Eveniment 

ZIUA PORUMBULUI, EDIȚIA 2019: Hibrizi excepționali și producții deosebite într-un an prost la porumb

AGRICULTURĂ. Ediția cu numărul 10 a evenimentului anual Ziua Porumbului în fermele ELSIT Ciochina arată că și în anii cumpliți de vitregi pentru cultura de porumb se pot obține producții remarcabile dacă alegi semințe de calitate.

Toamna anului 2019 va aduce producții mai mici la porumb decât anii precedenți. Precipitații sub medie cu multe zone de câmp unde nu a mai plouat de trei luni nu aveau cum să nu lase urme asupra producțiilor de porumb.

În contextul lipsei de apă, alegerea hibrizilor de porumb potriviți devine și mai importantă în zonele unde mult-promisa revoluție a irigațiilor nu are șanse să ajungă cel puțin în următorul cincinal.

Producții deosebite la porumb în lanuri neirigate

Societatea agricolă ELSIT Ciochina, unul dintre jucătorii importanți pe piața producție de porumb din Ialomița, pune la dispoziție anual societăților producătoare și distribuitorilor de semințe de porumb sole pentru cultivarea celor mai competitivi hibrizi de porumb prezenți în România.

În total zece firme semincere, cu un portofoliu total de 60 hibrizi de porumb cultivați într-o zonă cu soia premergătoare.

Anul 2019 nu a făcut excepție și la ora culesului roadele se arată mult mai bune față de situația la nivel general în ceea ce privește recoltele de porumb.

Cu tehnologie aplicată ca la carte pentru toți hibrizii prezenți când s-a tras linie și s-a adunat ce s-a strâns de pe câmp s-au evidențiat hibrizi ce au dat chiar și peste 15 tone de porumb la hectar.

La polul opus, cele mai mici producții pe loturile demonstrative sunt de peste 9,5 tone de porumb la hectar, foarte mult dacă ne gândim că sunt mii de hectare în țară de pe care nu se vor aduna mai mult de 3 – 4 tone, ca să nu mai luăm în calcul solele calamitate aproape în totalitate și unde rezultatele vor și și mai proaste.

Campionul – campionilor s-a dovedit a fi în 2019 hibridul P0943 din protofoliul Corteva. După recoltarea solei producția fizică obținută a fost de 16.392 kg/ha, cu umiditate de 20,3%, în condițiile unui porumb din grupa FAO 490. Calculul la umiditatea STAS de 14% a stabilit că hibridul Corteva are un rezultat de 15.191 kg/ha.

Producții foarte mari au înregistrat hibrizi de la Syngenta (13,5 tone STAS la hectar), Dekalb (14,3 tone STAS la hectar), Maisadour (14,5 tone STAS la hectar), RWA (14,5 tone STAS la hectar), EURALIS (13,1 tone STAS la hectar), CAUSSADE (14,1 tone STAS la hectar), KWS (14,3 tone STAS la hectar).

Singura firmă românească prezentă în bătălia cu giganții lumii din domeniu, SEMINȚE FUNDULEA, se mândrește cu producția maximă de 12,4 tone STAS la hectar, în condițiile în care soiurile sunt obținute de cercetători români.

Sfatul meu este ca fermierii să folosească mai multe tipuri de hibrizi pentru că niciun an nu seamănă cu celălalt. Hibrizii ar trebui luați de la cât mai multe companii pentru că producțiile din acest an au arătat că toți au produse de calitate. Și calitatea porumbului este bună la toți hibrizii prezenți aici.” (NICOLAE SITARU, ELSIT Ciochina)

Sfat de profesionist la porumb

Nicolae Sitaru a fost din nou gazda primitoarea evenimentului și omul de numele căruia se leagă producțiile din ce în ce mai mari obținute la porumb de producătorii din Bărăgan.

Fermierul a apreciat drept remarcabile rezultatele din acest an la producțiile firmelor participante și i-a îndemnat pe fermieri să nu se axeze pe un singur hibrid de porumb ori pe un singur producător pentru că fiecare an este special din punct de vedere meteorologic.

Într-un an agricol dificil, cu precipitații puține spre deloc, producătorii vin cu produse care să fie cu un raport calitate-preț pentru a da o plasă de siguranță fermierilor. Sfatul meu este ca fermierii să folosească mai multe tipuri de hibrizi pentru că niciun an nu seamănă cu celălalt. De asemenea, tot ca recomandare, hibrizii ar trebui luați de la cât mai multe companii pentru că producțiile din acest an au arătat că toți au produse de calitate. Și calitatea porumbului este bună la toți hibrizii prezenți aici. Sunt hibrizi care au producții mari dar, din nefericire, prețul nu se duce după calitatea acestora.”, a spus Nicolae Sitaru.

În acest moment prețul de vânzare la porumb este de 0,58 – 0,6 lei/kg. Doar agricultorii mari ce dețin spații de depozitare își permit să-l înmagazineze pentru a obține ulterior prețuri și cu 50 – 60% mai mari.

Grosul agricultorilor, mai ales cei cu suprafețe mici, sunt obligați de constrângerile financiare să vândă porumb direct din lan și atunci nu se aleg cu mare lucru.

Statistic, România cultivă aproximativ 2,5 milioane hectare cu porumb din care 1,7 milioane hectare sunt lucrate de fermele comerciale iar diferența de 700 – 800 mii hectare aparțin gospodăriile familiale unde producțiile medii sunt de 3 – 4 tone de porumb la hectar și pentru că acestea nu au posibilități financiare să aplice ca la carte tehnologia.

 

Related posts