Alegeri parlamentare: PSD și AUR au câte un deputat. Celelalte mandate intră la malaxorul redistribuirii
Alegeri parlamenatre 2024: PSD și AUR vor avea câte un deputat de Ialomița în viitoarea structură a Camerei Deputaților.
Alegeri parlamentare 2024 caracterizate de incertitudine în ceea ce privește atribuirea mandatelor de parlamentari de Ialomița.
Dacă luni, la numărarea voturilor valabil exprimate în țară pentru județul nostru la Senat erau reprezentanții PSD și SOS iar la Camera Deputaților PSD, AUR, SOS și UDMR ori USR pentru cel de-al patrulea mandat, totul s-a dat peste cap la finalizarea numărării voturilor venite de peste hotare.
PSD și AUR au câte un deputat
În cursul dimineții de joi au fost centralizate oficial voturile din Ialomița și s-au fixat pragurile electorale în vederea stabilirii candidaților care au obținut cel puțin atâtea voturi cât este coeficientul matematic.
Astfel, la Camera Deputaților, pragul electoral a fost stabilit la 19.831 voturi. Lista de candidați PSD, deschisă de Ștefan Țintă (foto), președintele PSD Slobozia, a strâns 31.251 voturi și, în aceste condiții, primul de pe listă a obținut un mandat de deputat.
Pe locul 2 la total voturi primite duminica trecută în județ s-a clasat AUR, cu un total de 21.460 voturi, suficiente pentru ca persoana de pe prima poziție, Silviu Florin Oancea, consilier județean AUR, să primească un loc în Camera Deputaților pentru următorii patru ani.
Celelalte două mandate de deputați rămase în discuție nu primiseră câte un nume până joi la ora 10.30. Acestea pot ajunge la PSD, AUR, SOS, PNL, USR sau UDMR.
La Senat nici un partid nu a trecut pragul
Coeficientul electoral stabilit în urma centralizării voturilor de la pentru lista de Senat este de 38.664 voturi.
Nicio formațiune politică nu a atins această valoare, cel mai apropiat scor fiind cel al PSD, cu un total de 30.063 voturi, insuficiente însă pentru a se bucura cu certitudine de un mandat „plin”.
În aceste condiții, cele două mandate de senator vor fi atribuite în funcție de matematica extrem de complicată a redistribuirii voturilor la nivel național.
Există chiar situația în care unul dintre mandatele de senator să rămână nedistribuit după ce la o primă strigare acesta i-ar reveni POT, care nu a avut însă listă de candidați în Ialomița.
Se discută fie ca județul să aibă în următorii 4 ani un singur senator, fie ca mandatul al doilea de senator să fie atribuit prin tragere la sorți între formațiunile politice intrate în Parlament.
Este vorba de PSD, AUR, SOS, PNL, USR ori UDMR, partide ce au avut candidați pe buletinul electoral județean la Senat.