Favorite Social 

URBAN Slobozia reclamă modul în care Avicola trimite apele reziduale la stația de epurare

URBAN Slobozia primește ape reziduale de la societatea Avicola cu depășiri foarte mari la amoniu și materii în suspensie.

Mirosurile greu de suportat de la stația de epurare a operatorului URBAN SA Slobozia creează, pe bună dreptate, disconfort și revoltă în rândul celor care locuiesc în zona de est a Municipiului Slobozia.

Parte importantă a problemei sunt apele reziduale ce sunt trimise de la AVICOLA Slobozia la stația de epurare a operatorului regional de apă și apă uzată.

Analizele făcute în laboratorul propriu indică în mod repetat depășiri foarte mari, mai ales la amoniu, sursa principală a mirosurilor greu de suportat în zonă.

În plus, dincolo de apele reziduale ce nu sunt tratate corespunzător de către operatorul econimic în stația proprie înainte de a fi trimise la stația de epurare, sunt pompări discontinue ce nu sunt anunțate la URBAN Slobozia, deși AVICOLA Slobozia are această obligație.

Amoniu și de 10 ori peste limita maximă admisă

AVICOLA Slobozia, prin apele reziduale ce sunt trimise la stația de epurare, reprezintă cea mai mare problemă pentru operatorul URBAN. În teorie, societatea care are ca obiect principal creșterea și sacrificarea puilor de carne, deține o stație de pre-epurare prin care trebuie să filtreze apele reziduale înainte de a le trimite la epurare.

Cum o face, dacă și când o face, este imposibil de controlat din exterior, instalațiile și punctul de control fiind amplasate într-o zonă în care cei de la URBAN nu au acces.

Au acces însă la punctul în care apele reziduale ajung la stație iar aici se prelevează probe în vederea stabilirii parametrilor din apele reziduale.

„AVICOLA Slobozia are obligația să trimită la stația noastră de epurare apele uzate la anumiți parametri, rezultați în urma trecerii acestor ape uzate prin stația lor de pre-epurare. În realitate, după cum arată buletinele de analiză, sunt depășiri foarte mari, la amoniu, spre exemplu, am avut chiar și de 10 ori depășire față de valorile maxime legale.”, explică situația Adrian Stoicescu, directorul general URBAN Slobozia.

Într-o singură zi, spre exemplu, într-un interval de mai puțin o oră au fost prelevate două probe din apele reziduale livrate de AVICOLA. După analiza primei probe amoniul a avut o valoare de 256,05 mg/l față de maxim admis 30 mg/l și materiile în suspensie au atins valoarea de 686 mg/l față de maxim admis 350 mg/l.

O oră mai târziu, apele reziduale ajunse în stația de epurare au indicat la amoniu 151,72 mg/l față de maxim admis 30 mg/l și la materii în suspensie 875 mg/l față de maxim admis 350 mg/l.

 

Debitul mare în intervale scurte generează mirosurile oribile

AVICOLA Slobozia, conform convenției pe care o are cu URBAN Slobozia, trebuie să se încadreze și într-un anumit debit de livrare a apelor uzate tocmai pentru a nu supra-solicita instalațiile stației de epurare. Lucru pe care nu-l respectă.

„Cantitățile trimise într-un interval foarte scurt sunt mult peste debitul convenit iar împreună cu apele uzate umanoid-fecale generează acel miros oribil. Pentru că livrările de ape uzate nu se fac constant și la debite mici ci într-un interval scurt și la debite mari mirosul greu de suportat nu este unul constant ci apare doar în acele momente.”, completează Adrian Stoicescu.

O altă problemă reclamată de cei de la URBAN Slobozia este timpul mare în care apele rezultate în urma procesului de producție de la AVICOLA, ape cu o cantitate mare de sânge, stau în bazinele proprii înainte de a fi trimise la epurare.

„Sângele, după trei ore, intră în putrefacție și începe azotificarea, prin care nivelul de azot crește foarte mult, am avut și nivel de 300 ml/g față de 30 maxim. 200 mc nu îi livrează în câteva ore, în mod constant, ci îi trimite într-un interval foarte scurt de timp și atunci stația de epurare nu mai poate să epureze fără miros urât apele reziduale .”, a mai spus directorul general URBAN Slobozia.

Deși toate aceste aspecte au fost discutate în mod repetat, până acum AVIOLA Slobozia nu a reușit să-și regleze cantitățile de ape uzate în așa fel încât să se încadreze în termenii conveniți în documentele scrise și asumate împreună cu URBAN Slobozia.

Related posts