Eveniment Favorite 

Un incendiu de vegetație a pus pe jar locuitorii din Slobozia

Un incendiu de vegetație izbucnit marți la marginea cartierului Bora din Slobozia a creat panică printre localnici.

Un incendiu de vegetație izbucnit puțin după ora 13.00 la marginea de sud a municipiului Slobozia i-a pus pe jar pe locuitorii municipiului reședință de județ.

Fumul dens ridicat de vegetația cuprinsă de flăcări a fost purtat deasupra municipiului de vântul care a suflat din direcția sud spre nord.

Mirosul înțepător și funinginea ce au cuprins întregul oraș i-a speriat pe oameni care s-au gândit imediat că focul ar putea ajunge la combinatul chimic AMONIL.

Două incendii în același timp în două zone de lângă Slobozia

Pompierii militari ialomițeni au fost solicitați la ora 13.15, printr-un apel la 112, să intervină pentru stingerea incendiului la vegetația uscată izbucnit între cartierul Bora din Slobozia și comuna Ciulnița.

La fața locului s-au deplasat 3 autospeciale de stins incendii cu apă și spumă, 1 autospecială de tip Cisternă, 2 autospeciale de primă intervenție și comandă, încadrate de 3 ofițeri, 18 subofițeri și 2 elevi.

Din cauza extinderii rapide a incendiului pe o suprafață din ce în ce mai mare, au fost solicitate în sprijin și 2 autospeciale de stins incendii cu apă și spumă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Barbu Știrbei” al județului Călărași.

Forțele de intervenție au fost sprijinite de autoritățile locale ale Comunei Ciulnița cu 5 utilaje, 4 tractoare și o cisternă.

DADP Slobozia a venit în ajutor cu alte 4 utilaje și patru lucrători cu drujbe, contribuind astfel la o intervenție promptă pentru izolare perimetrului afectat de flăcări și lichidarea incendiului.

O oră mai târziu, în timp ce se străduiau să stingă focul care cuprinsese mai multe hectare de teren, pompierii au fost alertați că un alt incendiu de vegetație uscată a izbucnit la ieșirea din cartierul Bora al municipiului Slobozia, în zona fostului CAP. Și acolo a ajuns urgent un echipaj de intervenție.

Efectul de lupă, posibila cauză a incendiului

În jurul orei 18.20, la mai bine de cinci ore de la izbucnirea lor, incendiile au fost lichidate iar forțele de intervenție s-au retras din dispozitiv.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiilor este căldură solară directă concentrată sau reflectată de obiecte, cunoscut în limbajul popular ca ”efect de lupă”, a anunțat ISU Ialomița.

Mai exact, soarele trece prin bucăți de sticlă spartă abandonată în zona dintre Slobozia și Ciulnița și apoi aprinde vegetația uscată.

Nu este exclus ca unul dintre incendii să fi fost declanșat de o țigară aruncată dintr-o mașină care tranzitează șoselele lângă care au izbucnit cele două incendii.

ISU Ialomița a considerat că incendiile nu au reprezentat un pericol suficient de mare pentru populație pentru a emite o alertă de tip SMS pe telefoanele mobile.

Related posts