UNDE SE DUC BANII PUBLICI CÂND SE DUC: Firme obscure din Constanţa şi Brăila, plătite cu banii feteştenilor
PREJUDICII. Gardul ornamental de pe şoseaua principală şi gardul de la cimitirul Feteşti-Gară s-au făcut cu plata nejustificată a aproape 2 miliarde şi jumătate lei vechi de la bugetul local!
Gardul ornamental montat pe şoseaua principală din Feteşti are o poveste aparte. Gardul moştenit de primarul Catrinoiu la momentul preluării frâielor Primăriei în anul 2008 n-a mai fost pe placul ochiului său pretenţios de edil de municipiu. Drept pentru care a dictat scoaterea lui şi trimiterea în istorie pentru înlocuirea cu un alt gard, tot de fier! Gardul vechi a dispărut fără urme, nu există un document din care să reiasă că ar fi fost valorificat la fier vechi aşa cum nu există o altă locaţie unde el ar fi fost dus. Şi vorbim aici de sute de metri de gard de fier cu greutate însemnată ce a băgat bani frumoşi în anumite buzunare. Ale cui buzunare urmează să stabilească Poliţia, cea care trebuie să facă lumină şi în modul de achiziţie al noului gard metalic ornamental, unul pe placul lui Catrinoiu, fireşte! Şi cum obrazul fin de edil cu cheltuială publică se ţine, nota de plată achitată de feteşteni nu este deloc mică iar în ea s-au „strecurat” sute de metri de gard care nu există montat sau măcar depozitat pe undeva!
Catrinoiu a umblat cu gardul vopsit
Cum alegerile din vara acestui an se apropiau şi oamenii trebuiau oarecum păcăliţi să-l voteze şi a treia oară, primarul Gheorghe Catrinoiu dispune cumpărarea unui gard nou prin DADPP Feteşti. Aşa apare în scenă o societate comercială din Constanţa (firmele din Ialomiţa nu erau de rangul primarului!) cu care debutează afacerea în martie 2015 pentru un gard în lungime totală de 500 metri, cumpărat la un preţ de 192,2 lei metrul liniar! Interesant este că în referatul de necesitate întocmit de cei de la DADDP Feteşti nu se fac precizări cu privire la cantitatea necesară de achiziţionat dar, atenţie, se trece suma alocată, fix banii ce aveau să fie ulterior plătiţi, semn clar că băieţii deştepţi din spatele afacerii au pus mai întâi la punct pe ce sume se încheie „biznisul”, fără să-i intereseze detaliile. Unele deosebit de întunecate dacă observăm că societatea furnizoare a emis în decursul unui an de zile (aprilie 2015 – aprilie 2016) un număr de cinci facturi către DADPP Feteşti cu numere de înregistrare consecutive, ceea ce înseamnă că firma aleasă a lucrat legal, pe acte, doar cu entitatea feteşteană şi cu nimeni altcineva în toată această perioadă! Alt amănunt important: firma are ca obiect de activitate transport persoane, nicidecum realizare garduri ornamentale, şi încheiase anul 2014, anterior achiziţiei gardului de la Feteşti, pe pierdere, amănunt care ar fi trebuit să-i pună pe gânduri pe cei care au ales-o pentru a-i trimite în cont nejustificat peste un miliard lei vechi. Cum banii trebuiau musai tocaţi aiurea, peste cei 500 metri de gard arvuniţi la data semnării contractului, în primăvara anului 2016, exact în campania electorală în care primarul Catrinoiu se plimba zâmbitor pe străzi şi le promitea feteştenilor că le va gestiona în continuare banii la fel de bine, se mai cumpără încă 200 metri liniari, ultimul ordin de plată în valoare de 186 milioane lei vechi fiind plătit, foarte interesant, în data de 10 iunie 2016, după ce Catrinoiu pierduse la vot funcţia de primar!
Alt gard, altă prăduire de bani publici
Gardul de la cimitir este o altă poveste cu iz penal ce s-a petrecut sub administraţia Gheorghe Catrinoiu. Şi în acest caz firma obscură plătită cu bani grei strânşi de la comunitatea locală a fost aleasă fără vreo selecţie riguroasă căci, nu-i aşa, nu erau banii lor şi nu conta. Afacerea a debutat în luna iulie 2014 când „mega”-constructorul NUNUMET TRADE SRL din comuna brăileană Stăncuţa semnează contractul de furnizare şi execuţie al gardului de împrejmuire a cimitirului Feteşti-Gară. Cu un primar cu vederi europene contractul nu se putea semna decât în euro, „doar” 39,6 euro (adică aproape 1,8 milioane lei vechi) pentru fiecare din cei 847 metri liniari de gard. Firma cu obiect de activitate comerţ cu ridicata al deşeurilor şi resturilor (pe româneşte: firmă de colectare fier vechi!) a primit lucrarea fără a exista un caiet de sarcini sau orice alt document din care să rezulte natura lucrărilor de executat, cantităţile de lucrări şi valoarea estimată a contractului, ci numai două schiţe nesemnate şi neştampilate, una care se referea la secţiune stâlpi beton armat şi o alta din care rezulta că distanţa totală de împrejmuire este de 1.460 metri liniari, cu mult peste contractul semnat. Legislaţia privind achiziţiile publice a fost luată la mişto, mai cu seamă că societatea nu avea în momentul contractării angajaţi care să execute lucrarea, DADPP Feteşti alegând să plătească cu bani grei o firmă obscură în condiţiile în care avea la momentul respectiv în structura de personal 20 de angajaţi dintre care 7 cu calificarea de constructor! Un aspect interesant descoperit de cei care au făcut controlul este legat de numele celor ce apar ca delegaţi pe facturile emise de firmă şi achitate din bani publici, persoane ce în urma verificărilor s-a stabilit că locuiesc în cartierul de rromi Vlaşca! În fine, în ciuda termenului de două luni ce a fost depăşit cu aproape un an, DADPP Feteşti a achitat facturi de aproape un miliard şi jumătate de lei vechi şi a recepţionat lucrarea deşi la cimitir lipsesc sute de metri de gard! „Urmare măsurătorilor efectuate în timpul inspecţiei, auditori publici externi au evaluat materialele utilizate şi au recalculat devizele de lucrări numai pentru manoperă rezultând că împrejmuirea de gard se putea efectua cu mai puţin de 50% din suma decontată de entitate.”, se precizează în raportul Curţii de Conturi. Una peste alta, prejudiciul creat se ridică în cazul împrejmuirii cimitirului Feteşti-Gară la peste un miliard de lei vechi! Să le fie ţărâna uşoară!