Administrație Favorite 

IDEI DE AFACERI PE BANI PUBLICI: WC-ul din Piaţa Urziceni reabilitat de primarul Constantin Sava cu 780 euro/mp!

CALCULE. Constantin Sava, primarul municipiului Urziceni, a pus la cale o lucrare fără licitaţie la un preţ exorbitant: reabilitarea clădirii WC-ului public din Piaţa Agroalimentară a fost calculată la un preţ de 160.000 lei, preţ echivalent ridicării de la zero a unei locuinţe de lux!

WC-ul din Piaţa Agroalimentară din Urziceni cu greu poate fi denumit grup sanitar funcţional. Lipit de una dintre clădirile din Piaţă, imobilul de aproape 45 metri pătraţi este realizat „în oglindă”, cu intrări separate pentru femei şi bărbaţi. Ghinioniştii care nu au de ales şi trebuie să-l folosească scot un leu din buzunar şi au parte de-o experienţă greu de reprodus în cuvinte. Pereţii scorojiţi şi mâncaţi de anii de umezeală, miros pestilenţial ce nu poate fi acoperit de izul de clor, obiecte sanitare vechi de când lumea, nişte wc-uri turceşti infecte şi o chiuvetă amărâtă fără detergent şi unde dintr-un robinet ruginit se prelinge o dâră de apă pentru aşa-zisa igienă a utilizatorilor. Un loc ce musteşte a mizerie şi care nu se ştie prin ce minune a primit autorizaţie de funcţionare din partea inspectorilor DSP, oameni care, desigur, folosesc toaletele din sediul Primăriei atunci când vin în control!

Reabilitare la preţ de locuinţă de lux

În acest context iniţiativa primarului Constantin Sava de a moderniza infecţia din Piaţa Agroalimentară nu poate fi decât una lăudabilă. Numai că atunci când vine vorba de cheltuit banii strânşi din taxele şi impozitele cetăţenilor care l-au trimis în fruntea instituţiei, primarul are alte repere financiare decât cele ale pieţei iar reabilitarea WC-ului miroase de la o poştă a ditamai „rahatul” bugetar. Edilul a solicitat şi primit din partea compartimentului de investiţii din subordine o notă de fundamentare a obiectivului „Reabilitare grup sanitar piaţa agroalimentară Urziceni”, o lucrare semnată de angajaţi şi asumată de Constantin Sava. Ei bine, pentru modernizarea clădirii de 44,46 mp, atenţie, modernizare nu construire de la zero, bugetul local trebuie să suporte o cheltuială de 160.000 lei!

Matematic, pentru fiecare metru pătrat de „reabilitare” WC-ul public suge echivalentul a 780 de euro! Pe ce se duce atâta bănet, aţi putea să vă întrebaţi… Pe montarea unor ferestre şi uşi termopan, pe înlocuirea obiectelor sanitare, refacerea tencuielilor interioare şi exterioare, înlocuirea instalaţiei de alimentare cu apă şi canalizare, instalaţie electrică şi obiecte noi de iluminat, instalaţie de încălzire şi refacerea izolaţiei terasei prin şapă de protecţie şi carton cu ardezie. Totul strâns frumos într-o lucrare ce permite contractarea lucrării printr-o atribuire directă nu printr-o licitaţie serioasă.

Extindere sediu Primărie la „doar” 1200 euro/mp!

Afacerea reabilitării WC-ului din Piaţa Agroalimentară face parte dintr-o listă de investiţii pe anul 2018 asumată de primarul Constantin Sava şi inclusă în bugetul pe anul în curs. Listă unde şi-au mai făcut loc şi alte investiţii la preţuri nesimţit de mari. Extinderea sediului administrativ prin alipirea unui corp de 114 mp regim parter şi etaj pe latura de est a sediului Primăriei s-a calculat pe aceeaşi filieră la un preţ de, ţineţi-vă bine, circa 1.200 euro pe metru pătrat! Mai exact, 630.800 lei pentru trei pereţi lipiţi de actuala clădire, cu câte 57 mp pe nivel, pentru realizarea unei încăperi de arhivare a documentelor instituţiei, realizarea unor ghişee pentru plata impozitelor, a unui spaţiu de aşteptare pentru contribuabili, două birouri şi o cameră pentru centrala termică.

Tot la capitolul desfrâu pe bani publici putem include şi înlocuirea actualului gard de tablă al incintei Grădiniţei nr. 1 cu un gard din prefabricate. Şi aici specialiştii de la investiţii, de comun acord cu primarul, au pus pe hârtie o valoare specială: 170.000 lei pentru un gard de 165 metri lungime şi 1,5 metri înălţime! Gard care, pe piaţă, doar în cazul unui model deosebit abia dacă ajunge la un preţ pe jumătatea celui pe care bugetul municipiului Urziceni se pregăteşte să-l suporte!

Calcule refăcute la mişto

Valorile nejustificat de mari nu au trecut neobservate în rândul consilierilor locali. Dacă aleşii liberali, subalternii politici ai lui Constantin Sava au lăsat privirea în hârtii şi au ridicat mâna a aprobare, consilierii PSD şi ALDE au solicitat revizuirea notelor de fundamentare. „Grupul consilierilor PSD – ALDE, analizând proiectul de buget al municipiului Urziceni pentru anul 2018, a identificat patru proiecte la care devizul estimativ era mult mai mare decât valorile de piaţă sau decât standardele de cost stabilite de HG 363/2010. Este vorba de extindere sediu administrativ la 1.200 euro/mp, reabilitare grup sanitar Piaţă la 780 euro/mp, desfiinţare clădire Chirurgie – parc spital cu preţul de 120.000 lei în care se considera că 80% din volumul clădirii este din beton armat, montarea unui gard din prefabricate la peste 1.000 lei metrul liniar. Nu negăm necesitatea lucrărilor dar insistăm ca ele să fie făcute la preţul corect, mai ales că ele vor fi atribuite direct, excluzându-se mecanismul reglării preţului prin licitaţie şi de aceea am solicitat la şedinţele comisiilor de specialitate refacerea devizelor pentru aceste lucrări.”, a explicat demersul opoziţiei consilierul PSD Ştefan Petre.

Ameninţat că nu-i vor fi votate investiţiile, Sava a făcut un pas înapoi dar nu unul mare ci unul mititel iar aceiaşi specialişti din subordinea sa au refăcut în doi timpi şi trei mişcări calculele şi au redus cu puţin efortul bugetar: WC-ul nu mai costă 780 euro/mp ci 640 euro/mp, extinderea Primăriei de 1.200 euro/mp s-a redus la o valoare medie de 1.130 euro/mp iar gardul de peste 1.000 lei metrul liniar se va face la 709 lei metrul liniar!

 

Related posts