 

ACHIZIŢIE. Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa vrea să cumpere fostul sediu BCR cu cel puţin 78 de miliarde lei vechi, după care să mai investească echivalentul a minim 100 de euro pentru fiecare metru pătrat al construcţiei!

În vreme ce spitalul judeţean are 50 de ani de funcţionare şi dacă ar fi să se aplice legislaţia sanitară în vigoare ar trebui închis de urgenţă blocul operator în care acum oamenii sunt operaţi în condiţii ce le pun în pericol sănătatea şi viaţa iar cei proaspăt ieşiţi de sub bisturie sunt plimbaţi cu targa prin lift şi pe holuri printre alţi bolnavi şi aparţinători, Victor Moraru are şi el un moft. Un moft ce ţine în primul rând de fudulie şi care reprezintă achiziţia unui sediu pentru Consiliul Judeţean pentru că, nu-i aşa, biroul actual de peste 50 de metri nu mai este de rangul şi postura marelui conducător al judeţului! Pe banii cui se satisface acest moft? Fireşte că pe banii ialomiţenilor căci Moraru, prin definiţie, are mână de luat nu mână de dat! Iar acum, pentru încă vreo trei ani şi jumătate va tot lua cu mâna din bugetul ialomiţenilor, că doar de-aia s-a luptat atât de mult PSD să-l pună la butoanele de comandă ale Consiliului Judeţean Ialomiţa!

Bani la cumpărare…

„Consiliul Judeţean îşi doreşte să achiziţioneze un spaţiu corespunzător desfăşurării activităţii. Ne propunem să achiziţionăm acest sediu pentru a da mai multe şanse unei instituţii care trebuie să funcţioneze la cel mai înalt nivel. Cred că o infrastructură corespunzătoare noilor cerinţe administrative este necesară şi la nivelul judeţului Ialomiţa. După cum ştiţi, dorim să achiziţionăm un sediu în care funcţionarii instituţiei şi cetăţenii ialomiţeni să fie reprezentaţi cât mai bine posibil. Suntem în discuţii în acest moment pentru achiziţionarea fostului sediu BCR, este o procedură să-i spunem dificilă. Cumpărăm această clădire integral pentru a avea spaţiu să depozităm documentele şi arhiva celor nouă instituţii din subordine. Dacă vom avea spaţii excedentar le vom închiria pentru a aduce venituri la buget. BCR are o sală unde ne putem desfăşura în condiţii foarte bune şedinţele de Consiliu Judeţean.”, este anunţul sec făcut de şeful Consiliului Judeţean Ialomiţa la dezbaterea bugetului pe anul 2017. Ideea îi bubuise în cap lui Victor Moraru încă de la sfârşitul anului trecut, în şedinţa din decembrie el avansând pentru prima dată şi valoarea tranzacţiei: 1,8 milioane euro. Atenţie, la cursul din decembrie, căci între timp, graţie măsurilor guvernului PSD, leul s-a devalorizat şi în lei valoarea fostului sediu BCR a crescut. Drept pentru care în bugetul aprobat fără comentarii de aleşii PSD – ALDE şi în ciuda opoziţiei PNL Victor Moraru a pus de-o parte peste 78 de miliarde lei vechi pentru achiziţia viitorului sediu al instituţiei publice.

…bani pentru modernizare!   

Cum cele 78 de miliarde lei vechi prinse în buget pentru achiziţia sediului BCR reprezintă aproximativ 1,7 milioane de euro, o sumă mai mică decât cea de 1,8 milioane de euro avansată ca preţ deja discutat de preşedintele Victor Moraru în luna decembrie a anului trecut, rămâne un mister de unde se va acoperi diferenţa ce reprezintă peste 4,5 miliarde lei vechi. Oricum aceasta nu va fi suma totală pe care ialomiţenii o vor suporta pentru a achiziţiona „moftul lui Moraru”. Imediat după cumpărare sediul trebuie amenajat după pofta inimii celui care conduce destinele şi bugetul ialomiţenilor. În lei la cât se ridică poftele lui Moraru nu vă putem spune. Nici el n-a fost în stare atunci când l-am întrebat dar a lăsat să-i scape totuşi o cifră: „Valoarea de 78 miliarde lei vechi este valoarea de astăzi a acestui imobil. Ea poate fi mai mică dar în nici un caz nu va depăşi valoarea aprobată de consilierii judeţeni. Noi am făcut un calcul şi a rezultat un cost de 360 de euro pe metrul pătrat construit. Şi astăzi dacă ar fi să construim o clădire administrativă nu o putem construi cu mai puţin de 500 – 600 de euro metrul pătrat. Este un raport calitate – preţ foarte bun pentru fostul sediu BCR! Nu vă putem spune la cât se vor ridica costurile pentru amenajările ulterioare ale sediului, trebuie făcut un calcul dar acesta se poate executa doar după ce Consiliul Judeţean va deveni proprietarul clădirii. În primul rând este nevoie de investiţii în vederea eficientizării energetice a clădirii dar vă pot spune după calculele făcute că nu vor fi mai mult de 100 de euro pe metrul pătrat amenajările şi modernizările interioare.”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean. Bani de dat în plus ar fi căci excedentul bugetar la finalul anului 2016 a fost de aproximativ 690 miliarde lei vechi. Din această sumă pentru bugetul anului în curs se vor folosi circa 580 de miliarde lei vechi, diferenţa de peste 100 miliarde lei vechi fiind lăsată într-un fond de rezervă pentru a acoperi eventualele cote de co-finanţare a unor programe investiţionale şi, nu-i aşa, banii în plus pentru modernizarea viitorului sediu!

„Noi am făcut un calcul şi a rezultat un cost de 360 de euro pe metrul pătrat construit. Şi astăzi dacă ar fi să construim o clădire administrativă nu o putem construi cu mai puţin de 500 – 600 de euro metrul pătrat. Este un raport calitate – preţ foarte bun pentru fostul sediu BCR! După cumpărare, după calculele făcute nu vor fi mai mult de 100 de euro pe metrul pătrat amenajările şi modernizările interioare.” (VICTOR MORARU, preşedinte Consiliul Judeţean Ialomiţa)

Related posts