Administrație Favorite Finanţări Viața la țară 

Stelnica: Economii majore obţinute prin montarea panourilor fotovoltaice

Stelnica a scăpat de stresul facturilor mari la energia electrică necesară pentru sistemul de alimentare cu apă din localitate.

Comuna Stelnica se poate mândri cu două sisteme de panouri fotovoltaice montate în ultimii doi ani ce aduc beneficii însemnate comunităţii locale.

Primăria a montat panouri fotovoltaice la stația de epurare și la stația de alimentare cu apă, constrânsă de explozia prețului la energia electrică.

Furnizorul de energie a refuzat anul trecut să mai prelungească perioada de livrare și Primăria s-a trezit dintr-o dată că are de achitat facturi foarte mari, generate de un tarif de 2,3 lei/kwh.

„Am considerat că este necesar și oportun să realizăm aceste investiții din bugetul local pentru că vrem ca prețul utilităților publice să fie cât mai mic, menținute cel puțin 10 ani la actualele valori.

 Ori, în condițiile tarifului de la energia electrică nu aveam cum să mai păstrăm prețurile mici pentru apă. Energia are cea mai mare pondere în fundamentarea tarifului.”, explică Costel Brateș, primarul comunei Stelnica.

În 2022 s-au montat panouri de 20 kw la stația de alimentare cu apă iar energia produsă începând din primăvară și până toamna târziu asigură consumul nu doar pentru stație ci și pentru două puțuri, prin alternanță.

La producția de energie a panourilor instalate și la un cost de 2,3 lei/kwh, investiția în panourile fotovoltaice se amortizează rapid, în mai puțin de doi ani. (COSTEL BRATEȘ, primar Stelnica)

„În 2023 am dat drumul stației de epurare și, mulțumiți de economiile făcute cu panourile de la stația de alimentare, am decis să montăm o instalație de panouri fotovoltaice de 11,2 kw.”, adaugă Costel Brateş.

Investiția de 20 kw a fost realizată în două etape, câte 10 kw, la un cost pe etapă de 55.000 lei. Pentru instalația montată în acest an, având în vedere că prețurile panourilor s-au majorat substanțial și că a fost nevoie de realizarea pe pământ a schelei metalice pe care au fost prinse panourile, costul total s-a ridicat la 70.000 lei.

Related posts