STELNICA: RAJA Constanța nu este binevenită, utilitățile rămân în administrarea Primăriei
Stelnica are unele dintre cele mai mici tarife pentru alimentarea apei și canalizare în gospodăriile racordate.
Primăria Stelnica nu intenționează să predea apa și canalizarea către operatorul regional RAJA Constanța, prezent cu servicii în municipiul Fetești.
Chiar dacă au fost solicitări din partea RAJA ca sistemele de alimentare cu apă și de canalizare de la Stelnica să le fie predate de către autoritate locală, primarul Costel Brateș nu a fost de acord.
Cel mai important argument este cel legat de tarifele percepute de RAJA Constanța în localitățile pe care operatorul regional de apă-canal le deservește, mult mai mari în comparație cu cele achitate în acest moment de locuitorii comunei Stelnica.
Este vorba de un tarif de 3,89 lei pentru fiecare metru cub de apă livrat consumatorilor din localitate și de 3 lei pe metru cub de apă uzată ce se facturează gospodăriile racordate la rețeaua de canalizare.
Costel Brateş: „Nu dăm pe tavă un serviciu unui operator cu tarife foarte mari!”
Un al doilea motiv pentru care administrația locală Stelnica nu vrea să-i ofere gratis societății constănțene activitățile specifice furnizării de apă și a epurării apelor uzate, în condițiile investițiilor însemnate făcute de la bugetul local în apă și canalizare.
„Chiar dacă au fost solicitări din partea RAJA Constanța ca sistemul centralizat de apă și canalizare de la Stelnica să fie predat nu am fost de acord. Nu am venit cu o propunere în fața Consiliului Local Stelnica pentru a delega către RAJA Constanța gestionarea acestui sistem. Investițiile făcute în Stelnica pentru apă și canalizare s-au realizat cu sume importante provenite din bugetul local.”, spune Costel Brateş, primarul comunei Stelnica.
Este păcat ca pentru banii pe care i-am plătit din bugetul local, practic din banii cetățenilor din Stelnica, să dăm pe tavă un serviciu unei societăți care are tarife foarte mari. (COSTEL BRATEŞ, primar Stelnica)
Alimentarea cu apă s-a realizat printr-un program finanțat prin SAPARD pentru ca la canalizare să se obțină bani de la Fondul de Mediu, bineînțeles, cu importante cote de co-finanțare asigurate din bugetul local al Comunei Stelnica.
Co-finanțare de 1,5 miliarde lei vechi asigurată și pentru cele patru etape de realizare branșamente, aici finanțarea fiind asigurată de ADI Ialomița, cu fonduri de la Consiliul Județean Ialomița.
„Autoritatea locală s-a îngrijit și vrea ca aceste servicii să fie de calitate, 24 de ore din 24, la prețuri rezonabile în contextul în care veniturile populației sunt foarte mici față de prețurile la energie, gaz, carburanți ori alimente.”, a mai adăugat Costel Brateş.