Eveniment Favorite 

PRIMARI PSD NEMULŢUMIŢI DE POLITICA PSD: Primarul din Axintele, supărat pe cum a împărţit preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa banii în judeţ

DEFICIT. Grigore Tudor, primarul PSD al comunei Axintele, i-a cerut socoteală în public lui Victor Moraru, şeful Consiliului Judeţean Ialomiţa, pentru modul în care a repartizat pe localităţi fondurile venite de la bugetul de stat. El reclamă şi modul în care Guvernul partidului său a luat banii localităţilor din contul de excedent.

Localitatea Axintele are în mod oficial 2.388 suflete, valoare statistică pe baza căreia se calculează sumele trimise de la bugetul de stat în contul Primăriei pentru asigurarea costurilor minime de funcţionare. Oameni cu venituri de cele mai multe ori modeste dar de la care în anul 2016 s-au adunat din taxe şi impozite peste 10,5 miliarde lei vechi. Ca să strângă bani pentru pietruirea străzilor, primarul Grigore Tudor a avut grijă să-şi diminueze la maxim cheltuielile şi să funcţioneze cu instituţia sa la cota de avarie. Astfel a reuşit să încheie anul 2017 cu un excedent bugetar de 20,47 miliarde lei vechi, bani pe care guvernarea PSD, prin noile reguli impuse politic, i-a înjumătăţit dintr-un condei! Şi asta în condiţiile în care unii reprezentanţi de seamă ai Guvernului, şi o numim pe Sevil Shhaideh, pe atunci ministrul dezvoltării, au promis public primarilor din Ialomiţa că nu se vor atinge de banii din excedent.

Alocaţii cu 90% mai mici în 2018!

Primarul Grigore Tudor a venit special la dezbaterea publică a bugetului judeţului pentru a pune degetul pe rană şi a exprima public dezacordul faţă de modul în care i-au fost luaţi banii din bugetul local dar şi faţă de maniera în care Victor Moraru, şeful Consiliului Judeţean Ialomiţa, a împărţit banii pentru echilibrarea bugetelor locale. „La repartizarea banilor unele localităţi au primit sume infime. Comunitatea noastră a primit aproape zero sume faţă de anul 2017. Nu este vina mea, procedurile sunt greoaie, ne-am străduit din 2014 cu bani de la bugetul local să adunăm pentru 28.000 tone de piatră şi când a fost să lucrez şi să rezolv aproape 50 kilometri de străzi de pietruit ni s-au luat banii. Am început în 2017 şi la sfârşitul anului ni s-au luat banii. Dacă nu suntem susţinuţi eu nu pot să le rezolv problemele oamenilor. Am avut proiecte, Primărie 5 miliarde, cimitire 2,7 miliarde, drumuri de pietruit 26 de miliarde, bani strânşi de la comunitate, niciodată nu am venit să cer… La nivelul Primăriei suntem 12 persoane, dacă scădem doi demnitari, doi paznici şi doi şoferi, vă daţi seama în ce condiţii se lucrează la Axintele? Şi acum sunt afectat că ni s-au luat banii necheltuiţi la sfârşitul anului. Păi cum să îi cheltui, că nu aveam contracte… De ce comunitatea să fie afectată?”, a întrebat primarul din Axintele.

„Trebuia să ţineţi cont când aţi împărţit banii pe localităţi de comunele care au fost afectate şi să încercaţi să le daţi mai mult. Doamna Sevil Shaidehh când a fost aici la Slobozia ca ministru ne-a spus că Guvernul nu va intra în excedentul Primăriilor, pentru că sunt banii încasaţi pe plan local, iar acum ni i-a luat! Nu mi se pare corect faţă de cetăţenii comunei Axintele care din puţinul lor îşi plătesc taxele şi impozitele şi care vor, pe bună dreptate, drumuri pietruite.” (GRIGORE TUDOR, primar comuna Axintele – Ialomiţa)

Din documente reiese că localitatea sa a primit în 2017 de la Finanţele Publice 6,5 miliarde lei vechi iar în acest an îi este repartizată doar a zecea parte din suma de anul trecut, 640 milioane lei vechi! O pierdere bugetară de 5,86 miliarde lei vechi pentru care a primit din pixul lui Victor Moraru drept compensaţie sub formă de echilibrarea bugetul local fix un miliard lei vechi! Prea puţin în opinia primarului: „Trebuia să ţineţi cont când aţi împărţit banii pe localităţi de comunele care au fost afectate şi să încercaţi să le daţi mai mult. În luna decembrie am încasat 5 miliarde de la o ciupercărie, ce trebuia să fac eu cu ei, să îi arunc repede pe te miri ce? I-am pus în excedent pentru a mă folosi de ei anul acesta pe contracte în derulare şi mi-au fost luaţi. Nu mi se pare corect faţă de cetăţenii comunei Axintele care din puţinul lor îşi plătesc taxele şi impozitele şi care vor, pe bună dreptate, drumuri pietruite. Doamna Sevil Shaidehh când a fost aici la Slobozia ca ministru ne-a spus că Guvernul nu va intra în excedentul Primăriilor, pentru că sunt banii încasaţi pe plan local, iar acum ni i-a luat!”

„Nu poţi să împarţi puţin la mulţi!”

Surprins neplăcut de cutezanţa primarului PSD de a-i cere socoteală în public, Victor Moraru a încercat să explice cum a avut de împărţit foarte puţin la foarte mulţi. „Noi am avut de repartizat la nivelul judeţului 70 de miliarde la 66 de unităţi administrativ-teritoriale, adică aproximativ un miliard de fiecare localitate. Am alocat sume mai mari pentru şapte localităţi cu serviciu de pompieri, s-au alocat câte 800 de milioane localităţilor care au primit bani mai mulţi şi câte un miliard la localităţi care au primit bani mai puţini. Şi dacă le-aţi fi împărţit dumneavoastră sunt sigur că nu reuşeaţi să satisfaceţi nevoile comunităţilor locale. Am încercat să fim echilibraţi, să nu se spună că am dat mai mult la PSD, mai puţin la PNL, au fost sume de la 800 milioane până la 4 miliarde la Fierbinţi unde este o situaţie mai specială.”, a spus şeful Consiliului Judeţean Ialomiţa, vizibil deranjat că un primar PSD critică la vedere politica fiscală a partidului său.

Asemeni primarului din Axintele şi alţi primari de la PSD dar şi de la celelalte partide s-au trezit cu sume mai mici în 2018 faţă de 2017 şi cu deposedarea de fonduri aflate în excendent. Cel mai mult de suferit a avut comuna Gârbovi (minus 8,68 miliarde lei vechi), urmată în topul localităţilor pe minus de Borduşani (8,6 miliarde lei vechi mai puţin), oraşul Amara (7,16 miliarde lei vechi), Mihail Kogălniceanu (minus 6,69 miliarde lei) şi Moviliţa (5,55 miliarde lei vechi mai puţin). În total 29 dintre localităţile judeţului (aproape jumătate) au de primit în 2018 mai puţini bani de la bugetul de stat decât în anul 2017. Nici bugetul judeţului nu a scăpat de corecţii, minus 350 miliarde lei vechi faţă de anul 2017!

 

 

Related posts