Administrație Favorite 

Slobozia plătește trimestrial peste 12,6 miliarde lei vechi pentru cele două mega-credite

Slobozia achită sume colosale în fiecare trimestru pentru creditele contractate de administrațiile Ionașcu și Mocioniu.

Slobozia plătește trimestrial 12,63 miliarde lei vechi pentru cele două mega-credite făcute de administrația locală.

Sunt fonduri importante ce fac ca nota de plată anuală pentru cele două credite să ajungă la echivalentul a un milion de euro.

Un soi de taxă pe prostiile semnate de Gabi Ionașcu și Adrian Mocioniu.

A rămas în schimbul dezastrului administrativ al celor doi un dezastru financiar tradus prin rate și dobânzi din ce în ce mai mari ce se achită trimestrial de la bugetul local.

7,6 miliarde lei vechi pe trimestru pentru creditul lui Ionașcu

Împrumutul sub formă de obligațiuni municipale în valoare de 500 miliarde lei vechi, întins pe 20 ani, a fost luat pe vremea când primar era Gabi Ionașcu.

Banii au fost împrumutați pentru potabilizarea apei, modernizarea stației de epurare și finalizarea lucrărilor de canalizare în municipiul reședință de județ.

Fondurile luate de la bancă s-au tocat rapid, apa este potabilă din când în când, stația de epurare poluează olfactiv și nu funcționează așa cum s-a plătit iar la canalizare lucrurile sunt departe de finalul modernizării conductelor.

6,25 miliarde lei vechi reprezintă trimestrial rata ce trebuie achitată. La aceasta se adaugă o dobândă ce a ajuns pentru perioada august, septembrie și octombrie 2021 la 1,35 miliarde lei vechi.

S-a atins această valoare pentru că dobânda este una variabilă și se calculează după formula mediei aritmetice dintre ROBID la 6 luni și ROBOR la 6 luni, la care se adaugă marja fixă a băncii de 0,9%.

Astfel, dobânda la creditul lui Gabi Ionașcu în luna august 2021 ajunsese la 2,375%, în creștere față de ce se plătise în trimestrul anterior.

Peste 5 miliarde lei vechi pentru creditul lui Mocioniu

Propulsat în fruntea Primăriei Slobozia de PSD, același partid care ni l-a dat și pe Gabi Ionașcu, Adrian Mocioniu rămâne și el în istoria neagră a municipiului reședință de județ.

O altă piatră de moară a fost agățată la gâtul bugetului local în numele parcării subterane, în fapt doar o groapă fără fund pentru fondurile publice.

Parte din ele luate pe credit. Este vorba de 254 miliarde lei vechi, credit de la Trezorerie pentru o perioadă de 20 ani.

Cea mai mare parte din credit s-a cheltuit deja, groapa din centrul municipiului Slobozia este în continuare neacoperită iar în parcarea subterană se ajunge doar biped, pe scări, și nu pe patru roți, cu mașina!

Pentru acest credit bugetul local este ușurat trimestrial de o sumă care a ajuns la 5,03 miliarde lei vechi. Este vorba de o rată trimestrială de 3,17 miliarde lei vechi și o dobândă de peste 1,85 miliarde lei vechi.

Deși la data contractării consilierii municipali au fost priviți în ochi de primarul Adrian Mocioniu și mințiți că împrumutul se ia cu o dobândă fixă, în realitate dobânda este una variabilă.

Formula de calcul a dobânzii la creditul pentru groapa – parcare subterană este ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă colosală de, atenție, 3,69%!

Astfel, la începutul lunii august 2021 dobânda la creditul lui Mocioniu atinsese valoarea de 5,21% (ROBOR 3M – 1,52% plus marja fixă de 3,69%).

Spre comparație, în lista de investiții a municipalității în anul 2021 abia și-au găsit loc lucrări noi în valoare totală de 16,68 miliarde lei vechi, o treime din suma totală anuală plătită pentru cele două credite.

Related posts