Ștefan Mușoiu: 44,3 miliarde de euro împrumutate într-un an, dar dispărute
Ștefan Mușoiu, deputat PSD de Ialomița, remarcă mărirea necontrolată a datoriei publice făcută de actualul Guvern.
Ștefan Mușoiu se întreabă unde sunt cele 44,3 miliarde euro pe care Guvernul le-a împrumutat într-un an, credite ce au crescut considerabil datoria publică a României.
„Pe lângă încălcarea gravă a democrației, guvernul de dreapta mărește necontenit și fără nicio justificare clară datoria publică. Nu cresc salariile, nu cresc pensiile, nu cresc alocațiile, dar nici nu se fac investiții din cei 1300 de euro împrumutați în fiecare secundă.
Și ritmul se amplifică, fără ca cineva să explice, oficial, pe ce se cheltuie acești munți de bani.”, este de părere deputatul social-democrat.
Parlamentarul PSD de Ialomița consideră că un alt motiv fundamental pentru care guvernul actual trebuie să plece cât mai repede este dimensiunea absolut halucinantă a împrumuturilor luate în ultimul an, fără niciun beneficiu economic ori social.
„Cîțu a împovărat România cu 44,3 miliarde de euro, din aprilie 2020 până în aprilie 2021. România se îndatorează la costuri uriașe, dobânda depășește 1,3 miliarde de euro anual și zecile de miliarde împrumutate nu se văd nicăieri, nici în veniturile populației, care au fost tăiate ori înghețate, nici în sprijinul pentru economie și nici în investiții.”, subliniază președintele executiv al PSD Ialomița.
Mai mult, Ștefan Mușoiu atrage atenția că datoria publică se îndreaptă vertiginos către pragul critic de 60% din PIB. Conform normelor europene, România nu mai are voie să se împrumute peste acest nivel.
”Datoria publică a scăzut în guvernarea PSD, ajungând la 34% din PIB, iar investițiile au fost la niveluri record. De exemplu doar pentru PNDL, în 2019, resursele alocate s-au ridicat la peste 7,5 miliarde de lei. În schimb, în acest an, Guvernul Cîțu a prevăzut mai puțini bani decât anul trecut, doar 3,8 miliarde de lei. Eu și colegii mei de la PSD prezentăm cifre clare, în timp ce dreapta le prezintă românilor basme în loc de rezultate.”, a mai arătat Mușoiu.