Favorite Politică 

Marian Hoinaru: „Este o dezordine în PNL Ialomița iar liberalii vor avea cel mai slab rezultat la alegerile locale”

Marian Hoinaru, unul dintre cei mai buni preşedinţi pe care i-a avut PNL Ialomița, deplânge starea în care a ajung organizația județeană liberală.

Marian Hoinaru, fost președinte al organizației județene a Partidului Național Liberal, anticipează un dezastru la nivelul rezultatelor ce vor fi obținute de lista de consilieri județeni PNL la alegerile locale din 2024.

În fapt, rezultatul votului politic pentru care, în anul 2020, spre exemplu, Tinel Gheorghe, lider al liberalilor la acel moment, a plătit cu funcția, e drept, lucrat și din interiorul partidului, inclusiv de oamenii pe care i-a ajutat, am putea spune decisiv.

Domnule Marian Hoinaru, ca liberal cu mulți ani în fruntea organizației județene, vă întreb ce credeți că se întâmplă acum în PNL Ialomița, în contextul în care jumătate dintre primarii PNL în funcție au ales să candideze din partea PSD?

PNL Ialomița, în urma fuziunii din 2014 nu a făcut altceva decât să preia o moștenire destul de bogată în ceea ce privește activul de partid, primari, viceprimari, consilieri locali și, binînțeles, o metodă de lucru, o practică destul de sănătoasă. Ea a fost un pic degenerată și nu a avut linia președințillor care au fost înainte, și discutăm aici despre Marian Hoinaru, Maria Petre, Marinică Cazacu, și, de multe ori, m-am întrebat de ce nu se mai merge acum pe linia de succes.

Mi-a fost foarte greu să înțeleg dar, într-un final, am realizat că este foarte important locul de președinte al organizației județene PNL, lucru pe care pe mine nu m-a interesat niciodată.

Să înțelegem că se aplică în PNL zicala peștelui care se curăță de la coadă dar se strică de la cap?

Dragoș Soare este produsul meu politic, în totalitate. Dincolo de faptul că a fost la mine la societate și, trebuie să recunosc, parte din colegii mei au făcut politică alături de mine, pașii lui au fost îndrumați de mine. A devenit director la Direcția Agricolă, mai târziu l-am luat director la UNISEM, deci el a fost tot timpul într-o construcție și niciodată nu a lipsit din această construcție.

M-am bucurat foarte mult că Dragoș Soare, un produs politic personal, a ajuns să câștige Primăria Slobozia. Mai departe a ținut de el. Prestația lui administrativă la Slobozia nu este cea mai bună și, cu siguranță, lucrul acesta se va vedea la votul din 9 iunie. (MARIAN HOINARU, fost președinte PNL Ialomița)

Din punct de vedere politic, ca președinte al PNL Ialomița, a avut o prestație mai bună?

Politic, s-a întâmplat nebunia pe care am sesizat-o după fuziunea din 2014. Președintele PNL și-a conservat locul de președinte. Dacă la Tinel Gheorghe respect faptul că a încercat să adune liberali vechi și pediști (n.red. membri ai Partidului Democrat) vechi, să-i pună la aceeași masă, mult timp nu am înțeles cine s-a opus acestui lucru. La momentul schimbării lui Tinel Gheorghe am aflat că persoana care se opunea de fiecare dată la a readuce oameni politici cu experiență în partid a fost Dragoș Soare.

Nu știu dacă a avut în cap o construcție pe mai mulți ani, știu că de la mine a învățat destul de bine organizare, dar mi se pare un pic nenatural să nu-ți apropii toți oamenii cu experiență, oameni ce aduc voturi, cu atitudine liberală.

De ce credeți că nu a făcut-o?

Din momentul în care Dragoș Soare a devenit președintele PNL Ialomița a existat o respingere totală a liberalilor cu vechi state în partid pentru a rămâne doar el cu o echipă restrânsă, pe care și-a construit-o și pe care, nu știu, ori îi este rușine cu ea, ori nu are încredere, probabil, nu s-a prezentat cu ea. De fiecare dată a fost singur, lucru ce nu dă nici notă de forță, ba, dimpotrivă, poate fi caracterizat altfel.

Dragoș Soare a respins oameni vechi, oameni pe funcții, cu roluri importante în Ialomița, primari, viceprimari, consilieri, rămânând acum în organizația județeană puțini oameni în jurul lui, care nu pot rezolva nevoile pe care PNL le are pentru a se poziționa bine la nivel național. (MARIAN HOINARU, fost președinte PNL Ialomița)

Credeți că această atitudine va genera la alegerile locale din 2024 cele mai slabe rezultate pe care PNL le va înregistra în Ialomița?

Dragoș Soare a câștigat Primăria Slobozia printr-o conjunctură favorabilă. Dincolo de toate astrele care s-au aliniat, cred că toate universurile s-au aliniat, confirmarea că este un bun om politic și administrativ a aparținut lui. Din 2020, de când a început să joace singur, activitatea lui politică nu a mai ținut nici de mine și nici de Tinel Gheorghe, omul care a avut o contribuție pozitivă la succesul său la Primăria Slobozia.

În opinia fostului președinte PNL Ialomița Marian Hoinaru, cum trebuie să fie cel care conduce această organizație județeană?

Ca președinte al PNL Ialomița trebuie să ai viziune, să fi un lider, nu un șef, pentru a trage după tine colegii și a atrage lângă tine valorile ce-ți pot aduce rezultate politice pozitive. Dacă nu ești magnet, ca să atragi oamenii lângă tine, atunci ești perdant politic.

Eu îl cunosc foarte bine pe Dragoș Soare. Este un supra-optimist, eu nu am mai întâlnit în viața mea unul la fel, dar, din păcate, a devenit ușor arogant. Și mai are ceva care nu-l ajută deloc în a conduce, este auto-suficient. Aceste însușiri cumulate nu fac altceva decât să producă respingere. (MARIAN HOINARU, fost președinte PNL Ialomița)

El respinge oamenii cu calitate, adevărați liberali au fost îndepărtați. Poate a avut în minte o primenire a PNL dar a omis un lucru vital în politică. Întotdeauna partidele, atât la nivel național, dar, mai ales, la nivel județean, au ținut la seniorii lor. El trebuia să coaguleze toate aceste valori dar a făcut exact contrariul.

Este o dezordine acum în PNL Ialomița. În momentul în care ajungi să prezinți electoratului candidații pentru a fi votați, mai ales cei care sunt în funcții de primari, viceprimari sau consilieri locali, să te mândrești cu ei și să ai convingerea că vor câștiga, te trezești în situația în care unii fug acum de tine pentru că în trei ani și jumătate, de când conduce organizația județeană, i-ai tratat arogant.

Dragoș Soare plătește acum pentru că nu i-a băgat în seamă și chiar i-a marginalizat pe cei mai mulți dintre primarii PNL care au ales să plece

Asta se întâmplă acum cu Dragoș Soare. Sunt oameni pe care niciodată nu i-a atras alături de el în activitatea politică pentru a le crea importanța în partid pe care o merită. Și de aceea jumătate din primarii PNL aleși în 2020 au ales să candideze acum la PSD.

Rămâne Dragoș Soare președinte la PNL Ialomița și după alegerile locale din 9 iunie sau va avea soarta lui Tinel Gheorghe?

Decizia conducerii centrale PNL spune foarte clar că dacă o organizație județeană se situează în ultimele 10 organizații după alegeri președintele pleacă din funcție. Pentru asta este vital să se obțină un rezultat bun la alegeri, să ai primari, mai ales în localitățile mari.

Probabil că la nivelul municipiului Slobozia, unde candidează Soare, PNL va scoate un număr de voturi dar nu va fi de ajuns pentru cât va pierde în teritoriu, prin plecarea primarilor liberali. (MARIAN HOINARU, fost președinte PNL Ialomița)

În cazul în care el iese primar și PNL Ialomița nu va fi printre ultimele 10 la nivel național, organizația județeană nu va fi dizolvată de conducerea centrală a partidului. Dacă el iese primar dar PNL Ialomița are rezultate slabe este posibil ca el să fie păstrat președinte. În schimb, în varianta cea mai probabilă la cum arată acum sondajele, dacă Dragoș Soare nu iese primar la Slobozia iar PNL Ialomița este în ultimele 10 organizații ca rezultat după alegerile locale atunci va fi o dizolvare.

Vreau să vă spun ceva. Am fost întrebat de mai multe ori de oameni din structura centrală PNL cum este la Ialomița și am fost nevoit să ridic din umeri și să le spun că nu sunt lăsat să mă implic politic.

El a primit o deschidere destul de mare din partea organizației centrale pentru că liberalii nu prea au avut în județele tradional social-democrate primari în municipiul reședință de județ. Dai unui astfel de om mai mult ajutor, în speranța că poate construi acel fior politic prin care PNL să se bată de la egal la egal cu PSD în tot județul.

Eu am avut multe discuții cu el dar de un an de zile nu am mai discutat pe teme politice. Mi-a lăsat de înțeles că este mult prea apropiat de anumite servicii și le folosește tot timpul în discuții. Dacă ar fi așa, un om care trece prin astfel de roluri nu apelează la astfel de convingeri. (MARIAN HOINARU, fost președinte PNL Ialomița)

În momentul în care dai afară primar PNL de municipiu, și mă refer aici la primarul Constantin Sava de la Urziceni, deja spune multe despre viziunea sa politică. Aceasta nu este o atitudine de lider politic.

Liberalii, prin natura lor, sunt un pic mai dezorganizați. Sunt individualiști, doresc să imprime propria linie. Dacă pe această linie el s-a izolat înseamnă că pentru PNL Ialomița nu a fost președintele potrivit.

Marian Hoinaru se teme ca nu cumva PNL să alunece pe locul 3 la nivel județean, după PSD și AUR

Se anticipează cele mai slabe rezultate electorale din ultimii 30 ani pentru PNL în Ialomiţa?

Eu așa cred. PNL Ialomița în 2004 a avut 18,5%, atunci era doar Partidul Național Liberal, fără Partidul Democrat. Acum, dacă vorbim și cu PD, și cu primari în funcție, și cu activ de partid trebuie să ai cu totul alte rezultate. Când am luat eu organizația, fără niciun primar, am ajuns la 12 primari PNL, iar 15 erau de la PD. Au scăzut apoi, de la 27 primari în total au rămas 22, ulterior au fost 24. Când ajungi la așa zestre politică dacă ți-este teamă că nu obții un vot cât de cât calificat pentru cine este PNL atunci este o mare problemă.

Piața politică s-a restrâns din punct de vedere al partidelor politice și cu atât mai mult PNL trebuie să fie în Ialomița a doua forță politică, una care să ofere emoții PSD…

Da, așa este, dar, din nefericire pentru PNL, la cum arată acum lucrurile mă tem de o întoarcere la scorul electoral din urmă cu 20 de ani.

Discutăm de partidele principale PSD și PNL, apoi sunt partidele noi ce au reușit să scoată un electorat aflat în stare latentă, de genul USR, venit cu altă atitudine doctrinară și care se auto-plafonează, sau AUR, venit cu un mesaj ce lipsește total partidelor importante, acela al suveranismului și al atitudinii patriotice excesive.

Dar partidele de bază, cele care au condus România, râmân PSD și PNL, partidele responsabile căci să nu uităm USR care în 2019 nu a vrut să vină la guvernare într-o atitudine cât se poate de egoistă, sperând să maximizeze în 2020 votul și să ia 50%. Adăugăm și UDMR care a fost întodeauna un bun liant, un bun jucător și un bun partener la guvernare.

Related posts