Sănătate 

ÎNCĂ O VESTE PROASTĂ:
Spitalul judeţean trebuie să plătească peste jumătate de milion de euro

SENTINŢĂ. Curtea de Apel Bucureşti a stabilit pedeapsa pentru doctoriţa Valentina Dinu, găsită drept unic vinovat în cazul nou-născutei Raisa Uzea, Spitalul Judeţean de Urgenţă urmând a achita bani frumoşi în solidar cu medicul care acum lucrează în Franţa.

Justiţia şi-a spus cuvântul la aproape şapte ani în celebrul caz al micuţei Raisa Urzea, venită pe lume la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Naşterea care ar fi trebuit să fie una de rutină s-a transformat într-un imens scandal, doctoriţa Valentina Dinu, pe atunci cel mai tânăr specialist al secţiei Ginecologie, fiind acuzată că din cauza ei viaţa fetiţei a fost distrusă. Pe scurt, la vremea respectivă mama fetiţei acuza că mai bine de patru zile s-a străduit să o convingă pe doamna doctor ginecolog să îi facă operaţie de cezariană pentru că termenul maxim al sarcinii trecuse iar copilul nu mai mişca. În cele din urmă, Raisa a venit pe lume cu cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului iar primele ore au fost critice, doar o şansă imensă făcând ca manevrele de resuscitare să o readucă în simţiri. „Dacă acest „doctor” ar fi ascultat când îi spuneam cu disperare, timp de patru zile, da patru!, că am nevoie de cezariană pentru că nu mai simt copilul mişcând… Dacă ar fi ascultat înainte de a se crede mai deştept decât mine să îmi răspundă că este ceva normal… Dacă ar fi ascultat înainte să afirme că noi astea fiţoase ne plictisim în spital şi imediat cerem cezariană la cea mai mică durere, nu s-ar fi ajuns în starea în care fetiţa să sufere atât de mult.”, afirma mama Raisei în anul 2013. Din cauza complicaţiilor la naştere Raisa a fost transferată la Bucureşti unde verdictul medical a fost crunt: paralizie cerebrală, tertapareză spastică şi epilepsie. Convinşi că medicul ginecolog se face vinovat pentru starea în care le-a ajuns copilul şi supăraţi după ce Colegiul Medicilor Ialomiţa „a sancţionat” cadrul medical doar cu avertisment, soţii Uzea au făcut plângere penală şi apoi au solicitat în instanţă daune materiale însemnate dar şi daune morale pentru fiecare dintre ei.

 

Spitalul este bun de plată

După termene lungi în procese desfăşurate la Sobozia şi Bucureşti, Curtea de Apel a emis joi sentinţa în cazul de malpraxis Raisa Uzea. Astfel, instanţa consideră că Valentina Dinu nu se face vinovată de infracţiunea de uz de fals în formă continuată şi nici de infracţiunea de fals intelectual şi dispune plata de către aceasta a unei amenzi de 20.000 lei pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, arătând că neplata sumei va atrage transformarea acesteia în zile de închisoare. „Pe latură civilă obligă pe inculpata Dinu Valentina, în solidar cu părţile responsabile civilmente Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia şi SC Carpatica Asig SA, cea din urmă având calitatea de asigurător de răspundere civilă a spitalului, în limita sumei de 500.000 euro, conform poliţiei din data de 26 februarie 2009, să plătească părţii civile Uzea Raisa Maria următoarele sume de bani: – suma de 182.884,70 lei, plus dobânda legală calculată de la data rămânerii definitive a sentinţei şi până la efectuarea integrală a plăţii, cu titlu de daune materiale; – suma de 1.500 euro lunar, în echivalent lei la cursul oficial de schimb BNR, calculat la nivelul mediu al fiecărei luni, cu titlu de daune materiale, începând cu data de 1 septembrie 2009 până la încetarea stării de nevoie. Instanţa obligă pe inculpată, numai în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, să achite suma de 500.000 euro, calculată în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de daune morale.”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa a mai constatat că asigurătorul GROUPAMA Asigurări, în calitate de asigurător de răspundere civilă al inculpatei Valentina Dinu a achitat părinţilor suma de 62.000 euro, cu titlu de daune materiale, şi a respins ca nefondate solicitările celor doi părinţi de a primi fiecare câte 250.000 euro drept daune morale.

 

Să vină banii de la buget!

Sentinţa definitivă loveşte crunt în bugetul Spitalului Judeţean Ialomiţa, unul şi aşa greu încercat de cheltuielile curente pe care trebuie să le suporte. În condiţiile în care doctoriţa şi-a luat demult zborul de la unitatea medicală şi a aterizat la un spital din inima Franţei, este doar o chestiune de timp până când conturile celei mai mari unităţi medicale din judeţ vor fi blocate pentru a se efectua plata către familia Uzea. În aceste condiţii, singura soluţie imediată este o rectificare bugetară prin care Consiliul Judeţean, instituţia în subordinea căreia se găseşte Spitalul Judeţean de Urgenţă, să pună la dispoziţie banii impuşi ca plată de instanţă. Este a doua lovitură financiară importantă după ce altă jumătate de milion de euro trebuie să fie achitată de Consiliul Judeţean în contul unei firme de construcţii drumuri obligată pe vremea fostului preşedinte Vasile Ciupercă să repare pe cheltuială proprie lucrări neprinse în proiectul atribuit prin licitaţie publică, culpă pe care instanţa a stabilit că o are instituţia judeţeană şi nicidecum firma de construcţii.

PETRONEL TUDOR

 

Sume ce trebuie achitate de Valentina Dinu

1. În solidar cu asigurătorul CARPATICA AGIG şi cu Spitalul Judeţean de Urgenţă

– 182.884,70 lei, plus dobânda legală calculată de la data rămânerii definitive a sentinţei şi până la efectuarea integrală a plăţii, cu titlu de daune materiale

– 1.500 euro lunar, în echivalent lei la cursul oficial de schimb BNR, calculat la nivelul mediu al fiecărei luni, cu titlu de daune materiale, începând cu data de 1 septembrie 2009 până la încetarea stării de nevoie

2. În solidar cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia

– 500.000 euro, calculată în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de daune morale

Related posts