Slobozia: Un loc de joacă din cartierul Bora a fost plătit cu 12,48 miliarde lei vechi constructorului, prieten cu primarul Dragoș Soare
Slobozia: Amenajarea locului de joacă pentru copii din cartierul Bora, unul dintre proiectele europene ale municipiului, doar un exemplu de cum s-au cheltuit banii publici de către Administrația Soare.
Moda parcurilor de multe miliarde, lansată de Elena Udrea în vremea de tristă amintire când angajaților de la stat și pensionarilor li se luau câte 25% din salarii ori pensii, pe care cu toții ne-o doream uitată, pare a fi aplicată fără rușine și astăzi.
Amenajare loc de joacă pentru copii în cartierul Bora, Strada Maxim Gorki, este una dintre mândriile electorale ale primarului Dragoș Soare.
În numele grijii pentru calitatea vieții copiilor din cartierul Bora a fost edificat un loc de joacă care, potrivit documentației Primăriei Slobozia, printre altele, va duce la creșterea natalității. Lucrurile sunt frumoase, parcul este nou însă surprizele neplăcute apar atunci când analizăm costul edificării acestuia.
Ce mai înseamnă 11,5 miliarde lei vechi în ziua de azi?
Câteva băncuțe și coșuri de gunoi, vreo patru leagăne simple, un ansamblu mai mare de joacă și unul mititel alături, o pistă de tartan și un trotuar perimetral din pavele. Totul amenajat sub un soare puternic căci, nu-i așa, copilașii trebuie să se obișnuiască de mici cu arșița de Bărăgan.
Cel puțin așa arată parcul „european” în viziunea Administrației Soare, cea care, la nivel declarativ poveștește minunile din orășele vizitate în Germania, dar care, în realitatea românească, edifică astfel de locuri de joacă pentru copii.
Ei bine, ce s-a realizat în cartierul Bora din Slobozia a costat, fără a mai lua în calcul costurile legate de întocmirea documentațiilor, a proiectării, ori obținerea avizelor necesare, „doar” 12,48 miliarde lei vechi!
Da, aceasta este valoarea achitată de Primăria Slobozia constructorului ce lasă moștenire locul de joacă. Din această sumă, dacă dăm la o parte cele 1,35 miliarde lei vechi, fonduri pentru cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului, cheltuieli pentru asigurarea terenului și organizare de șantier, rămân circa 11,5 miliarde lei vechi.
Adică banii tocați în numele furnizării, montării, testării și punerii în funcțiune a obiectelor de joacă pentru copii și a băncuțelor montate în jurul locului de joacă.
CITEȘTE ȘI: DRAGOȘ SOARE ȘI ADMINISTRAȚIA SA AU PIERDUT PÂNĂ ACUM 300 MILIARDE LEI VECHI DIN FODURI EUROPENE
Contractul inițial a fost suplimentat de Primăria lui Soare
EN ROAD & BUILDING CONSTRUCTION SRL este firma care a primit în 10.07.2023 de la Primăria Slobozia contractul de execuție printr-o procedură simplificată de atribuire.
Firma cu un singur angajat își are sediul ușă în ușă cu sediile firmelor familiei Soare, îl are ca director pe Sorin Costel Țigănilă, un amic vechi de-al primarului Dragoș Soare, și mai are în derulare alte trei contracte tot cu Primăria Municipiului reședință de județ, fiind ușor de bănuit cum s-a ales cu lucrarea de amenajare a locului de joacă din cartierul Bora.
Contracte în valoare totală de 3,9 milioane euro, din care bani primiți în plus față de prețul inițial din contracte, 865.000 euro!
Contractul inițial a avut o valoare totală de 11,77 miliarde lei vechi, din care 10,41 miliarde lei vechi reprezenta achiziția de echipamente și dotări parc.
O sumă imensă având în vedere ce și câte aveau să se cumpere și să se monteze în parc dar mică, în opinia Administrației Soare. De ce spunem asta?
Pentru că, la solicitarea constructorului, cei care se încă se ocupă de destinele Sloboziei au fost de acord cu o suplimentare în valoare de peste 1 miliard lei vechi, justificată de creșterea prețului băncuțelor, leagănelor și, probabil, a coșurilor de gunoi.
Doar 9 miliarde lei vechi sunt bani nerambursabili, restul se achită din bugetul local
Amenajare loc de joacă pentru copii cartier Bora, Strada Maxim Gorki, face parte din lista de 13 proiecte europene implementate de Municipiul Slobozia. Conform ultimelor date oferite de ADR 3 Sud-Muntenia, valoarea eligibilă a contractului este de 9,12 miliarde lei vechi.
Asta înseamnă că din totalul costului investiției doar această sumă poate fi achitată din fonduri europene nerambursabile, diferența fiind sarcină financiară a beneficiarului, respectiv Primăria Slobozia, din taxele și impozitele colectate de la cetățeni.
Practic, dacă ar fi să ne limităm doar la ce s-a plătit firmei executante, bugetul municipiului Slobozia a suportat din surse proprii aproximativ 3,36 miliarde lei vechi.
NOTA DE PLATĂ FINALĂ A PARCULUI DE 12,48 MILIARDE LEI VECHI
- Furnizare, montare, testare, punere în funcțiune dotări: 11,48 miliarde lei vechi
- Cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului, cheltuieli pentru asigurarea calității și organizare de șantier: 1,35 miliarde lei vechi
TOTAL GENERAL ACTUALIZAT: 12,48 miliarde lei vechi