Administrație Favorite 

HAIDUCIE ADMINISTRATIVĂ: Cartierul Gării Noi din Slobozia a fost deposedat de bani pentru utilităţi

ALEGERE. Pentru a face rost de „firimuturi” bugetare alocate modernizării şi asfaltării străzilor municipiului Slobozia, primarul Adrian Mocioniu a tăiat aproape 85% din fondurile alocate iniţial reţelelor de utilităţi publice din cartierul „tinerilor”.

Bugetul municipiului Slobozia va fi dezbătut şi aprobat joi în şedinţa Consiliului Local. Supusă dezbaterii publice, varianta de repartizare a fondurilor locale în aceste an, aşa cum a fost ea zămislită de edilul în funcţie, a generat nemulţumiri mari în rândul proprietarilor de autovehicule obligaţi să-şi rupă maşinile în şoselele pline de gropi din tot oraşul.

Nimic iniţial pentru străzile municipiului

Calculele făcute înainte de prezentarea propunerii de buget i-au dat cu zero primarului Adrian Mocioniu. Pentru reparaţii şi modernizare străzi în municipiul reşedinţă de judeţ pe care-l conduce din vara anului 2016, primarul nu a pus nici măcar un leuţ, aşa, de prăsilă!

Zgârcit s-a dovedit a fi fost şi atunci când a analizat de câţi bani ar fi nevoie pentru extinderea şi modernizarea unor străzi din Slobozia în anul 2019, an în care România asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Ei bine, pentru această categorie bugetară, „efortul” financiar era de-a dreptul spectaculos: fix 2.500 lei, adică salariul de primar pentru vreo patru zile, asta dacă luăm în calcul să primarul munceşte zi de zi, inclusiv sâmbetele şi duminicile, pentru binele comunităţii.

 

În schimb, generozitatea s-a păstrat la cote maxime la capitolul salarizare. După ce a avut grijă ca în ultimii doi ani să-şi ducă indemnizaţia lunară la cote astronomice în raport cu eficienţa muncii prestate, primarul Adrian Mocioniu a exclus din capul locului ca în anul 2019 lefurile din instituţie să fie mai mici decât cele din luna decembrie 2018. Este drept că le putea mări, având în vedere că între timp salariul minim a crescut cu aproape 10% dar de unde nu este în buget resursă nu ai de unde să dai în plus.

Asfalt de ochii lumii

Asaltat de critici, inclusiv din partea şefilor actuali din Pro România, partid pe care vrea să-l reprezinte la anul pe vremea aceasta în campania electorală pentru alegerile locale, Adrian Mocioniu a pus mâna pe condei şi a început să rescrie lista de investiţii astfel încât să-i ofere poporului cu drept de vot un praf în ochi sub formă de asfaltare.

Peste noapte la capitolul reparaţii şi modernizare străzi în municipiul Slobozia a apărut în lista de investiţii o alocare bugetară în cuantum de 500.000 lei menită a şterge ruşinea acelui 0 alocat iniţial.

„Generozitatea” edilului s-a mutat şi la capitolul bugetar aferent extinderii şi reabilitării străzilor unde s-au găsit 100.000 lei faţă de cei 2.500 lei puşi iniţial. Spre comparaţie, suta de mii de lei reprezintă, atenţie, sub jumătate din cât plăteşte contribuabilul indemnizaţia anuală a primarului Adrian Mocioniu.

De unde vin banii? Simplu, nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se redistribuie. 84% din banii apăruţi ca din senin la străzi provin dintr-o diminuare a sumei alocată iniţial extinderii reţelei de utilităţi în cartierul Gării Noi, celebrul cartier al tinerilor început acum mai bine de un deceniu şi care nu se va termina nici în acest an.

Proprietarii caselor de acolo trebuie să ştie că iniţial aveau alocate fonduri de 600.000 lei pentru reţelele de utilităţi publice dar acum suma a scăzut drastic până la 95.000 lei pentru întreg anul 2019.

Creştere spectaculoasă de fonduri publice primeşte şi obiectivul „Înfiinţare cimitir uman”, lucrare iniţial cotată la 21.000 lei pentru anul 2019 şi acum ajunsă la valoarea de 550.000 lei, o majorare de 26 ori! De zece ori mai mare este acum şi alocaţia bugetară pentru construirea unor toalete publice, una dintre promisiunile încă neonorate ale administratorului public Gheorghe Puia, finanţate iniţial cu 10.000 lei şi acum cu 100.000 lei.

7,75 milioane euro pentru cheltuielile de personal

Dezvoltarea municipiului Slobozia rămâne la cote ridicol de mici şi în 2019. Potrivit propunerii finale de buget municipal, anul acesta 83% din totalul bugetului se va cheltui pentru funcţionarea instituţiei publice. Jumătate, 41,7%, reprezintă doar cheltuielile de personal, în cifre aproape 37 milioane lei, echivalentul a 7,75 milioane euro!

Autorităţile executive, adică primarul plus aparatul din subordinea sa, vor scoate din bugetul local pe anul în curs 11,5 milioane lei, echivalentul a peste 2,4 milioane euro, pentru salarii şi celelalte beneficii.

Cât priveşte capitolul de investiţii, acesta este mai sărac ca niciodată. Cap de listă rămâne parcarea subterană fără acces auto, cu 18,23 milioane lei, bani ce provin însă dintr-un credit bancar pentru care se achită rate şi dobânzi consistente. Chiar şi aşa, sunt şanse infime ca la finalul anului 2019 primul autoturism să aibă pe unde intra pentru a beneficia de parcarea subterană.

Investiiţiile sunt puţine şi pentru că municipalitatea are de restituit în acest an pe lângă sumele aferente creditului pentru „groapă” şi banii pentru creditul de 50 milioane lei luat de fostul primar Gabi Ionaşcu pentru realizarea frontului de captare apă, a reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare. În total, în 2019, din bugetul local suma de 3,8 milioane lei reprezintă rambursări de credite.

 

 

 

 

 

 

Related posts