Favorite Sănătate Social 

Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică, a treia cauză de deces din lume

Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică afectează la nivel mondial 300 milioane de oameni. Un milion dintre ei sunt români.

Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică (BPOC) persistă și în timpul pandemiei de COVID și nu există un moment mai bun pentru a ne concentra asupra sănătății plămânilor noștri.

Pe 17 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC).

Cu această ocazie, dar și pentru că noiembrie este Luna Sănătății Plămânilor, Societatea Română de Pneumologie atrage atenția că BPOC este în prezent a treia cauză de deces la nivel global.

Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică este confundată ușor de către cei bolnavi

Tema din acest an, „Sănătatea plămânilor – Mai importantă ca niciodată” subliniază cât de importantă este depistarea la timp și tratarea celor care suferă de Bronhopneumopatie Obstructivă Cronică.

Păstrarea plămânilor sănătoși include evitarea țigărilor, a poluării aerului sau a expunerilor profesionale, menținerea unui stil de viață activ, vaccinarea antipneumococică, antigripală și anti-COVID, respectarea programărilor medicale și administrarea corectă a medicamentelor.

Din păcate, mai mult de jumătate dintre oamenii care suferă de BPOC nu știu că sunt bolnavi, pentru că simptomele timpurii pot fi ușor confundate cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale înaintării în vârstă (tuse, producție cronică de spută, senzație de sufocare, oboseală).

Pandemia a creat provocări la care a trebuit să ne adaptăm din mers, iar în acest sens, Societatea Română de Pneumologie vine în sprijinul pacienților români punând la dispoziție un site, www.casapneumologilor.ro, cu acces atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Totodată, avem un TEL VERDE 021 9904, unde pacienții pot suna ca să se programeze la consultații la pneumologii români.”, anunță prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie.

Care este principalul factor de risc pentru BPOC

Principalul factor de risc pentru BPOC și pentru cancerul pulmonar este fumatul. Principalul element este diagnosticul tardiv al acestor afecțiuni, din cauza lipsei unor simptome specifice.

O persoană care are BPOC și fumează mult are de 6 ori mai mare riscul să facă și cancer pulmonar. Pacienții mari fumători cu BPOC trebuie evaluați periodic pentru o depistare timpurie a cancerului pulmonar, ceea ce ar duce la creșterea speranței de viață a acestor pacienți.”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a Societății Române de Pneumologie.

Studiile desfășurate până în prezent la nivel mondial au demonstrat că pacienții fumători cu BPOC, odată infectați cu virusul sars-CoV-2 au dezvoltat forme mai severe de boală, cu o spitalizare mai lungă și cu un risc de deces mai crescut. Astfel, recomandarea de a renunța la fumat, care nu trebuie niciodată omisă la pacientul cu BPOC, capătă o nouă dimensiune și un plus de greutate în această perioadă.”, remarcă dr. Monica Marc, medic primar pneumolog, președinta Secțiunii de Tabacologie a Societății Române de Pneumologie.

Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică reprezintă una dintre cele mai importante cauze de morbiditate și mortalitate la nivel mondial, fiind o patologie complexă pulmonară, dar și cu manifestări la nivelul întregului organism, mai ales în stadiile avansate de boală. (Prof. dr. Doina Todea, președinta Secțiunii de fiziologie respiratorie a Societății Române de Pneumologie)

BPOC înseamnă mai mult decât o boală. Înseamnă ani pierduți din viață, deces prematur, dizabilitate funcțională. Înseamnă internări repetate în spital și în formele severe să rămâi dependent de concentratorul de oxigen. Înseamnă lupta pentru fiecare gură de oxigen. Doar luptând împreună alături de pacienți, dar și de factorii decidenți putem să mai ușurăm din povara acestei boli.”, spune prof. dr. Cristian Oancea, secretar general al Societății Române de Pneumologie.

Pneumologii reamintesc faptul că spirometria rămâne cea mai importantă metodă de diagnosticare și investigare a funcției pulmonare, recomandată nu doar persoanelor aflate la risc, ci și tuturor celor care vor să aibă grijă de sănătatea plămânilor lor.

Sănătatea plămânilor și BPOC: 8 pași de urmat

1. Nu uita să faci mișcare!

Mulți pacienți devin mai sedentari după un diagnostic de BPOC. O viață activă crește calitatea vieții și scade atât spitalizările, cât și mortalitatea.

2. Nu uita să iei tratamentul!

Pacienții cu BPOC trebuie să-și ia tratamentul în mod corect.

3. Ai grijă la alimentație!

Menținerea unei greutăți corporale normale este importantă la pacienții cu BPOC. Suplimentarea nutrițională la pacienții malnutriți poate provoca creșterea în greutate și poate aduce îmbunătățiri.

4. Nu uita sa mergi la control cu regularitate!

Păstrează legătura cu medicul curant și mergi periodic la control pentru o evaluare a tratamentului.

5. Vaccinează-te!

Vaccinările pot reduce bolile grave și decesele în BPOC, fie că vorbim despre COVID-19 sau despre alte infecții respiratorii. În plus, s-a demonstrat că vaccinările reduc exacerbările.

6. Reabilitarea pulmonară.

Reabilitarea pulmonară ajută la îmbunătățirea simptomelor și calității vieții, dar și la menținerea unei implicări fizice și emoționale a pacienților în activitățile de zi cu zi. În zonele în care programele de reabilitare pulmonară nu sunt disponibile, pacienții pot apela la plimbări pe jos sau pe bicicletă staționară.

7. Redu expunerea la substanțe toxice!

Fumul de tutun, poluanții aerului din interior și exterior, precum şi substanțele toxice sunt toţi factori de risc pentru BPOC.

8. Încearcă să reduci riscul de COVID!

Pacienții cu BPOC trebuie să fie stricți în adoptarea măsurilor de prevenire a infecției cu COVID-19. Distanțarea socială, purtarea măștii de protecție, spălatul pe mâini și vaccinarea sunt extrem de importante. (FOTO: pixabay.com

Related posts