Administrație Favorite 

ALBA-NEAGRA: Colectarea gunoiului în Fetești revine la vechea procedură

BÂLBĂIALĂ ADMINISTRATIVĂ. Primăria Fetești a anunțat că ajuns la o înțelegere cu operatorul de salubritate să se revină la taxa lunară pe cap de locuitor după ce municipiul s-a umplut de munți de gunoaie.

Colectarea gunoiului în municipiul Fetești nu se mai face începând cu 1 noiembrie prin sistemul de cumpărare anticipată a sacilor de diverse dimensiuni. O idee proastă luată doar în avantajul operatorului de salubritate care a reușit astfel să încaseze banii înainte ca poluatorul, în speță cetățeanul, să producă gunoi.

Nou calcul al tarifului

În ciuda presiunii publice și a evidenței Primăriei Fetești i-a trebuit câteva luni să înțeleagă că în ritmul actual municipiul riscă să se transforme într-un uriaș depozit de gunoaie și de comun acord cu operatorul URBAN SA se revine la o taxă unitară.

De la 1 noiembrie locuitorii municipiului Fetești vor fi taxați altfel pentru gunoi, după cum a anunțat Primăria. Astfel, operatorul de salubritate SC URBAN SA va modifica modul de implementare a principiului „plătești cât arunci” prin modalitatea „greutate”.

Se va elimina plata sacilor personalizați de colectare a gunoiului menajer și vor fi reactivate contractele existente prin încheierea de acte adiționale adaptate la realitatea din teren și continuarea activității de contractare cu toți cetățenii care produc deșeuri în municipiul Fetești, persoane fizice, agenți economici și instituții publice.”, îi anunță pe locuitori primarul Sorin Gafițoi.

Din noiembrie calculul tarifului și emiterea facturii se vor realiza lunar pentru luna anterioară funcție de cantitatea totală de deșeuri colectată. Aceasta va fi împărțită la numărul de contracte încheiate cu populația și la numărul de persoane din contractul pentru care se emite factura.

Astfel se încurajează încheierea de contracte cu un număr mai mare de cetățeni pentru că prețul calculat este invers proporțional cu cantitatea de gunoi colectat și depozitat la rampa de transfer SC Vivani.”, se arată în comunicatul oficial al Primăriei Fetești.

Instituția publică anunță că operatorul de salubritate încurajează colectarea selectivă prin distribuirea de saci galbeni în zonele cu gospodării individuale.

Gunoi pe umerii bunilor platnici

Prin noul sistem de facturare pus la cale de operatorul URBAN SA și Primăria Fetești locuitorii municipiului vor plăti un tarif lunar imposibil de cuantificat și care va avea o valoare diferită pe fiecare document de plată. Se va întâmpla așa pentru că se va factura lunar pentru luna anterioară și întreaga cantitate de deșeuri se va raporta doar la numărul de contracte încheiate cu populația. Problema este că în acest sistem de calcul sunt prinși la plată doar acei cetățeni care au înțeles că gunoiul produs trebuie plătit.

Ceilalți câteva mii, oameni fără contract în acest moment, vor arunca în continuare deșeurile în locurile special amenajate dar cantitatea lor de gunoi se va descărca doar în buzunarele bunilor platinici. Acest lucru va adânci criza și va genera nemulțumiri și mai mari în rândul locuitorilor ce au semnate contracte cu operatorul de salubritate. Oameni care, pe bună dreptate, nu sunt de acord să plătească și pentru gunoiul produs de cei fără contracte.

Tariful lunar de persoană va scădea dacă vom colecta mai mult gunoi reciclabil, respectiv vom depozita mai puțin gunoi umed și vom avea mai multe contracte cu URBAN. Din păcate, doar 50% din populația din Fetești are contract cu firma de salubritate. Este evident că noul sistem de plată și colectare a gunoiului este mult mai echitabil și respectă principiul plătești cât arunci, o măsură de reparație a experienței cu sacii pre-plătiți.”, comentează situația Constantin Sima, consilier municipal din partea PNL.

În opinia sa, este nevoie de stabilirea urgentă a unei taxe speciale pentru locuitorii municipiului care refuză să încheie contract cu URBAN SA, o taxă ce se va plăti obligatoriu și care astfel să genereze un cost lunar mai mic pe cap de locuitor în cazul celor ce au în prezent contracte cu operatorul de salubritate.

În ultimele luni, pentru a evita plata taxei, mulți dintre locuitori achiziționau saci de la magazinele din Fetești în loc să cumpere sacii de la operatorul de salubritate. Gunoiul era apoi aruncat la marginea orașului, pe malul brațului Borcea, în cimitir, ajungea oriunde numai la groapa de gunoi. Statistic, de la introducerea sistemului cu achiziția de saci personalizați URBAN cantitatea totală de deșeuri ce a ajuns la depozitul VIVANI s-a redus la jumătate deși, în mod evident, gunoiul a fost produs în aceeași cantitate.

 

Related posts