Administrație Favorite 

ABUZ ADMINISTRATIV: Cărbune Ion, primar PSD Alexeni: „De ce nu l-am pus pe consilierul PNL? Nu am vrut eu!”

TOTALITAR. Primarul PSD Ion Cărbune a refuzat să accepte în comisiile de specialitate consilieri din partea PNL, deşi acest lucru contravine legii.

Tensiunile sunt mari în cadrul Consiliului Local Alexeni după ce primarul Ion Cărbune şi echipa de consilieri PSD au decis să alcătuiască toate comisiile de specialitate doar cu aleşi locali fideli primarului. Astfel, la directiva scurtă a primarului comunei Alexeni, niciun ales local liberal nu a fost acceptat în comisiile Consiliului Local. Prin această manevră, primarul le-a interzis, ilegal, aleşilor locali să primească indemnizaţia lunară prevăzută de lege.

Ion Cărbune, vătaf pe moşia Alexeni

Consilierii liberali au fost împiedicaţi la şedinţa Consiliului Local Alexeni să-şi reîntregească echipa prin validarea unui ales local de pe lista PNL. Decizia trebuia transpusă printr-un proiect de hotărâre pe care primarul Ion Cărbune avea obligaţia să-l introducă pe ordinea de zi. Cum era de anticipat, primarul cu şase mandate, aşa cum îi place să se laude, a refuzat să execute demersul legal.

Întrebat de consilierul liberal Petrică Mihalache de ce nu vrea să respecte legea şi să accepte validarea unui ales local PNL, Ion Cărbune şi-a prezentat public alura de boier peste comuna Alexeni. „Eu fac ordinea de zi, deci eu fac ordinea de zi, eu hotărăsc ce proiecte pun pe ordinea de zi şi cu asta v-am spus tot! Exact cum l-aţi validat domniile voastre consilierul Pesedeului pe legislatura trecută, aşa aşteptaţi să-l validăm şi noi pe consilierul dumneavoastră. Astăzi nu e pe ordinea de zi! De ce nu l-am pus? Nu am vrut eu, eu primarul comunei Alexeni care fac ordinea de zi!”, s-a răţoit primarul Ion Cărbune către consilierul local PNL.

La ultima şedinţă de Consiliu Local, primarul Ion Cărbune a fost acuzat că a dat mită bani şi pui!  Arătat cu degetul de un liberal, şeful Primăriei Alexeni nu a negat vreun moment acuzaţiile grave ce i-au fost aduse în public.

TINEL GHEORGHE: „Primarul Cărbune nu şi-a cumpărat localitatea Alexeni”

Liderul liberalilor ialomiţeni a sărit în apărarea consilierilor PNL din comuna Alexeni, aleşi locali pe care primarul Ion Cărbune nu i-a vrut în nicio comisie de specialitate a Consiliului Local, lucru în afara cadrului legal. Deputatul Tinel Gheorghe consideră ca inadminisibilă atitudinea pasivă a Instituţiei Prefectului Ialomiţa, cea care are datoria să valideze ori să invalideze hotărârile de Consiliu Local adoptate fără respectarea legii.

„Sunt abuzuri ale primarilor PSD care se petrec în judeţul Ialomiţa. Primarul Ion Cărbune nu este patron la Alexeni, nu şi-a cumpărat localitatea. Mi se pare incalificabil ca trei consilieri PNL să nu facă parte din nicio comisie a Consiliului Local pentru că nu vrea primarul.”, este de părere preşedintele PNL Ialomiţa.

Tinel Gheorghe consideră incalificabil gestul primarului din Alexeni ca din vara anului 2016 şi până acum să le interzică aleşilor locali PNL să facă parte dintr-o comisie de specialitate a Consiliului Local Alexeni: „De aproape trei ani consilierii locali PNL nu încasează indemnizaţia legală pe motiv că nu fac parte dintr-o comisie de specialitate a Consiliului Local Alexeni în timp ce colegii lor primesc aceste drepturi legale. Se întâmplă la Alexeni, cu voie de la Prefectura Ialomiţa!”

 

Deputatul liberal ameninţă că lucrurile nu vor continua la nesfârşit şi că în perioada următoare va depune o plângere penală împotriva abuzurilor pe care primarul Ion Cărbune le face la Alexeni. „Este incredibil şi acest lucru se va solda cu o plângere penală pentru că nu se poate aşa ceva. Este un drept legal al consilierului să facă parte dintr-o comisie de specialitate la nivelul Consiliului Local. Un drept legal, nu poate să i-l ia nimeni, fără să fie interpretată în niciun fel legea! Iar consilierii se vor îndrepta şi pe cale administrativă împotriva celor vinovaţi şi vor solicita să li se achite şi drepturile legale cuvenite pentru că au statul de consilieri locali stabiliţi în urma unor alegeri.”, a adăugat Tinel Gheorghe.

Interpelare în Parlament

Povestea interdicţiei consilierilor PNL de a-şi exercita drepturile legale în Consiliul Local Alexeni a ajuns şi în Parlamentul României. În calitate de deputat Tinel Gheorghe a adresat interpelări lui Viorel Ilie, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, şi ministrei Carmen Dan de la Ministerul Afacerilor Interne.

„Sunt abuzuri ale primarilor PSD care se petrec în judeţul Ialomiţa! Primarul Ion Cărbune nu este patron la Alexeni, nu şi-a cumpărat localitatea. Este incredibil şi acest lucru se va solda cu o plângere penală pentru că este un drept legal al consilierului să facă parte dintr-o comisie de specialitate la nivelul Consiliului Local.” (TINEL GHEORGHE, deputat PNL)

„La nivelul Primăriei Alexeni din judeţul Ialomiţa consilierii locali, membri ai partidelor de opoziţie, nu fac parte din nicio comisie de specialitate. Dincolo de folosirea expertizei fiecăruia dintre aceştia şi de nevoile comunităţii, precizez faptul că un Consiliu Local îşi desfăşoară activitatea prin comisiile de specialitate.”, a informat în scris deputatul Tinel Gheorghe.

Acesta a solicitat un punct de vedere cu privire la modul în care Instituţia Prefectului înţelege să asigure respectarea legii în luarea deciziilor administrative la nivelul Consiliului Local Alexeni unde de trei ani de zile comisiile de specialitate funcţionează ilegal, fără consilierii opoziţiei.

„Care este motivul pentru care un prefect tolerează astfel de cazuri, cu încălcarea legii, şi ce sancţiuni veţi aplica? Ce măsuri veţi întreprinde ca astfel de situaţii să nu prindă contur la nivel naţional?”, au fost întrebările publice adresate doamnei Carmen Dan de către Tinel Gheorghe.

Prefectura, controlată pe tema Alexeni

Urmare sesizărilor depuse de deputatul liberal, Carmen Dan, ministrul afacerilor interne, a demarat un control la Instituţia Prefectului Ialomiţa pentru a verifica modul în care funcţionarii, inclusiv prefectul Gigi Petre, şi-au făcut corect temele în ceea ce priveşte situaţia în afara legii din comuna Alexeni.

„Aspectele sesizate de dumneavoastră prin interpelare vor face obiectul unui control efectuat de către Corpul de Control al Ministrului, urmând ca după finalizarea acestuia, în funcţie de constatări, să fie dispuse măsurile ce se impun, potrivit competenţei.”, a anunţat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a mai precizat că încălcarea cu vinovăţie de către funcţionarii publici a îndatoririlor corespunzătoare funcţiei publice pe care o deţin şi a normelor de conduită profesională şi civică prevăzute de lege constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acestora. În acest context, Carmen Dan aminteşte că sancţiunile sunt aplicabile tuturor categoriilor de funcţionari publici, inclusiv celor din categoria înalţilor funcţionari publici din care face parte şi prefectul Gigi Petre.

Ca răspuns al acestui control trimis la Instituţia Prefectului Ialomiţa, Gigi Petre a participal la ultima şedinţă a Consiliului Local Alexeni în speranţa de a pune lucrurile într-un cadru legal la aproape trei ani de la alegerile locale din vara anului 2016.

 

Related posts