Eveniment 

OLE, OLE, MULŢUMIM PARTIDULE! Moş Guvern Nicolae aduce o nuia bugetarilor şi vârstnicilor: salariile şi pensiile nu se măresc la anul!

VESTE CUMPLITĂ. Guvernul României a ajuns la fundul sacului şi pregăteşte o Ordonanţă de Guvern prin care să anunţe îngheţarea salariilor în sistemul public şi a pensiilor din 2019 la nivelul valorilor din decembrie 2018, anunţă site-ul www.realitatea.net.

Bugetarii şi pensionarii nu au fost cuminţi şi vor primi din partea Guvernului PSD ditamai nuiaua pe spinare ca dar de Moş Nicolae. Printr-un DOCUMENT CE POATE FI CONSULTAT AICI, Guvernul României intenţionează să elimine orice mărire de salarii şi pensii în anul viitor. Cei care-şi făceau planuri că majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie va aduce, automat, o ajustare corespunzătoare a lefei lunare vor fluiera a pagubă.

La fel vor face şi pensionarii amăgiţi de luni bune cu o majorare semnificiativă a punctului de pensie. „Îngheţarea” salariilor şi pensiilor este obligatorie, susţin economiştii, pentru că altfel deficitul bugetar va depăşi limita maximă de 3% din produsul intern brut impusă la nivelul Uniunii Europene statelor membre.

Veştile proaste nu se opresc aici, Guvernul intenţionează anularea acordării tichetelor de vacanţă şi suspendarea ocupării posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice centrale dar şi locale, pe tot parcursul anului viitor.

Adio măriri de salarii, adio bani pe orele suplimentare!

 

Bugetul de stat al României trăieşte periculos de aproape doi ani, doar pe datorie. Una care creşte lunar, odată cu fiecare împrumut pe care Guvernul îl face la dobânzi tot mai mari pentru a acoperi golurile tot mai însemnate din buget. Împrumuturi ce au condus, printre altele, la creşterea ROBOR, sinonimă cu creşterea dobânzilor pentru majoritatea românilor cu împrumuturi bancare.

Pe lângă necazul suplimentelor financiare lăsate lunar în bănci, românii mai au de aşteptat cel puţin până în toamna anului viitor cu creşterea salariilor în sistemul bugetar. Calculate în funcţie de salariul minim pe economie, acestea nu se vor majora de la 1 ianuarie deşi leafa minimă în România urmează a creşte din prima zi a anului 2019.

Măsura face parte dintr-un pachet de decizii ce fac obiectul unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă trimis postului Realitatea TV de către Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare ce fac parte din salariul brut de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţin cel mult la nivelul din decembrie 2018, în condiţii similare de muncă. Orele suplimentare nu vor fi plătite anul viitor, salariaţii primind la schimb doar timp liber corespunzător acestora.

Documentul prevede ca în anul 2019 instituţiile publice şi autorităţile publice să nu acorde personalului din cadrul acestora tichete de vacanţă, premii ori indemnizaţie de hrană, măsuri de austritate impuse de subţirimea veniturilor la bugetul de stat estimate pentru anul viitor.

Promisiunea măririi pensiilor are ca termen septembrie 2019

Proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului controlat de Liviu Dragnea face referire şi la nivelul pensiilor în anul viitor. După ce au curs râuri de promisiuni la gurile mai multor miniştri, punctul de pensie rămâne îngheţat la 1 ianuarie la valoarea actuală, guvernanţii lansând luna septembrie 2019 ca dată de mărire a acestuia până la valoarea de 1.265 lei.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menţine la 1.100 lei şi începând cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% şi este de 1.265 lei.”, se precizează în proiectul de OUG.

Nici pensionarii ce beneficiază în acest moment de pensia minimă nu au motive de bucurie: indemnizaţia socială pentru pensionari nu se modifică de la valoarea de 640 lei pentru cel puţin primele opt luni ale anului viitor. Indexarea cu 10% a acestor pensii minime ar urma să se producă tot la 1 septembrie 2019, când ar trebui să ajungă la valoarea de 704 lei, dacă până atunci Guvernul nu se va răzgândi şi va prelungi aşteptarea până în 2020!

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a confirmat existenţa unui proiect de Ordonanţă de Guvern cu unele măsuri ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2019 dar a precizat că acesta este în stadiu de lucru şi că o decizie finală se va lua abia după ce va intra în dezbarerile Guvernului PSD.

 

Related posts