IPJ Ialomița raportează cu mândrie o rată de confirmare de 100% la testarea pozitivă a unui singur șofer în ultimele trei săptămâni!
IPJ Ialomița le transmite șoferilor că pot avea încredere în acuratețea aparatelor de testat Drager5000 folosite în trafic.
IPJ Ialomița încearcă să-i convingă pe conducătorii auto că nu au de ce să se teamă atunci când sunt opriți în trafic și testați pentru depistarea substanțelor psihoactive din organism.
Chiar dacă până acum anunțau un procent de acuratețe de circa 80%, adică pentru unul dintre cinci conducători auto testați rezultatele afișate de aparatul Drager au fost fals pozitive, fiind infirmate ulterior de rezultatele de la Medicină Legală, polițiștii au transmis acum că procentul a crescut la 100%.
Acuratețe 100% marca IPJ Ialomița: un singur șofer testat pozitiv în trei săptămâni, rezultat confirmat ulterior!
Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție au anunțat că la nivelul județului Ialomița în perioada 29 iunie – 17 iulie a fost testat pozitiv cu aparatul Drager un șofer oprit în trafic pentru un control de rutină. Ulterior acestuia i s-a luat sânge iar proba a fost analizată de cei de la Institutul de Medicină Legală.
„La nivelul IPJ Ialomița, pentru 1 șofer testat pozitiv, cu Drager5000, în perioada 29 iunie – prezent, a fost emis rezultatul de către structura de medicină legală. Pentru șoferul testat a fost confirmată de structura de medicină legală prezența de substanțe psihoactive în organism. Prin urmare, rata de confirmare la probe, pentru șoferii testați pozitiv cu aparatul, la nivelul IPJ Ialomița, este de 100%.”, spun cu mândrie cei din IPJ, care au omis să transmită numărul total al celor testaţi cu aparatura specifică.
Testarea în trafic rămâne la ochiul vigilent al polițiștului!
Testarea cu aparatura din dotare pentru depistarea substanțelor psihoactive în organismul conducătorilor auto se face în trei situații clare și într-o a patra ce ține doar de cheful celor îmbrăcați în uniformă de polițist.
În mod uzual pot fi verificate în trafic persoanele care au sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenţiei de conducere sub influența băuturilor alcoolice, cele care au fost condamnate definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, au consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, au refuzat sau s-au sustras de la prelevarea de probe biologice ori au săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri.
De asemenea, șoferii sunt testați și dacă în vehicul sunt recipiente ce pot conține băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Surpriza neplăcută apare însă atunci când polițiștilor le este lăsată mână liberă să testeze orice conducător auto, printr-o prevedere legislativă nejustificat de permisivă:
„…persoanele care au comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive.”, este portiţa lăsată oricărui poliţist să oblige conducătorii auto să se supună controlului, în caz contrar acestuia fiindu-i suspendat automat dreptul de a conduce!
Practic, cu ochiul vigilent de specialist în comportament nefiresc, omul cu uniforma decide de capul lui cine va fi testat și cine nu! Nu râdeți, că au libertatea legală s-o facă!
Conducătorii auto care refuză testarea cu aparatele din dotare, fie drugtest, fie etilotest, sunt conduși la unități medicale specializate pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii prezenței, existenței sau inexistenței substanțelor interzise sau alcoolului în sânge, iar față de aceștia este luată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere.
Ei își vor primi permisul înapoi abia după ce rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
„Permisul de conducere retras se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.”, se arată în Ordonaţa de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2024. (FOTO: IPJ Ialomița)