Eveniment Favorite 

RĂZBUNARE ÎN SUTANĂ: Enoriaşii din Păltinişu, interzişi în altar de episcopul Vicenţiu

DUŞMĂNOS. PS Vicenţiu i-a pedepsit pe enoriaşii din satul Păltinişu, comuna Perieţi, pentru că au dat cu flit referendumului şi nu au răspuns prezent la urne la îndemnul deşănţat al preoţilor şi şefilor Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor. După ce au ridicat din banii lor biserica, oamenilor nu li s-a permis accesul în altar, relatează www.tvialomita.ro!

Încolonaţi ca oile şi în pas vioi spre urnele de vot la referendum, aşa i-a visat cu ochii minţii pe enoraşii – alegători primul preot al judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi, PS Vicenţiu, pe numele real Grifoni.

Chiar şi în duminica alegerilor, după ce a votat în comuna Colelia imediat după slujba ţinută în biserică, acolo unde i-a îndemnat pe oameni să meargă la vot (localitate unde la urne s-au dus mai puţini alegători decât erau prezenţi în biserică!), şeful Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor mima optimismul. Chiar dacă era evident că el şi armata de supuşi în sutană îşi luaseră o bătaie greu de digerat de la credincioşii care s-au săturat de apucăturile lacome a multora dintre purtătorii de sutană.

Urnele s-au închis, judeţul Ialomiţa a avut o prezenţă sub media pe ţară, semn că şi politicienii pe care-i are periodic la masă la Mânăstirea Sfinţii Voievozi i-au dat ţeapă şi nu s-au implicat aşa cum îi făgăduiseră, iar PS Vicenţiu s-a făcut negru de supărare şi a ameninţat că lucrurile nu vor rămâne aşa.

„Să vindecăm această rană dureroasă a aşezământului divino-uman care este sfânta Biserică. Având dar în vedere această perioadă de doliu, de suferinţă, de durere, astăzi nu se va intra în sfântul altar şi vom lăuda pe Dumnezeu din faţa catapetesmei!” (PS Vicenţiu, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor)

Oamenii au plătit, episcopul comandă!

Iar primele victime au căzut enoriaşii din satul Păltiniş, comuna Perieţi. Oameni cu credinţă care au băgat mâna în buzunar în ultimii zece ani şi au contribuit consistent la ridicarea unui lăcaş de cult la ei în localitate. Cu mândrie faţă de lucrul realizat, oamenii au aşteptat cu sufletul la gură sfinţirea bisercii, singura şansă pentru enoriaşe de a intra în altar.

Bucurie frântă însă brusc de un gest greu de catalogat al episcopului Vicenţiu. Acesta nu a putut trece cu vederea faptul că doar unul din zece alegători din sat a trecut pe la urne în cele două zile de referendum şi cu de la sine putere a decretat interzis la altar.

„Să vindecăm această rană dureroasă a aşezământului divino-uman care este sfânta Biserică. Având dar în vedere această perioadă de doliu, de suferinţă, de durere, astăzi nu se va intra în sfântul altar şi vom lăuda pe Dumnezeu din faţa catapetesmei!”, a rostit cu ton grav PS Vicenţiu.

Murmurele de dezaprobrare au răsunat instant în pereţii bisericii iar oamenii s-au întrebat pe bună dreptate de ce această decizie de neînţeles. Luat prin surprindere de supărarea enoriaşilor, episcopul a tăcut câteva secunde după care a spus pe un ton şi mai aspru: „Fiind o perioadă de doliu nu se intră astăzi în sfântul altar. Dumnezeu să vă binecuvânteze!” După care şi-a văzut liniştit de slujba pentru care venise, ca şi când nimic nu se întâmplase.

„Să le fie ruşine! Auzi, doliu la referendum!”

Nemulţumirea oamenilor a răbufnit imediat după terminarea slujbei, atunci când curtea plină a pulsat de cuvinte grele la adresa episcopului Sloboziei şi Călăraşilor.

„Ţinem doliu la referendum acum, am dat-o naibii!”, „Asta era problema, că nu a fost lumea la referendum? Credeam că a murit vreun părinte de-al lor şi de-aia sunt ei în doliu, nu că nu am fost noi la vot. Să le fie ruşine, că au făcut şi între ei prostii şi tot fac şi acuma sunt sfinţi!”, „Asta este politică nu mai este Dumnezeu!”, „Este bătaie de joc, nu ne dă voie să intrăm în altar pentru că nu ne-am dus la vot!”, au răbufnit mai ales femeile venite special să se bucure de un moment unic atât în viaţa bisercii lor cât şi în plan personal, sfinţirea fiind singurul moment în care femeile au voie să intre în altar.

„Cel mai mare păcat este să îţi baţi joc de om. Dar Cel de sus nu doarme, asta să nu uite episcopul şi cei care ne-au interzis astăzi să intrăm în altar şi să ne bucurăm de credinţa noastră în Dumnezeu!” (ENORIAŞ DIN PĂLTINIŞ, PERIEŢI, JUDEŢUL IALOMIŢA)

Sutelor de credincioşi, mulţi veniţi de la zeci de kilometri distanţă pentru a onora un moment de suflet şi apropiere de Dumnezeu, nu le-a venit să creadă atunci când au auzit din gura episcopului decizia stupidă de a se interzice accesul în altar, ba chiar o slujbă în afara lui.

Oameni care au plătit din buzunarele lor picturile din lăcaşul de cult în cei zece ani de lucrări, perioadă în care preoţii n-au făcut nimic altceva decât de a merge cu mâna întinsă pentru contribuţii şi fonduri pentru lucrări. Contribuţii din care o parte importantă, ca zeciuiala pe vremuri, a ajuns în conturile Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, exact în administrarea lui PS Vicenţiu.

„Noi am construit biserica aceasta, cu banii noştri, nu cu banii lor şi trebuia să intrăm cu toţii prin altar, aşa este lăsat de la Dumnezeu. Ruşine mai mare ca asta ce ni s-a întâmplat nouă nu există! Le-am dat şi bani, le-am dat şi mâncare, tot ce ne-au cerut noi le-am dat, ca să fie bine şi să avem şi noi o biserică frumoasă. Ginerele meu şi-a rupt mâinile muncind la biserică, era plin de sânge, şi acum ni se închide uşa altarului în nas. Să le fie ruşine şi să nu-i mai prind pe la poarta mea să vină să ceară!”, le-au transmis localnicii celor din fruntea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.

 

 

 

Related posts