Administrație Eveniment Favorite Sănătate Viața la țară 

Marin Constantin: „La Clean Tech pute că pute și pute că s-a împuțit treaba”

Marin Constantin solicită instituțiilor abilitate să găsească rapid o soluție pentru eliminarea poluării olfactive generată de fabrica Clean Tech de la Ciulnița.

Marin Constantin, prefectul județului Ialomița, a avut miercuri o întâlnire cu cetățenii din Ciulnița care reclamă mirosurile insuportabile pe care au parte în mod continuu.

Joi dimineață, Instituția Prefectului a organizat o nouă întâlnire la care au fost invitați șefii Clean Tech și reprezentanți ai instituțiilor publice județene cu atribuțiuni de control și intervenție în cazul poluării olfactive repetate ce afectează atât locuitorii din Ciulnița cât și pe cei din municipiul Slobozia.

Înaintea acestei ședințe de lucru, prefectul Marin Constantin a răspuns întrebărilor adresate de www.infoialomita.ro.

Domnule prefect, cum vedeți situația de la Ciulnița? Oamenii sunt disperați că nu mai pot respira din cauza mirosurilor de la fabrica Clean Tech…

La ora aceasta există sesizări ale unor cetățeni, există și o petiție online semnată de sute de persoane, există discuții la nivelul instituțiilor care răspund direct sau indirect de funcționarea Clean Tech, Garda de Mediu, Agenția de Mediu, DSP, DSV, Primăria Slobozia, UAT Ciulnița, Prefectura.

Eu cred că problema există dar nu cred că este o problemă Clean Tech în sine. Pentru mine Clean Tech este o societate comercială care trebuie să funcționeze. Cineva reclama că societatea vrea să se extindă. Ce problemă avem noi cu extinsul economiei românești? Să se extindă, dar să funcționeze legal și să plătească impozite de toate felurile.

Problema este dată de mirosuri, zona olfactivă… Situația este clară, la Slobozia este nenorocire curată, la fel și la Ciulnița. Vara, cine știe geografie, direcția dominantă a vântului este sud-vest, nord – est, adică exact dinspre fabrică spre oraș. (MARIN CONSTANTIN, prefect de Ialomița)

Sunt și alte discuții legate de deversările în Ialomița, de deversările cu vidanja la URBAN. Mi s-a comunicat că URBAN nu a avut o relație comercială directă cu Clean Tech ci a preluat ape reziduale de la terții cu vidanje ce au contracte directe de servicii cu fabrica de la Ciulnița, iar în acest moment URBAN Slobozia a decis să nu mai lucreze cu aceștia.

Din ce am discutat cu specialiștii, problema mare este la fabrică. De acolo provin mirosurile, cei de la fabrică țin ușile deschise și nu respectă tehnologia. (MARIN CONSTANTIN, prefect de Ialomița)

Prefectul de Ialomița: „Pute în fiecare zi iar mirosul a intrat în viața oamenilor din zona fabricii”

Se cere închiderea fabricii…

Problema nu este Clean Tech în sine ci sunt mirosurile. Situația trebuie tratată cu echilibru, societatea să nu se închidă ca să nu ne trezim cu deșeurile de la animale aruncate pe câmp, însă funcționarea trebuie să se facă în parametri legali.

Sunt deja două probleme, una de ordin legal și cealaltă de ordin moral, în sensul că pute de două ori: pute că pute și pute că s-a împuțit treaba! Pute în fiecare zi iar mirosul a intrat în viața oamenilor din zona fabricii.

Garda de Mediu a sancționat Clean Tech și a cerut Agenției de Mediu să suspende autorizația de funcționare…

Procedura este un pic altfel. Un paragraf din lege spune că se poate interveni atunci când este afectată sănătatea populației chiar dar nu este neapărat demonstrat științific. Oamenii sesizează că este un miros de nesuportat, cei care au locuințe în zona fabricii sunt stresați pentru că în fiecare zi pute în curte, nu pot sta în casă, nu pot să stea la masă că pute, nu pot să stea la televizor că pute. Mirosul a intrat în hainele lor, ce mai, mirosul a intrat în viața lor, acesta este adevărul!

Dincolo de nerespectarea procesului tehnologic pe linia de neutralizare, dincolo de orice incident de poluare a mediului, la ora aceasta vorbim de faptul că este afectată sănătatea oamenilor.

Cetățenii sesizează DSP, Direcția de Sănătate Publică cere Gărzii de Mediu și Agenției pentru Protecția Mediului să vadă dacă se respectă autorizația emisă iar dacă nu se respectă să se facă un alt plan de management a situației pentru o nouă autorizare. Aceasta este procedura pe care o analizăm acum.

Clean Tech a primit o nouă amendă pentru poluare. Se cere și suspendarea autorizației de mediu

Related posts