URBAN Slobozia are o listă lungă de investiții realizate în 2024
URBAN Slobozia a investit circa 6 milioane lei în lucrări de modernizare a rețelelor de distribuție, montare bazine de apă și aparatură de monitorizare.
Investițiile realizate doar în 2024 de URBAN Slobozia din cota de 3 lei din tarifele prestate, bani pe care societatea este obligată să îi folosească exclusiv pentru modernizarea instalațiilor și rețelelor de distribuție apă și apă uzată, sunt numeroase.
În Miloșești și Perieți (foto), localități unde operează URBAN, au fost montate două rezervoare de înmagazinare apă potabilă, fiecare având o capacitate de 200 mc, iar în Albești s-a extins rețeaua de apă potabilă și s-au mutat branșamente individuale pe coloană nouă din PEID.
Operatorul regional de apă și apă uzată a înființat rețea de canalizare în cartierul Bora, pe străzile Dealului și General Magheru, iar licitația de execuție a lucrărilor pe proiectul PNRR C1-11 de extindere rețele apă potabilă și canalizare în Municipiul Slobozia este în procedură înaintată, în vreme ce reabilitarea rezervorului de apă de capacitate 3.000 mc montat la Uzina de Apă Slobozia este finalizată.
Cele două investiții PNRR C1-13 de sprijinire a conectării populației cu venituri mici la rețelele de apă și canalizare sunt în stadii diferite: pentru prima tranșă proiectul tehnic este aprobat și se lucrează la documentația de licitație, iar pentru tranșa secundă s-au depus documentele în vederea semnării contractului de finanțare.
Pentru identificarea cât mai rapidă și exactă a zonelor cu pierderi au fost implementați 70 de senzori și în Slobozia au fost montate 3 grătare automate SPAU din cele 5 (unul pe strada Cărămidari, unul pe strada Cuza Vodă și unul pe strada Nisipuri), urmând ca ultimele două grătare să fie montate pe strada Cuza Vodă și pe strada Cărămidari.
În ceea ce privește sistemul SCADA de senzoristică la stațiile de tratare și pompare au fost implementate în acest an în Slobozia 20 puncte de monitorizare nivel oxigen în treapta de aerare, activitate suflante, nivel în denisipator/separator de grăsimi, monitorizare debite ieșire din uzina de apă și acționare vane de la distanță.
„Toate cele 11 proiecte de investiții realizate în anul 2024 se ridică la un cost de circa 6 milioane lei. Am respectat întocmai avizul de tarife emis de ANRSCE, instituție care ne obligă ca din tarife să suportăm costurile de modernizare, nu ne lasă să folosim fondurile în cheltuieli de funcționare ori de personal. Nu putem să cumpărăm nici măcar un pix din acești bani.”, explică Adrian Stoicescu, director general URBAN Slobozia.
Fondurile pentru acoperirea costurilor investițiilor provin din tarifele prestate de societate în acest an. La o producție vândută de 2 milioane metri cubi apă și o cotă de 3 lei la fiecare metru cub rezultă o sumă de 6 milioane lei.