Eveniment Favorite 

NOTA DE PLATĂ ÎN DOSARUL „MITĂ LA BAC 2012”: 99 diplome de bacalaureat cu note plătite au fost anulate de Tribunalul Ialomiţa!

PROCES. 99 de absolvenţi care au plătit unor profesori pentru „ajustarea” notelor la examenul de bacalaureat au rămas fără mult-râvnitele diplome după ce instanţa a anulat la solicitarea DNA notele „umflate” contra-cost chiar şi de la nota 1.00 la nota 6.50!

Diplomele de bacalaureat obţinute fraudulos în cel mai mare dosar penal instrumentat vreodată în învăţământul din România au fost anulate în primă instanţă de judecătorii Tribunalului Ialomiţa. Este vorba de 99 de diplome obţinute de adolescenţi ce au dat examenul de „BAC” în sesiunea 2012 la licee din judeţul Ialomiţa şi pe care au fost trecute note mult mai mari decât cele reale ori în care creşterile în urma contestaţiilor au fost nejustificat de mari. Decizia prin care beneficiarii de note „speciale” sunt obligaţi să mai treacă încă o dată prin examene la anumite materii nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de zece zile de la comunicare.

Şi cu banii daţi, şi fără diplome de BAC!

Aproape o sută de absolvenţi de liceu care nu au obţinut note de trecere la discipline ca matematică, română, biologie, anatomie, geografie sau fizică dar care în schimbul unor sume de bani plătite unor profesori implicaţi în procesul de corectare a lucrărilor au primit note suficient de mari pentru a se încadra cu media generală peste nota 6.00 se văd acum cu banii daţi şi lăsaţi fără diplomele de bacalaureat. Totul după ce magistraţi ai Tribunalului Ialomiţa au dispus anularea a celor mai multe dintre diplome, doar patru elevi implicaţi în dosarul penal în care 17 cadre didactice au primit condamnări privative de libertate ori cu suspendarea executării închisorii reuşind să convingă instanţa că lucrările lor au fost notate corect şi că merită să-şi păstreze diplomele de bacalaureat.

Dosarul judecat la Slobozia a avut la bază solicitarea DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) venită imediat după condamnarea cadrelor didactice ca diplomele „produse” de acestea să fie anulate iar beneficiarii să fie obligaţi să treacă prin alte examene la una, două sau chiar trei discipline, după caz! În urma verificării lucrărilor incriminate, Tribunalul Ialomiţa a stabilit că în 135 de situaţii a fost vorba de înscrisuri false, cele mai multe dintre ele fiind la disciplina matematică (87), urmate de cele de la biologie/anatomie (19), limba română (17), geografie (7) şi fizică (5).

Practic, s-a decis ca acolo unde profesorii „şpăgari” au pus mâna pe stilou şi pur şi simplu au completat lucrările în aşa fel încât, spre exemplu, de la nota 1.00 (adică nimic pe teză) se se urce până la nota 6.50 la matematică, de la 1.90 la biologie să se ajungă la nota 7.00, ori de la 3.85 să se obţină nota 8.00, tot la matematică, lucrările „ajustate” contra-cost să fie anulate. Luate la bani mărunţi, s-a stabilit că notele au fost supraevaluate şi din acest motiv instanţa a hotărât ca 99 dintre elevii ce primiseră diplome în mod incorect să fie lăsaţi fără ele, aceştia fiind ajutaţi cu note nejustificat de mari la una, două sau chiar trei dintre cele cinci materii.

Sute de euro pentru o notă bună!

Elevii implicaţi în dosarul „Mită la BAC 2012” provin de la toate liceele din judeţul Ialomiţa, semn că grupul infracţional a fost foarte bine organizat şi coordonat de nimeni alta decât Otilia Dumitru (foto), la acea vreme inspector şcolar general. Profesorii au fost acuzaţi că s-au constituit într-un grup infracţional organizat şi că au notat în plus lucrările de bacalaureat ale elevilor ce au cotizat pentru ca aceştia să treacă de examen cu succes.

Anularea diplomelor de bacalaureat vine la un an de la sentinţia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti prin care 11 dintre cei 17 profesori au primit pedepse cu executare, doar şase dintre ei reuşind să-i înduplece pe judecători să nu fie trimişi după graţii. Din informaţiile strânse la dosar de procurori (printre care şi multe convorbiri telefonice), funcţie de nota primită s-au plătit sume ce au ajuns şi la 1.300 lei (echivalentul a 350 de euro). În decizia luată au contat enorm şi sumele pe care fiecare dintre ei le-a primit de la elevii şi părinţii acestora, de bună seamă cei mai „omeniţi” fiind condamnaţi pe măsură.

Otilia Dumitru, inspector şcolar şef şi consilier judeţean PSD, a primit o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani şi plus o interdicţie de a profesa pentru o perioadă de doi ani, pedeapsă aplicată şi inculpaţilor Marius Răzvan Dinu, Marius Curt, Cătălin Gogotă şi Radu Liviu Bîra. Cristian Manea şi Sorin Stere au primit câte 3 ani închisoare cu executare şi 4 ani interdicţie de a profesa, Nica Balaciu puşcărie 2 ani şi încă 3 ani departe de catedră, Lucia Popa şi Laura Ştriblea câte doi ani după gratii şi câte doi ani de interdicţie, iar profesoara Ana Dragomir a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu executare şi un an interzicerea exercitării profesiei.

Alţi cinci inculpaţi (Elena Dulcinica Sandu, Corina Cristina Vardianu, Elena Busuioc, Viorel Dobre şi Valentin Gheorghe) au primit între 1 şi 3 ani închisoare cu suspendare iar pentru Alina Carmen Turcu judecătorii au amânat aplicarea pedepsei. Instanţa bucureşteană a retrimis atunci la Tribunalul Ialomiţa rejudecarea cauzei în ceea ce priveşte anularea diplomelor de bacalaureat ale elevilor care au dat bani pentru a primi note mai mari la examenul de la sfârşitul anului şcolar 2011 – 2012, dosar în care acum au fost anulate cele 99 de diplome de bacalaureat. (Vezi pe www.infoialomita.ro decizia integrală a Tribunalului Ialomiţa!)

Related posts