Favorite Politică 

Lovitură de teatru: AUR are trei parlamentari în Ialomița!

AUR, Alianța pentru Unirea României, va avea doi senatori din doi și un deputat din patru în Ialomița în cazul în care Partidul Mișcarea Populară nu intră în Parlament!

AUR este de departe medaliata cu AUR a alegerilor parlamentare din 6 decembrie. Venit de nicăieri, partidul-Facebook a reușit să scoată un scor electoral teribil de bun în județul Ialomița, ceea ce i-a creat avantaje mari la momentul atribuirii mandatelor în Senat și în Camera Deputaților.

Potrivit informațiilor oferite de Claudiu Năsui, parlamentar USR, simulările pe cifrele electorale înregistrate în județe în ceea ce privește atribuirea mandatelor, calculate în ipoteza că PMP nu strânge 5% pentru a intra în Parlament, arată o situație greu de înțeles la Ialomița.

AUR ia trei din șase parlamentari în Ialomița

AUR a luat la Senat un număr de 7.389 voturi (12,78%) și la Camera Deputaților număr de 6.849 voturi (11,86%).

La matematica distribuirii voturilor, ceea ce părea a fi un mandat sigur de senator în dreptul PSD s-a transformat într-unul singur pentru AUR.

Ca surpriza să fie maximă, pentru că în Ialomița AUR a avut mult peste media națională a partidului, și candidatul de pe locul 2 al formațiunii primește un fotoliu în Senat, în cazul în care PMP ratează Parlamentul.

Mai exact, Rodica Boancă, fost candidat AUR pentru funcția de primar al municipiului Slobozia, și Adrian Costea sunt cei doi senatori de Ialomița în următorii patru ani.

AUR ia în schimb și un mandat de deputat din cele patru ale județului, tot grație matematicii greu de înțeles a redistribuirii voturilor partidelor care nu au reușit să intre în Parlament.

Este vorba de candidatul Silviu Titus Păunescu, primul de pe lista AUR pentru Camera Deputaților.

PSD ratează un mandat de senator pentru doar 150 de voturi!

Informația oferită de deputatul USR Claudiu Năsui este confirmată și dinspre PSD Ialomița.

PSD a dominat clar alegerile parlamentare din județ și la ediția 2020 și a câștigat la mare distanță față de partidul de pe locul 2, PNL.

Ialomițenii au votat însă mai puțin lista pentru Senat a PSD față de lista partidului pentru Camera Deputaților.

După redistribuirea voturilor partidelor care nu au intrat în Parlament (inclusiv PMP), social-democraților le-au lipsit 150 de voturi pentru a avea 50 plus unul din totalul voturilor valabil exprimate duminică și, astfel, să aibă asigurat un loc în Senat!

În aceste condiții, voturile din dreptul PSD pentru Senat au plecat la redistribuire la nivel național și cum prezența la vot la nivel județean a fost foarte mică în comparație cu alte județe, mandatul s-a evaporat.

În schimb, la Camera Deputaților, cu mai multe voturi strânse, după redistribuire s-a trecut de jumătate plus unul dintre voturi și, implicit, două din patru mandate de deputați au revenit PSD.

Este vorba de Ștefan Mușoiu, deputat în mandatul 2016 – 2020, și de Raluca Dumitrescu.

Cel de-al patrulea mandat de deputat de Ialomița va ajunge la PNL, la Luminița Barcari, cea care a deschis lista pentru Camera Deputaților.

Related posts