Administrație Favorite Social Viața la țară 

Ialomița: Ghișeul.ro, poftiți la noi, să mâncați… nimic!

Ialomița are doar 21 unități administrativ teritoriale înrolate în ghișeul.ro. Lor li se alătură Consiliul Județean Ialomița și două instituții publice.

Ialomița rămâne un județ codaș și când vine vorba de digitalizare și înrolare în aplicația ghișeul.ro prin care pot fi achitate on-line taxele și impozitele.

Campaniile naționale prin care contribuabilii sunt invitați să evite cozile de la ghișee și să achite din fața computerului ori telefonului mobil sună bine dar doar cam atât.

Realitatea arată prost în majoritatea județelor României iar Ialomița, din nefericire, nu iese din contextul național.

Doar o treime dintre localități sunt înrolate în ghișeul.ro

În Ialomița, confom ultimelor date oficiale postate pe site-ul ghișeul.ro, sunt doar 25 instituții publice înrolate în aplicație.

Sunt în total 21 unități administrativ teritoriale unde pot fi achitate on-line taxele, impozitele locale ori amenzi primite de contribuabili.

Aceste sunt: Adâncata, Amara, Bărcănești, Căzănești, Ciochina, Colelia, Coșereni, Fetești, Fierbinți Târg, Gheorghe Doja, Gheorghe Lazăr, Giurgeni, Movilița, Munteni-Buzău, Rădulești, Reviga, Scânteia, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Sudiți și Urziceni.

Lor li se alătură Consiliul Județean Ialomița, Inspectoratul Județean în Construcții Ialomița și Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF.

CITEȘTE ȘI: PRIMĂRIA FETEȘTI RECOMANDĂ CETĂȚENILOR SĂ FOLOSEASCĂ VARIANTA ONLINE DE PLATĂ A IMPOZITELOR ȘI TAXELOR LOCALE

În cazul acestor localități, contribuabilii își pot afla ușor sumele pe care le datorează după ce-și fac cont după ce introduc mai întâi CNP-ul (Codul Numeric Personal), un număr de card valid și o adresă de e-mail unde primesc ID-ul și parola de logare în sistem.

Simplu, nu? Da. În teorie, căci în practică poți avea surpriza să constați că figurezi în scriptele taxelor și impozitelor în localitatea din care ai plecat de ani de zile.

Mutat cu acte în regulă de șapte ani dar încă în evidențe la Slobozia!

Familia Toader s-a mutat într-o localitate din apropierea municipiului Slobozia în anul 2015, atunci când au schimbat traiul de apartament la etaj pe unul de casă pe pământ.

Oamenii și-au făcut cărți de identitate noi și în toți anii au achitat taxele și impozitele la Primăria comunei în care și-au mutat domiciliul.

Unul trecut în documentele de identitate eliberate de Serviciul Public de Evidență a Persoanei Slobozia.

Dornici să intre în rândul lumii digitalizate și să achite impozitele datorate în 2023 în sistem on-line, au intrat pe ghișeul.ro dar au avut parte de o mare surpriză.

Mi-am făcut cont de pe computer fără să verific dacă localitatea în care domiciliez este sau nu înrolată în aplicație. Ei bine, nu este! Mare mi-a fost surpriza când mi s-a comunicat că atât eu cât și soția domiciliem încă în Slobozia și acolo trebuie să ne plătit taxele și impozitele locale.”, explică domnul Toader situația.

Omul nu înțelege, pe bună dreptate, cum după atâția ani în care documentele de identitate eliberate de o instituție publică atestă schimbarea domiciliului, familia sa încă figurează ca locuind în municipiul Slobozia.

Deși, atenție, la momentul eliberării cărților de identitate a depus, la cererea SPCLEP Slobozia, copie a actului de proprietate pentru casa din comuna în care s-au mutat!

Mai avem mult până departe, asta este sigur. Digitalizarea se implementează la fel de greu ca democrația. Am sperat să scap de un drum la Primărie dar și anul acesta tot la ghișeu voi plăti. La ghișeul fizic, nu la ghișeul virtual!”, a concluzionat amar contribuabilul.

Va plăti on-line în 2024 ca și în 2023, adică doar în teorie. Căci, în practică, dacă primarul comunei nu face demersurile legale de înrolare a localității în sistemul ghișeul.ro, tot la biroul local de taxe și impozite locale va merge.

Related posts