Favorite Social Viața la țară 

Vaccinare antirabică aeriană a vulpilor. Ce trebuie să faci dacă găsești momeala

Vaccinare antirabică a vulpilor, demarată la nivel județean în luna noiembrie. Fiți atenți atunci când găsiți momeala pusă de veterinari!

Vaccinare antirabică aeriană a vulpilor la nivel național până la sfârșitul lunii noiembrie.

DSVSA (Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) Ialomița anunță locuitorii că în Ialomița campania de toamnă se va desfășura, funcție de condițiile meteorologice, toată luna noiembrie.

Rabia este produsă de un virus care atacă sistemul nervos și odată ce apar simptome ale bolii efectul este fatal, rabia transmițându-se la om prin mușcătura sau zgârâietura unui animal infectat.

Ce trebuie să faci dacă găsești momeala pentru vulpi în apropierea casei

DSVSA Ialomița îi avertizează pe ialomițeni că în cazul în care găsesc o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, aceasta trebuie lăsată în acel loc.

Dacă găsiți o momeală intactă într-o zonă unde sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și, cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită.”, spun medicii veterinari.

În schimb, dacă momeala este găsită cu ambalaj (înveliș) desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși aceasta trebuie pusă într-o pungă de plastic și, de urgență, trebuie anunțat medicul veterinar din cea mai apropiată localitatea pentru ridicarea momelii.

Programul de vaccinare antirabică orală a vulpilor este un program inovator, prin care se folosesc vaccinuri antirabice orale, pentru combaterea rabiei la vulpi și la alte animale sălbatice. Vaccinarea va elimina sau va reduce în mare măsură difuzarea bolii, atât între animalele sălbatice, cât și de la animale sălbatice la animale domestice, la animale de companie sau la om., precizează DSVSA Ialomița.

Populațiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic. Vulpile turbate pot transmite virusul prin mușcătură oamenilor, animalelor de companie și animalelor domestice.

Related posts