Eveniment 

TEHNOLOGIE ŞI EXPERIENŢĂ: Culturile Agrichim Feteşti, exemplu de agricultură performantă, prezentate în detaliu fermierilor

EVENIMENT. „Ziua Câmpului”, întâlnire cu zeci de producători agricoli organizată la ferma societăţii Agrichim Feteşti, a fost ocazia perfectă pentru a compara diverse soiuri de seminţe şi performanţele acestora după ce au trecut prin inedite tehnologii de producţie.

 Societatea Agrichim Feteşti, unul dintre cei mai importanţi producători agricoli din Ialomiţa, şi-a făcut un obicei din a prezenta fermierilor din zona de est a judeţului soiurile puse la dispoziţie de producători şi cum răspund acestea în condiţiile climatice specifice zonei, pe terenuri irigate sau nu, cu diverse tratamente aplicate. Dincolo de prezentările eminamente pozitive ale furnizorilor de seminţe, exemplul viu al loturilor demonstrative este cel care contează în ochii fermierilor, oameni care se străduiesc în fiecare an să găsească acel raport perfect preţ – calitate – cantitate într-o piaţă concurenţială teribil de selectivă în care reuşesc să supravieţuiască doar cei mai buni.

Dacă îi dai, pământul îţi oferă!

Zeci de fermieri s-au strâns la inivitaţia lansată de Viorel Nica, fermier cu zeci de ani experienţă şi cu una dintre cele mai moderne şi performante exploataţii agricole din Bărăgan. Dornic să împărtăşească din experienţele plăcute şi mai puţin plăcute pe care le-a trăit pe terenurile cultivate, managerul Agrichim a trecut în revistă loturile demonstrative de rapiţă, cereale păioase şi porumb, cu informaţii detaliate despre fiecare hibrid în parte, modul în care acesta răspunde la anumite tratamente, cantităţi de îngrăşăminte aplicate, totul pentru ca invitaţii să-şi poată trece în portofoliile viitoare seminţele generatoare de producţii însemnate şi profit pe măsură.

„Alegerea seminţelor este primul pas pentru un an agricol cu rezultate bune. Urmează apoi aplicarea cu stricteţe a tehnologiei potrivite pentru fiecare cultură în parte, funcţie de particularităţile solului şi a condiţiilor climatice. La fel de importantă este şi calitatea lucrărilor agricole ce trebuie făcute cu utilaje performante care deşi par scumpe la prima vedere pot fi achiziţionate cu dobânzi de sub 1% iar din experienţa proprie vă spun că un tractor nou îşi va scoate banii investiţi în câţiva ani. Dacă vrei să ai satisfacţia unor producţii însemnate cantitativ şi de bună calitate nu trebuie să faci compromisuri şi să te bucuri la chilipiruri care de cele mai multe ori se dovedesc a fi alegeri proaste, dacă îi dai pământului ce-i trebuie atunci acesta îşi oferă pe măsură!”, le-a transmis Viorel Nica agricultorilor, invitându-i să intre în solele cultivate, să sfarme între degete spicele ori să numere boabele din culturile de rapiţă.

El le-a atras atenţia celor prezenţi că trebuie să acceseze programele de finanţare din fonduri nerambursabile alocate achiziţionării de aparatură de ultimă generaţie pentru irigarea culturilor, mai ales într-o perioadă de secetă prelungită, cum a fost şi în această primăvară. Şi cel mai bun exemplu a fost o cultură de grâu ce se prezenta sub aşteptări doar pentru că nu a putut fi irigată două săptămâni din pricina unei defecţiuni la pompele staţiei de apă.

„Într-o piaţă agricolă în care suntem invadaţi de produse foarte ieftine venite din afară trebuie să alegem cât mai inteligent posibil şi loturile pe care le prezint vorbesc de la sine despre performanţe. Doar dacă suntem uniţi vom fi puternici, nu putem face agricultură de unii singuri. Ne bucurăm de multe ori că ni se plăteşte producţia imediat după recoltare, la roata combinei, dar preţul primit este mult mai mic decât cel real. Haideţi să nu-i mai lăsăm pe alţii să rămână cu profitul iar noi, producătorii, să rămânem an de an doar cu munca! Strângeţi-vă în Asociaţii, doar aşa puteţi obţine finanţări pentru utilaje de irigaţii, fiţi puternici atunci când cumpăraţi imputuri, fiţi puternici atunci când vă vindeţi producţia!”, a îndemnat Viorel Nica.

Hibrizi deosebiţi, producţii însemnate

Agrichim Feteşti foloseşte cu rezultate excelente hibrizi de rapiţă ce provin de la Biocrop România, companie ce lucrează de ani buni cu societatea în multiplicarea, prelucrarea şi distribuirea seminţelor de calitate. Beneficiind de irigaţii aplicate la timp cu ajutorul unor utilaje performante ce sunt programate de la distanţă şi care acţionează conform programului fixat de pe computer, soiuri ca Dinasty ori Diffusion asigură producţii de rapiţă de peste 3 tone la hectar în condiţiile unui semănat la distanţa optimă şi a aplicării tratamentelor necesare.

Rezultatele la fel de bune sunt şi cel obţinute la grâu, soiuri destinate panificaţiei rezistele la boli şi adaptate perfect la lipsa de precipitaţii din Bărăgan. Importante sunt şi soiurile româneşti obţinute de specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea, seminţe ce aduc în hambare producţii de grâu de peste 7 tone la hectar dacă se primeşte la timp şi aportul necesar de apă. Porumbul, altă cultură iubită de fermierii din Ialomiţa, se prezintă la fel de bine în loturile prezentate de Agrichim Feteşti, plantele fiind deja viguroase în condiţiile în care semănatul s-a făcut în urmă cu şase săptămâni iar loturile au beneficiat deja de a doua fertilizare cu azot. Prezentarea loturilor demonstrative din câmp a fost completată de prezentările de specialitate făcute de reprezentanţii firmelor producătoare de seminţe, a produselor de protecţie a plantelor, îngrăşăminte chimice şi furnizorii de utilaje agricole.

 

 

 

Related posts