Primăria Slobozia montează camere video pentru identificarea plăcuțelor de înmatriculare
Primăria Slobozia a demarat investiția denumită pompos „sistem inteligent de management al traficului și monitorizare bazat pe soluții inovative”.
Primăria Slobozia montează camere video la intrările în municipiul reședință de județ pentru indentificarea plăcuțelor de înmatriculare.
Este vorba de realizarea unui sistem de informare și a unui sistem de identificare automată a numerelor de înmatriculare prin montarea în 6 puncte situate la intrarea în Slobozia a unui sistem de comunicație denumit tehnic VMS/LPR.
Sunt panouri cu mesaje variabile și camere ce au capacitatea de a detecta, citi și stoca înregistrările cu numerele de înmatriculare.
Acestea vor fi legate la un centru de comandă și control ce va fi instalat în sediul Poliției Locale Slobozia, ca să poată instituția să taie procese-verbale de contravenție de la umbra biroului și nu din stradă.
Va fi realizată și o rețea de telecomunicații menită a asigura legătura între toate locațiile semaforizate, locațiile unde vor fi montate camere video de monitorizare a traficului și centrul de comandă de la Poliția Locală.
Deja primele camere video au fost montate pe B-dul Chimiei, la ieșirea spre DN 2A, zonă în care se lucrează de zor la distrugerea spațiului verde în detrimentul așternerii unui covor de beton!
Minim 6 miliarde lei vechi de la bugetul local pentru proiectul european
Investiția se derulează în cadrul unui program cu finanțare europeană și a fost gândit după cât a putut administrația fostului primar PSD Adrian Mocioniu. Puțin, foarte puțin!
Mărul (mai mult sau mai puțin otrăvit) trebuie servit acum de administrația primarului PNL Dragoș Soare, cel care trebuie să-l implementeze cu sabia deasupra capului.
Valoarea proiectului european este, potrivit datelor oficiale oferite de Primăria Slobozia, de 13,5 milioane lei, din care aproape 11,2 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile, 1,7 milioane lei contribuție financiară venită de la bugetul de stat și partea plătită de la bugetul municipiului Slobozia.
Este vorba de o cotă de co-finanțare de 263.464,88 lei dar și de valoarea neeligibilă, inclusiv TVA, de 335.096,16 lei. În total aproximativ 6 miliarde lei vechi.
La prima strigare, căci în cazul în care proiectul nu va fi gata până la finalul anului 2023, aidoma situației parcării subterane, bugetul local va fi executat de fondurile europene încasate.
Obiective minuscule în raport cu efortul financiar
Reducerea până în anul 2026 e emisiilor de dioxid de carbon cu, atenție!, 2,3% ca urmare a implementării unui sistem inteligent de management al traficului este obiectivul principal al proiectului european.
Prin proiectul în valoare de aproximativ 2,7 milioane euro prin care se montează camere video de monitorizare a traficului se urmărește și creșterea cu, din nou atenție!, fix 1,6% a numărului de călători cu autobuzele.
Practic, municipalitatea visează că în anii 2024 și 2025, ani în care se prognozează că investiția este finalizată și funcțională, emisiile vor scădea ca urmare a renunțării la deplasările cu autovehiculele și alegerea autobuzelor.
Dacă admitem că într-o zi în acest moment sunt 500 de călători, numărul acestora trebuie să crească „spectaculos” cu fix 8 călători!
În ce măsură montarea unor camere de supraveghere video și a unui sistem de citire și identificare a plăcuțelor de înmatriculare ale autovehiculelor care circulă pe străzile municipiului Slobozia vor duce la reducerea poluării și creșterea numărului de călători asta o pot explica Adrian Mocinoiu, primarul cu ideea, și Dragoș Soare, primarul cu implementarea.
Până una alta, municipalitatea trebuie să calculeze care este creșterea poluării în Slobozia ca urmare a transformării mai multor spații verzi în platforme betonate. (vezi foto!)
Viitoare surse de praf de Bărăgan, ctitorite cu mare avânt în numele unei așa-zise creșteri a calității vieții locuitorilor municipiului reședință de județ.