Agricultură Favorite Politică 

Ștefan Mușoiu: „România produce mai mult decât consumă, motiv pentru care exportăm cereale”

Ștefan Mușoiu, deputat PSD de Ialomița, liniștește populația și consideră că o criză economică nu înseamnă criză alimentară.

Ștefan Mușoiu, președinte executiv al PSD Ialomița, se declară contrariat de manipulările și dezinformările panicarde privind o așa-zisă criză alimentară internă, temă cu care populația este bombardată de către opoziție strict pentru creșterea sa în sondajele de opinie.

Deputatul ialomițean demontează aceste speculații ieftine, argumentând că ”trebuie făcută o distincție între o criză alimentară determinată de lipsa produselor și criza economică globală, pe care o resimțim și noi și care a determinat scumpiri pentru unele produse alimentare”.

Cresc rezervele de produse alimentare

Încă vorbim despre amenințarea unei crize alimentare pentru statele foarte sărace pentru că furnizorii lor principali de cereale, respectiv Federația Rusă și Ucraina, sunt angrenați în acest tragic conflict armat. România nu va fi afectată, nici măcar în perspectiva prelungirii războiului, de o posibilă criză alimentară. Din fericire, noi producem, anual, la culturile de grâu, porumb, floarea-soarelui și orz cel puțin dublu față de consumul intern, chiar și în anii slabi. De aceea ne permitem să exportăm. Datele statistice îmi dau dreptate 100%.”, subliniază Ștefan Mușoiu.

Președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților dă asigurări că nu există nicio problemă cu rezerva de stat.

PSD a propus și s-a adoptat deja cadru legal pentru majorarea rezervelor de produse alimentare ale statului. Și din această perspectivă nu există niciun risc major să avem o criză a alimentelor în România. Afirmația șefului statului privind rezervele de alimente arată că România trebuie să proceseze mai multă materie primă în țară și să reducă dependența de importurile de alimente finite.”, a punctat Mușoiu.

Ca să stimuleze prelucrarea materiei prime, PSD pregătește un proiect de lege care acordă producătorilor o primă de 10% din valoarea producției procesate în țară.

Și mai mulți legumicultori vor primi 4.000 de euro

Parlamentarul social-democrat le dă câteva vești bune și investitorilor din agricultură, atât privind prelungirea programului ,,Tomata”, cât și în ceea ce privește susținerea guvernamentală oferită agricultorilor pentru costurile motorinei folosite.

Colegul nostru de la PSD, Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a dovedit, din nou, că face tot ceea ce promite și că micii fermieri au în el un veritabil partener. Prin ultima sa decizie, se prelungește perioada de valorificare a producției și cea de depunere a documentelor din programul Tomata cu încă două luni.

Așadar, termenul pentru valorificarea producției se prelungește până la 1 iulie, iar cel privind depunerea documentelor justificative pentru ciclul I de producție crește până la 30 august. În acest fel, mult mai mulți legumicultori vor beneficia de sprijinul anual de maxim 4.000 de euro, oferit pentru fiecare exploatație.”, explică deputatul Mușoiu.

Motorina pentru agricultori, amortizată prin subvenții

Majorarea prețurilor pentru carburanți a fost determinată direct de creșterea prețului barilului de petrol, puternic influențată de sancțiunile internaționale impuse Federației Ruse. Însă, în ciuda creșterii cotației barilului de petrol de la 109 la peste 120 de dolari și a existenței baremului impus de Uniunea Europeană sub care nivelul accizei nu se mai poate coborî, guvernul a luat, deja, o serie de măsuri în sprijinul domeniilor vitale din economie. S-au acordat, în avans, subvenții pentru motorina folosită în agricultură, iar transportatorii primesc un sprijin, de la stat, de 50 de bani pentru fiecare litru de carburant achiziționat.

Related posts